koniec udalosti GP de Québec 2017
Víťaz: Peter Sagan (Bora-Hansgrohe)
Komentuje: Miroslav Kováčik
 
Peter Sagan môže oslavovať svoje jubilejné 100. víťazstvo vo svojej profesionálnej kariére. Žilinský rodák tentokrát ťažil z fantastickej tímovej podpory. V závere nemusel zastavovať úniky súperov, keďže tam mal hneď troch tímových kolegov. Sústredil sa len na finiš a ten zvládol dokonale. Vyhral skutočne suverénnym spôsobom a ukazuje, že pred majstrovstvami sveta v Bergene je v dobrej forme. Na stupňoch víťazov ho doplňujú Greg van Avermaet a Michael Matthews. Ja vám ďakujem za pozornosť a pozývam vás sledovať aj ďalšie cyklistické preteky. Už v nedeľu sa vám prihlásime s ďalšou kanadskou jednorazovkou GP de Montréal. Dnešným päťhodinovým textovým prenosom vás sprevádzal Miroslav Kováčik.
 
CIEĽ
Sledovali sme skutočne napínavý záverečný kilometer. Najskôr nastúpil Rigoberto Uran a následne to skúsil aj Petr Vakoč. Bolo to však až príliš skoro, čo využil slovenský cyklista PETER SAGAN. Ten zaútočil možno 150 metrov pred cieľom a suverénnym spôsobom dokázal obhájiť triumf na GP de Québec. Za ním skončil Greg van Avermaet a na stupňoch víťazov bude aj Michael Matthews z tímu Sunweb.
 
1 km
Posledných tisíc metrov zostáva do konca pretekov. Tie budú v znamení stúpania na kopec Grande Allée, ktorý má sklon 4%. Dokáže Peter Sagan pridať svoje jubilejné sté víťazstvo v profesionálnej kariére?
 
2 km
Roman Kreuziger nedotiahne svoj atak do víťazného konca. Tím Bora-Hansgrohe jeho nástup krásne pokryl. Na čele je momentálne Rakúšan Lukas Pöstlberger, ktorý vytvára pozíciu pre majstra sveta.
 
3 km
Situácia je teraz veľmi nádejná. Peter Sagan sa drží pri Gregovi van Avermaetovi a k dispozícii má aj trojicu svojich tímových kolegov. Teraz sa hlavnej skupine trošku vzďaľuje Roman Kreuziger, ktorý ovládol prvý ročník maratónu PRO Ötztaler 5500.
 
4 km
Posledné štyri kilometre zostávajú do konca pretekov. Situácia je teraz dosť neprehľadná. Tímy sa snažia vytvoriť komfortné pozície pre svojich lídrov. Na čele je Marcus Burghardt, ktorý trošku natiahol štartové pole.
 
6 km
Bol to napokon Talian Dario Cataldo, kto nezvládol pravotočivú zákrutu a zobral so sebou aj Macieja Bodnara z tímu Bora-Hansgrohe. Bohužiaľ, poľský časovkár bude Petrovi Saganovi v náročnom závere pretekov zrejme chýbať.
 
8 km
Ticho pred búrkou. Favorizované tímy sa snažia svojich lídrov dostať do čela. Dokonca sme v jednej zo zákrut videli pád cyklistu v službách Astany. Našťastie, tento pád neohrozil šance slovenských cyklistov.
 
10 km
Máme pred sebou záverečných desať kilometrov. Vpredu to skúšal jeden z pretekárov tímu Sky, no jeho snaha podobne ako v prípade Yttinga Larsa Baka nebola úspešná. Pelotón je opäť pohromade.
 
12 km
Vstupujeme do posledné kola dnešných pretekov. Napokon to bol Sean De Bie, kto prešiel cieľovou rovinkou s drobným náskokom. Jeho atak ale rozhodne nepredstavuje pre pelotón nejakú veľkú hrozbu.
 
14 km
Pelotón je teraz roztiahnutý prakticky po celej šírke vozovky. Nastúpiť sa snaží jeden z pretekárov tímu Lotto Soudal, no nemecký tím okolo Petra Sagana kontroluje situáciu. Medzera sa síce vytvorila, no nie je veľká – približne desať sekúnd.
 
16 km
Ešte pred začiatkom záverečného okruhu začíname prakticky odznova. Baptiste Planckaert je posledným pretekárom z úniku, ktorý bol dostihnutý pred cieľovou páskou. Na čele pelotónu aktuálne vidíme dvojicu dresov tímu Bora-Hansgrohe.
 
18 km
Pelotón sa pomaly približuje. Napokon sme neboli svedkami nejakých veľkých selekcii a skupina favoritov zostáva pokope. Pomaly sa posúva dopredu aj partia okolo Petra Sagana.
 
20 km
Tosh Van der Sande si povedal, že na dnes stačilo. Zvesil nohy a už nebude pokračovať v úniku. Vpredu tak zostáva už len Baptiste Planckaert z tímu Kaťuša – Alpecin. Belgičan má k dobru necelú pol minútu.
 
22 km
Hviezdne chvíle dvojice Tosh Van der Sande a Baptiste Planckaert sa pomaly chýlia k svojmu koncu. Tá má pred deliacim sa pelotónom náskok už len 28 sekúnd. Trošku začína strácať Arnaud Démare a vzadu sú aj Bauke Mollema s Jurajom Saganom.
 
25 km
Vedúca dvojica pretekárov prešla štrnáste kolo za 19:19 minúty. Okrem toho musíme konštatovať, že pelotón sa začína deliť. Hlavní favoriti ako Peter Sagan, Tom Dumoulin či Greg van Avermaet ale zostávajú pokojní a čakajú na svoju šancu.
 
27 km
Do čela pelotónu sa už dostáva aj nemecký šampión Marcus Burghardt, ktorý takisto pomôže v skresaní náskoku. Ten je momentálne už na hranici sto sekúnd, čo je vzhľadom na zvyšný počet kilometrov veľmi málo.
 
30 km
Zdá sa, že vpredu zostane už len dvojčlenná skupina. Tyler Williams nezvládol prudkú ľavotočivú zákrutu v zjazde, musel sa vracať späť na trať a medzitým sa mu vzdialilo belgické duo pretekárov na čele. Okrem toho končia pre únavu dvaja pretekári tímu Kanady.
 
32 km
Štvrtú hodinu prešli cyklisti priemernou rýchlosťou 39,7 km/h. Pelotón teraz troška zvoľnil a udržiava si svoju stratu 2:40 minúty. Vpredu najviac pracuje Tosh Van der Sande a teraz nabáda svojich kolegov, aby mu potiahli aj oni.
 
35 km
Trojica členov pôvodného úniku prešla cieľovým priestorom už po trinásty raz. Čaká ich ale ešte poriadne náročná šichta, keďže pelotón stráca už len 160 sekúnd. Do konca ôsmich pretekov GP de Québec zostávajú tri okruhy.