koniec udalosti GP de Montreál 2017
Víťaz: Diego Ulissi (UAE Emirates)
Komentuje: Dávid Švec, Miroslav Kováčik
 
Poslednú generálku pred majstrovstvami sveta v nórskom Bergene zvládol najlepšie Diego Ulissi z tímu UAE Emirates. V Montreale ťažil z úniku, ktorý sa začal vytvárať na začiatku predposledného kola. Peter Sagan nemal v závere dostatočnú tímovú podporu a možno aj preto obsadil konečné deviate miesto so stratou 16 sekúnd. Druhý došpurtoval Jesus Herrada z Movistaru a tretí skončil Tom-Jelte Slagter z tímu Cannondale Drapac. To je od nás pre dnešok všetko. Ďakujeme za pozornosť a prajeme pekný zvyšok večera.
 
CIEĽ
Víťazom dnešných pretekov sa stáva DIEGO ULLISI. Bohužiaľ, skupina hlavných favoritov to nestihla a nechala bojovať o víťazstvo šesticu pretekárov, ktorí sa dostali do úniku v predposlednom kole. V závere najskôr začal Tony Gallopin, následne nastúpil Jan Bakelants, ale napokon sa môže radovať taliansky pretekár vo farbách UAE Emirates.
 
1 km
Tak už len tisíc metrov zostáva do prejazdu cieľovou čiarou. Z vedúcej skupiny si nastúpil Tony Gallopin a jeho časovkárske schopnosti zrejme nikomu nemusíme pripomínať. Partia okolo Petra Sagana to bude mať veľmi náročné.
 
2 km
Do konca pretekov zostávajú ešte dva kilometre. Náskok vedúcej skupiny, kde pracuje výborne najmä Diego Ullisi, je stále na úrovni 15 sekúnd. Okrem neho je vpredu aj Tony Gallopin či spomínaný Jan Bakelants.
 
3 km
Peter Sagan teraz trošku natiahol pelotón, keď využil svoje zjazdárske schopnosti. Vpredu však stále zostáva skupina šiestich cyklistov, ktorá má náskok 10 sekúnd. Bude to tesné, no vyzerá to tak, že by to hlavné pole ešte mohlo stihnúť.
 
5 km
Dopredu sa opäť vysúval tím Sunweb, no zaútočiť sa snažil aj Peter Sagan. Okamžite mal však za chrbátom Grega van Avermaeta a tiež Tima Wellensa, ktorý skončil druhý v celkovej klasifikácii na pretekoch BinckBank Tour 2017.
 
6 km
V pelotóne dobre pracuje tím Sky či Orica – Scott. Bohužiaľ, zdá sa, že Peter Sagan nebude mať v závere takú tímovú podporu ako tomu bolo v piatok na pretekoch v Québecu. Každopádne, náskok päť klesol o nejaké sekundičky.
 
8 km
Máme za sebou ďalšie dva kilometre. Na samotnom čele pretekov vynikajúco pracuje Bauke Mollema, no hneď za chrbtom má päticu pretekárov, vrátane Sonnyho Collbreliho. Náskok je na úrovni 25 sekúnd.
 
10 km
Posledných desať kilometrov zostáva do konca pretekov GP de Montreál 2017. Cyklisti poslednýkrát prekonali aj stúpanie Cote Camillien-Houde, ktoré má sklon 8%. Náskok vedúcej skupiny je už 30 sekúnd. V pelotóne sú pekne za sebou zoradení Michael Matthews, Greg van Avermaet a Peter Sagan.
 
12 km
Pelotón teraz ťahá jeden z pretekárov tímu BMC Racing. Náskok vedúcej skupiny je v nájazde do posledného kola solídnych 25 sekúnd. No, stále nie je dôvod na paniku, ale skupina hlavných favoritov by príliš dlho čakať nemala.
 
14 km
Ako som naznačil, vpredu je teraz veľmi početná skupina. Od pelotónu sa odtrhlo možno aj dvadsať cyklistov, ktorí si vybojovali viac ako štvrťminútový náskok. V pelotóne sa čaká, kto zoberie opraty do svojich rúk.
 
17 km
Hra nervov pokračuje ďalej. Na nástup francúzskeho pretekára reagovali ďalší cyklisti a zrejme sa opäť vytvorí početná skupina na čele pretekov. Najväčší favoriti okolo Petra Sagana zostávajú pokojní.
 
19 km
Pre vrchársku prémiu si došiel Valerio Conti a získava 15 bodov. Oveľa podstatnejšie je však to, že sa snaží zaútočiť Jan Bakelants z tímu AG2R La Mondiale. Ani tohto francúzskeho cyklistu rozhodne netreba podceňovať. Po samostatnom úniku dokonca raz triumfoval aj na Tour de France.
 
22 km
Alberto Bettiol opäť rozpumpoval tempo v stúpaní do predposledného kola. V absolútnej pohodičke si však jazdí Peter Sagan, ktorý má za sebou nalepených Alexisa Vuillermoza a Grega van Avermaeta.
 
24 km
Nikias Arndt odviedol skutočne výbornú prácu a dve kolá pred koncom pretekov máme opäť vpredu kompletný pelotón. Veľmi vysoko sme videli Juraja Sagana spoločne s Marcusom Burghardtom. Majster sveta sa zatiaľ schováva.
 
26 km
Ako som spomínal, skupina hlavných favoritov začína kontrolovať situáciu. V úniku sú skutočne kvalitní jazdci, no náskok desiatich sekúnd im rozhodne stačiť nebude. Dobre pracuje najmä Nikias Arndt.
 
29 km
Tento únik by pelotón rozhodne nemal podceniť, pretože vpredu sa nachádza celkom silná skupina pretekárov. Na čelo hlavnej skupiny sa už dostáva tím Sunweb, ktorý vpredu nemá žiadne zastúpenie.
 
31 km
Vpredu sa nám vytvorila desaťčlenná skupina pretekárov, ktorá si vytvorila náskok približne 25 sekúnd. Do úniku sa dostali napríklad Roman Kreuziger, Gianluca Brambilla, Lukas Pöstlberger, Dylan Teuns či Mathias Frank.
 
34 km
Teraz je situácia opäť trošku neprehľadná. Alberto Bettiol rozvíril tempo a nastupovať začali aj ďalší pretekári. Je ich celkovo sedem, ktorí vytvorili skupinu s drobným náskokom pred hlavným polom. Bohužiaľ, nastolenému tempu nestačí Maciej Bodnar, ktorý mohol pomôcť Petrovi Saganovi.
 
37 km
Dopredu vyráža Guillaume Boivin z tímu Israel Cycling Academy. Kanadský cyklista si vypracoval približne 10-sekundový náskok, ale pre skupinu hlavných favoritov nepredstavuje veľké nebezpečenstvo.