koniec udalosti SP - štafeta žien 4x6 km, Ruhpolding
Víťaz: Nemecko
Komentuje: Miroslav Kováčik
 
Dnešné štafetové preteky určite patrili medzi najzaujímavejšie za posledné obdobie. O víťazstve sa rozhodlo na záverečnom okruhu, kde Laura Dahlmeierová mala viac síl než Federica Sanfilippová. Taliansko predviedlo najlepší strelecký výkon, keď potrebovalo len tri náhradné náboje. Tretie končí Švédsko a do TOP 6 sa vtesnali aj Nórsky, Poľky a Češky. V slovenských farbách predviedla ďalší super výkon Anastasia Kuzminová, vytiahla štafetu na štvrté miesto, ale napokon sme skončili na dvanástej pozícii. Škoda najmä trestného okruhu Terézie Poliakovej pri streľbe v stoji. To je odo mňa všetko, no teším sa na vás aj zajtra, keď vás budem sprevádzať pretekmi mužov s hromadným štartom. Dovtedy dovidenia.
 
Konečné poradie dnešných pretekov:

1. Nemecko 1:08:47,0 (0+9)
2. Taliansko +2,9 (0+3)
3. Švédsko +17,2 (0+5)
4. Nórsko +23,1 (0+9)
5. Poľsko +24,5 (0+5)
6. Česko +1:04,0 (0+7)
7. Rusko +1:20,8 (0+7)
8. Švajčiarsko +1:37,1 (1+11)
9. Francúzsko +1:47,5 (2+7)
10. Kanada +1:56,7 (1+4)
11. Ukrajina +2:13,7 (0+12)
12. Slovensko +2:43,5 (1+13)
13. Bielorusko +3:13,7 (3+9)
14. Kazachstan +3:15,6 (0+11)
15. Rakúsko +3:33,6 (2+6)
16. Japonsko +3:37,1 (1+8)
17. USA +4:57,7 (2+13)
18. Litva +5:16,1 (0+8)
19. Čína +5:29,5 (0+4)
20. Fínsko +5:56,4 (0+11)
21. Estónsko +5:57,5 (0+12)
22. Bulharsko +1 kolo
23. Južná Kórea +1 kolo
 
CIEĽ
Pekný výkon predviedli české reprezentantky. Veronika Vítková na poslednom úseku predčila Rusky a vytiahla štafetu našich západných susedov na šieste miesto. Slovensko bolo po polovici pretekov štvrté, ale napokon končí so stratou 2:43 minúty na dvanástom mieste.
 
CIEĽ
Nebolo to vôbec ľahké, ale napokon to víťazka Svetového pohára, Laura Dahlmeierová, zvládla. Nemecko na domácej pôde v Ruhpoldingu víťazí s odstupom necelých troch sekúnd pred druhým Talianskom. Tretie miesto napokon udržala Hanna Öbergová zo Švédska.
 
5,4 km
Laura Dahlmeierová možno rozhodla o víťazstve. Nebolo to síce na stúpaní, no krátko po ňom si Nemka vytvorila náskok 2,5 sekundy. Federica Sanfilippová stále bojuje! Tretie miesto zrejme zostane podobne ako v Oberhofe pre Švédsko.
 
4,6 km
Federica Sanfilippová sa drží na prvom mieste, no Laura Dahlmeierová je na nej zavesená. O chvíľu príde na rad stúpanie, ktoré možno rozhodne o osude dnešných štafetových pretekov. Ustojí to Talianka?
 
Str. 8
Tak si to predstavte. Laura Dahlmeierová dala šancu svojim súperkám, keď musela dvakrát dobíjať. Senzačnú čistú položku predviedla Federica Sanfilippová, a tak zrejme uvidíme nemecko-taliansky súboj o víťazstvo.
 
3,4 km
Nevydržalo to! Laura Dahlmeierová zabrala v stúpaní a jej náskok sa zvýšil na hranicu 13 sekúnd. Pokiaľ na záverečnej položke strelecky nevyhorí, mala by Nemecko doviesť k domácemu triumfu. O stupne víťaziek bude bojovať celkovo šesť štafiet, rozhodne posledná streľba.
 
2,6 km
Hanna Öbergová sa vynikajúco drží za domácou favoritkou. Uvidíme, či to vydrží až na ďalší medzičas, keďže dovtedy nás čaká aj krátke stúpanie. Okrem toho si môžeme povedať, že Ivona Fialková raz dobíjala a ide na 12. miesto.
 
Str. 7
Videli sme množstvo chýb na strelnici, no najlepšie z toho vyšla Laura Dahlmeierová. Domáca pretekárka ide do čela pretekov s malým náskokom pred Švédkou Öbergovou. S odstupom ôsmich sekúnd figurujú reprezentácie Talianska a Švajčiarska.
 
1,4 km
Aita Gasparin predsa len už prišla o väčšinu svojho náskoku. Célia Aymonierová stráca už len sedem sekúnd a je druhá. Nebezpečne sa však doťahuje aj silné nemecko-nórske duo.
 
0,6 km
Aita Gasparinová si zatiaľ drží svoj náskok na prvom mieste. Papierovo je na tom najlepšie domáce Nemecko, ktoré má na finišmanskom úseku Lauru Dahlmeierovú.
 
Cieľ 3
Selina Gasparinová predviedla fantastický výkon. Vďaka nej Švajčiarsko figuruje po tretej odovzdávke na prvom mieste s náskokom 17 sekúnd pred Švédskom a Francúzskom. Slovensku patrí desiata priečka so stratou dvoch minút.
 
5,4 km
Tak to je neuveriteľné! Selina Gasparinová v priebehu stúpania stiahla svoje manko a dokonca vedie pred Chloé Chevalierovou už o sedem sekúnd. Švajčiarsko tak vedie, doťahuje sa aj Franziska Hildebrandová.
 
4,6 km
Chloé Chevalierová je stále na prvom mieste, hoci stratila pár sekúnd zo svojho náskoku. Druhá je Selina Gasparinová, ktorá jazdí spoločne s Annou Magnussonovou. Slovensko je na desiatom miesto, o jednu priečku za Českom, ktoré ťaží z dobrého výkonu Evy Puskarčíkovej.
 
Str. 6
Po šiestej streľbe je na tom najlepšie Francúzsko, ktoré zásluhou Chloé Chevalierovej ide do čela s náskokom 18 sekúnd. Bohužiaľ, Slovensko pôjde na jeden trestný okruh, a tak sú naše šance na dobrý výsledok preč.
 
3,4 km
Z vedúceho tria máme kvarteto, pretože Selina Gasparinová stiahla svoje manko. Bohužiaľ, slovenská pretekárka trošku zaostáva a prepadla sa na siedme miesto. Ide spoločne s Franziskou Hildebrandovou a Nórkou Tandrevoldovou.
 
2,6 km
Franziska Hildebrandová mala zrejme nejaké technické problémy, pretože od streľby stratila priepastných 15 sekúnd. Každopádne, vpredu máme trojicu štafiet Francúzska, Talianska a Švédska. V tesnom závese sú Selina Gasparinová a naša Terézia Poliaková.
 
Str. 5
Franziska Hildebrandová mala obrovské problémy a musela trikrát dobíjať. Napokon sa vyhla trestnému okruhu. Pred ňu sa však dostali tri štafety, momentálne vedia Švédka Anna Magnussonová. Terézia Poliaková je po jednej chybičke šiesta s mankom desiatich sekúnd.
 
1,4 km
Franziska Hildebrandová trošku pridala na tempe a hneď sa to prejavilo. V stúpaní nechala za sebou Talianku a zvyšuje svoj náskok aj pred skupinou prenasledovatiek. Pomaly sa blížime k piatej streľbe.