koniec udalosti Muži - Šprint (finále)
JOHANNES HØSFLOT KLÆBO (Nórsko)
2. Federico Pellegrino (Taliansko), 3. Aleksander Bolšunov (OAR)
Komentuje: Jakub Kocourek
 
1. Johannes Høsflot Klæbo (Nórsko) 3:05.75
2. Federico Pellegrino (Taliansko) +1.34
3. Aleksander Bolšunov (OAR) +1.36
4. Paal Golberg (Nórsko) +3.81
5. Oskar Svensson (Švédsko) +7.73
6. Ristomatti Hakola (Fínsko) +20.72
 
Olympijským víťazom v šprinte mužov sa v Pjongčangu po suverénnom finálovom vystúpení stal mladý Nór Johannes Høsflot Klæbo, ktorý za sebou nechal strieborného Taliana Federica Pellegrina aj bronzového Rusa štartujúceho pod neutrálnou vlajkou Aleksandra Bolšunova. Sympatický výkon dnes predviedol aj slovenský reprezentant Peter Mlynár, ktorý po skvelom kvalifikačnom vystúpení dlho bojoval s najlepšími aj vo štvrťfinále, no napokon to na postup nestačilo. Napriek tomu zaznamenal vo veku 29 rokov svoj najlepší výsledok v kariére. S týmto konštatovaním sa s vami zo šprintérskych súťaží v bežeckom lyžovaní už definitívne lúčim a prajem vám pekný zvyšok dňa!
 
Šprint mužov sa práve v tejto chvíli skončil!
 
JOHANNES HØSFLOT KLÆBO nenechal absolútne nič na náhodu a v druhej polovici finále absolútne prevalcoval svoju konkurenciu. Stáva sa tak olympijským víťazom v šprinte mužov. Po neuveriteľne tesnom súboji získava striebornú medailu Federico Pellegrino z Talianska, s bronzom sa bude musieť uspokojiť Aleksander Bolšunov z tímu olympijských športovcov z Ruska.
 
Finále
Johannes Høsflot Klæbo snáď nemá dno fyzických síl, jeho výkon v náročných stúpaniach dnes pravdepodobne definitívne rozhodne o držiteľovi zlatej olympijskej medaily. Mladučký Nór sa oddelil od zvyšku štartového poľa, o striebro si to rozdajú Federico Pellegrino s Aleksandrom Bolšunovom.
 
Finále
Aleksander Bolšunov napodobňuje svoju taktiku z úspešného semifinále, keď už od úvodných metrov napálil poriadne vysoké tempo, ktoré dokáže stíhať len Johannes Høsflot Klæbo. Štartové pole je už v polovici pretekov poriadne natiahnuté.
 
Finále v šprinte mužov sa práve v tejto chvíli začalo.
 
Kompletné finálové obsadenie v mužskom šprinte na olympijských hrách v Pjongčangu vyzerá takto: Ristomatti Hakola z Fínska, nórske duo, Johannes Høsflot Klæbo a Paal Golberg, Švédsko zastupuje Oskar Svensson, o medailu zabojuje aj Talian Federico Pellegrino, no a ukázať sa bude chiceť aj Aleksander Bolšunov z tímu olympijských športovcov z Ruska. Skutočne exkluzívna zostava, v najbližších približne troch minútach sa máme na čo tešiť.
 
Poznáme finálové obsadenie, najskôr si to o olympijské medaily rozdá šesť najrýchlejších žien dnešného šprintu.
 
Druhé semifinále mužov sa práve v tejto chvíli skončilo.
 
2. s
Veľkú formu dnes ukazuje od začiatku bojov Ristomatti Hakola, ktorý si bez väčších problémov postrážil postup do finále. Spoločne s ním ide ďalej aj Oskar Svensson. S časom z tohto semifinále nepostúpi nikto, bez šance je už aj tretí Len Valjas z Kanady.
 
2. s
Za Hakolom sa drží Oskar Svensson, ktorý sa s Fínom spojil a snažia sa odtrhnúť od zvyšku štartového poľa.
 
2. s
Od úvodných metrov sa o tempo stará najrýchlejší muž kvalifikácie Ristomatti Hakola, zatiaľ však sledujeme pomerne veľkú taktickú bitku.
 
Druhé semifinále mužov práve v tejto chvíli odštartovalo.
 
V druhom semifinále už nenájdeme taký zoznam veľkých favoritov na medailu, no napriek tomu sa môžeme tešiť na veľký boj o postup do finále. K najzaujímavejším menám tu patria Emil Iversen z Nórska, Ristomatti Hakola z Fínska či Oskar Svensson zo Švédska. Z druhého semifinále sa tak stalo také malé škandinávske derby.
 
Prvé semifinále mužov sa práve skončilo.
 
1. s
Pre jasný postup do finále si prišiel favorit favoritov Johannes Høsflot Klæbo, Federico Pellegrino napokon zabojoval o finálovú miestenku s Aleksandrom Bolšunovom, štvrtý končí Paal Golberg. Sledovali sme však neuveriteľne rýchle semifinále, veď čas víťaza je 3:06.01. Bolšunov s Golbergom tak majú obrovskú nádej na postup s časom.
 
1. s
Tak toto je veľmi dramatická bitka. Johannes Høsflot Klæbo nasadil v jednom zo stúpaní, za ním sa vydal Federico Pellegrino, naopak, mierne zaostáva Bolšunov, za ním už vidíme Paala Golberga.
 
1. s
No tak toto vyzerá na skvelú bitku najväčších favoritov. Obrovské tempo už od úvodu nasadila dvojica Bolšunov-Klæbo. Stíhať sa snaží aj Federico Pellegrino.
 
Prvé semifinále mužov sa práve v tejto chvíli začalo.
 
Do úvodného semifnále nastupujú hneď dvaja najväčší favoriti na zlato Johannes Høsflot Klæbo, Federico Pellegrino, ktorí sú doplnení o Aleksandra Bolšunova či Paala Golberga.
 
Štvrťfinálové súboje mužov máme za sebou, teraz nás čaká semifinálový boj medzi ženskými šprintérkami.
 
Piate štvrťfinále sa práve v tejto chvíli skončilo.
 
5. št.
Z posledného štvrťfinále napokon postupuje dvojica Martti Jylhae-Baptiste Gros. Čas tretieho Thomas Binga z Nemecka je bez nádeje na postup.
 
5. št.
No tak pozor. V jednom zo stúpaní sa zrazili Američan Hamilton s Fínom Vuorinenom, navyše o lyžu prišiel Alexej Vitsenko. Tak napokon sa nám boj o postup zúžil na trojicu pretekárov.
 
5. št.
Podľa predpokladov zatiaľ sledujeme v poslednom štvrťfinále mužov mimoriadne vyrovnaný súboj. Zatiaľ vidíme celú šesticu pohromade.
 
5. št.
Piate štvrťfinále mužov sa práve v tejto chvíli začalo.
 
Posledné mužské štvrťfinále bude bez nejakého výraznejšieho favorita, šancu na postup má všetkých šesť šprintérov.
 
Štvrté štvrťfinále sa práve v tejto chvíli skončilo.
 
Štvrté štvrťfinále napokon ovládol Oskar Svensson zo Švédska, ako druhý postupuje Nór Emil Iversen. Peter Mlynár sa napokon prepadol na piate miesto, s časom 3:15.77 pravdepodobne do semifinále nepostúpi, ale napriek tomu to bol zo strany slovenského reprezentanta veľmi sympatický výkon.
 
4. št.
Na úplnom čele vidíme Oskara Svenssona zo Švédska, za ktorým sa zoradili Iversen s Panžinským, Peter Mlynár bude bojovať o štvrté miesto s Lenom Valjasom.
 
4. št.
Peter Mlynár sa súbojov s veľkými favoritmi vôbec nebojí a v náročnom stúpaní sa drží v stope s najväčším favoritom Panžinským.
 
4. št.
Peter Mlynár síce mierne na štarte zaostal, avšak štartové pole vedie Aleksander Panžinskij, ktorý nezvolil nijak ostré tempo, a tak sa Slovák zatiaľ drží so svojimi súpermi.
 
Štvrté štvrťfinále aj s Petrom Mlynárom práve v tejto chvíli odštartovalo!
 
No a v tomto momente už zbystrime pozornosť. Vo štvrťfinále s číslom štyri sa totiž vo svojich životných pretekoch predstaví aj Slovák Peter Mlynár. Jeho súpermi budú napríklad Oskar Svensson, Aleksander Panžinskj či Emil Iversen.
 
Tretie štvrťfinále sa práve v tejto chvíli skončilo.
 
3. št.
Podľa predpokladov Aleskander Bolšunov s Ristomattim Hakolom si postup postrážili, no a navyše s časom 3:08.45 dávajú šancu na postup aj v tomto štvrťfinále tretiemu IIvovi Niskanenovi, ktorý stratil len necelé štyri sekundy. Sledovali sme zatiaľ najrýchlejšie štvrťfinále.
 
3. št.
Na čele tohto štvrťfinále zatiaľ vidíme Aleksandra Bolšunova, za ktorým sa zoradila dvojica Fínov Hakola a Niskanen.
 
3. št.
No tak pozor. Hneď na štarte mal obrovské problémy Švéd Viktor Thorn, ktorý zajazdil mimoriadne kvalitne kvalifikáciu, no štart výrazne pokazil a okamžite začína strácať.
 
Tretie štvrťfinále sa práve začalo.
 
V treťom štvrťfinále uvidíme okrem iných aj najrýchlejšieho muža kvalifikácie Ristomattiho Hakolu či tretieho najrýchlejšieho z dopoludňajších jázd Aleksandra Bolšunova.
 
Druhé štvrťfinále mužov sa práve skončilo.
 
2. št.
Federico Pellegrino postupuje bez najmenších problémov, spolu s ním ide ďalej aj Paal Golberg. Na čas to zatiaľ stačí aj pre Calleho Halfvarssona a prekvapujúco aj pre Estónca Marka Kilpa.
 
2. št.
Federico Pellegrino sa do týchto chvíľ držal vzadu, no v jednom zo stúpaní predviedol zdrvujúci nástup a vytvoril si pomerne výrazný náskok pred svojimi súpermi.
 
2. št.
No tak v prvých desiatkach metrov sa do toho poriadne oprel najmä Eirik Brandsdaal, ktorý si však v jednom zo stúpaní pristúpil palicu a mierne tak stráca. Na úplnom čele vidíme Calleho Halfvarssona.
 
Druhé štvrťfinále mužov sa v tejto chvíli začalo.
 
V nasledujúcom štvrťfinále púta pozornosť hneď niekoľko mien na čele s Federicom Pellegrinom z Talianska, Švédom Callem Halfvarssonom či nórskym reprezentantom Paalom Golbergom.
 
Prvé štvrťfinále mužov sa práve skončilo.
 
1. št.
Bez problémov napokon z prvého miesta postupuje Johannes Høsflot Klæbo, ktorého po nádhernom súboji na cieľovej rovinke dopĺňa v semifinále aj Teodor Peterson, ktorý zdolal Francúza Richarda Jouvea.
 
1. št.
Johannes Høsflot Klæbo už v tejto chvíli "utrhol" všetkých svojich konkurentov, za ním sa už strhol boj o druhé postupové miesto.
 
1. št.
Johannes Høsflot Klæbo sa nikam od úvodu neponáhľa, napriek tomu vedie celé štartové pole prvého štvrťfinále. Za ním už vyrazilo prekvapenie kvalifikácie z Talianska Maicol Rastelli.
 
1. št.
Hneď v úvodnom štvrťfinále vidíme najväčšieho favorita na zlato Johannes Høsflota Klæba, ktorý však už uponáhľaným štartom ukázal veľkú nervozitu. Uvidíme, ako mu situáciu na trati skomplikuje napríklad Teodor Peterson Alexej Poltoranin či Erik Bjornsen.
 
Prvé štvrťfinále v šprinte mužov sa práve v tejto chvíli začalo.
 
Štartová listina 1. štvrťfinále:

Johannes Høsflot Klæbo (NOR)
Maicol Rastelli (ITA)
Teodor Peterson (SWE)
Alexej Poltoranin (KAZ)
Richard Jouve (FRA)
Erik Bjornsen (USA)

Štartová listina 2. štvrťfinále:

Federico Pellegrino (ITA)
Calle Halfvarsson (SWE)
Paal Golberg (NOR)
Marko Kilp (EST)
Eirik Brandsdal (NOR)
Kamil Bury (POL)

Štartová listina 3. štvrťfinále:

Ristomatti Hakola (FIN)
Aleksander Bolšunov (OAR)
Viktor Thorn (SWE)
Jovian Hediger (SUI)
Iivo Niskanen (FIN)
Aliaksandr Voranau (BLR)

Štartová listina 4. štvrťfinále:

Aleksander Panžinskij (OAR)
Oskar Svensson (SWE)
Emil Iversen (NOR)
Sebastian Eisenlauer (GER)
PETER MLYNÁR (SLOVENSKO)
Len Valjas (CAN)

Štartová listina 5. štvrťfinále:

Alexej Vitsenko (OAR)
Simeon Hamilton (USA)
Baptiste Gros (FRA)
Thomas Bing (GER)
Lauri Vuorinen (FIN)
Martti Jylhae (FIN)
 
Tak ako v prípade žien, aj v mužskej kategórii postupuje do semifinále 12 pretekárov. Z každého štvrťfinále idú dvaja najrýchlejší, no a desiatka semifinalistov bude ešte doplnená o dvojicu postupujúcu na základe dosiahnutého času.
 
Po ženských štvrťfinálových jazdách uvidíme aj boj o postup do semifinále v podaní mužov. Na veľkú radosť slovenských fanúšikov sa do najlepšej tridsiatky prebojoval aj Slovák Peter Mlynár, ktorý zajazdil 25. najrýchlejší čas.

KVALIFIKÁCIU OVLÁDOL FÍN HAKOLA, PREKVAPENÍ BOLO NIEKOĽKO

Víťazom dopoludňajšej kvalifikácie sa stal fínsky šprintér Ristomatti Hakola, ktorý za sebou nechal aj suveréna tejto sezóny Johannesa Høsflota Klæba z Nórska. Tretie miesto potom obsadil ruský šprintér nastupujúci pod neutrálnou vlajkou Aleksander Bolšunov. Najpríjemnejším prekvapením kvalifikácie mužov bol určite výkon Petra Mlynára, no zaujímavý výsledok štvrtým najrýchlejším časom dosiahol aj Talian Maicol Rastelli. Kým medzi ženami postuúpili v podstate všetky favoritky, tak v mužskej časti zaváhali okrem iných Kanaďan Alex Harvey, Američan Andrew Newell či Poliak Maciej Starega. Slovensko malo na štarte okrem úspešného Petra Mlynára aj ďalšiu dvojicu pretekárov. Na 56. priečke skončil Andrej Segeč, Miroslav Šulek obsadil 61. pozíciu.
 
Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 12:25.