koniec udalosti Tirreno Adriatico - 5. etapa
Víťaz: Adam Yates (MTS)
2. Peter Sagan (BOH), 3. Michal Kwiatkowski (SKY)
Komentuje: Viktor Kalinács
 
Cieľ
Adam Yates to zvládol! Po ataku na méte štyroch kilometrov pred cieľom sa jazdec tímu Mitchelton – Scott môže tešiť z jasnej výhry!

Na druhom mieste s odstupom siedmich sekúnd končí Peter Sagan, tretie miesto a dres priebežného lídra si na svoje konto pripisuje a oblečie Michal Kwiatkowski vďaka časovej bonifikácii za tretie miesto!
 
0,5 km
Yatesa nikto neatakuje, pre Brita to vyzerá veľmi dobre!
 
1 km
Skupina s Petrom Saganom akoby poľavila, Yates má náskok necelých dvesto metrov pred Lutsenkom.
 
3,9 km
Adam Yates to skúša pred métou štyri kilometre do cieľa. Peter Sagan približne na desiatom mieste. Vedľa Slováka priebežný líder Caruso.
 
5,5 km
Chris Froome dnes šťastie nemá. Blesková výmena kolesa, Froome už nabral stratu niekoľko stoviek metrov. Na celkové prvenstvo by to už nebolo, ako pomoc kolegom by sa Froome určite hodil.
 
11 km
Jedenásť kilometrov pred cieľom bol Dario Cataldo "zjedený" pelotónom. Záverečná bitka o víťazstvo v etape a dres lídra závodu sa nám môže začať!
 
18 km
Aj štvrtú horskú prémiu ovládol jazdec Astany. Cataldo sa virtuálne posúva na druhé miesto vrchárskej súťaže so ziskom 20 bodov. Nasledujúce body už brali jazdci BMC, ktorí ťahajú pelotón. Aktuálne jediný pretekár v čele má vo svoj prospech dvadsať sekúnd.
 
19 km
Dario Cataldo sa ako jediný z úvodného úniku dokázal udržať pred pelotónom. Na jeho konci však začína silami odchádzať Chris Froom zo Sky!
 
30 km
Tridsať kilometrov do cieľa, pelotón stráca už iba minútu! Vyzerá to tak, že štvorica, ktorá bola v čele od samého začiatku, dnes nárok na víťazstvo mať nebude. Kamera si vyberá aj Petra Sagana, trojnásobný majster sveta si tróni na pohodlnom mieste v prednej časti hlavného poľa.
 
33 km
Cataldo z Astany berie päť bodov aj na prvej horskej prémii vo Filottrane. Tri body pre Morabita, dva pre Koren. Už sa zdalo, že Keisse nestačí na svojich kolegov z úniku, v krátkom zjazde ich ale dohnal.
 
37 km
A opäť to je Fabio Aru, ktorý si vyberá zlý čas na problémy. Vyzerá to na defekt. Nepríjemnosti sa nevyhli ani šiestemu pretekárovi v celkovom poradí. Rigoberto Uran má pri sebe dvoch tímových kolegov, ktorí mu zaiste pomôžu dohnať stratu.
 
60 km
Čelo závodu preťalo aj druhú horskú prémiu, ktorá sa nachádza v uličkách mesta Osimo. Menší náskok v stúpaní si vypracoval Cataldo z Astany, ktorý tak získava päť bodov aj z tejto čiastkovej súťaže. Tri body za druhú priečku bral Morabito, tretie miesto si uchmatol Koren.
 
67 km
Fabio Aru s menšími problémami, keď narazil do dopravnej značky a poškodil si bicykel. Jeho tímové auto mu okamžite pomáha, no Talian zo stajne UAE Team Emirates si to všetko bude musieť dostihnúť sám.
 
80 km
Aj druhú prémiu pre "šprintérov" získal vo svoj prospech Morabito. Druhý skončil Boev, na treťom mieste sa umiestnil Koren. Štvrtú priečku bral Cataldo.
 
90 km
Šprintérsku prémiu číslo jeden ovládol Morabito pred Boevom, Keissem a Cataldom. Celá pätica má za sebou aj druhý šprint, jeho výsledky momentálne ešte nepoznáme.
 
110 km
Pretekári teraz absolvujú zjazd, ktorý ich prinesie do najrovinatejšej časti piatej etapy. Následne na nich čaká tridsať kilometrov dlhá rovina, po ktorej začne druhá horská prémia s cieľom na Osime.

Najväčšie body do vrchárskej súťaže bral na méte necelých päťdesiatich kilometrov po štarte Dario Cataldo.
 
119 km
Celý dnešný deň je venovaný pamiatke zosnulého Michela Scarponiho. Taliansky cyklista tragicky zahynul v apríli minulého roka, keď ho pri jazde na bicykli zrazilo vozidlo. Celé sa to odohralo blízko jeho domu vo Filottrane. Finálový dojazd sa bude odohrávať v meste jeho rodiska a bydliska.

Česť jeho pamiatke.
 
Štart
Jazdci už odchádzajú z úvodného bodu etapy v Castelraimonde. Prvých dvadsať minút by sa malo jazdiť v neutrálnej zóne a až od 11:50 by sa mali naplno rozbehnúť taktické boje v pelotóne.