koniec udalosti Tour de Suisse - 2. etapa
Víťaz: Peter Sagan (Bora-Hansgrohe)
Komentuje: Miroslav Kováčik
 
Dnešné takmer štvorhodinové cyklistické divadlo má napokon šťastný koniec pre slovenské farby. Peter Sagan v záverečnom špurte predstihol Fernanda Gaviriu a pripisuje si na svoje konto 16. víťazstvo na pretekoch Okolo Švajčiarska. Tretie miesto obsadil Nathan Haas, ktorý prekvapujúco zdolal napríklad štvrtého Michaela Matthewsa. Zaujímavosťou je, že do špurtu sa vôbec nedostal André Greipel či Alexander Kristoff. Žltý dres si ustrážil Stefan Küng s trojsekundovým náskokom pred Gregom van Avermaetom. Peter Sagan sa posunul na priebežné piate miesto s mankom 20 sekúnd. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný zvyšok dňa.
 
CIEĽ
Víťazom druhej etapy cyklistických pretekov Okolo Švajčiarska sa stáva PETER SAGAN! Trojnásobný majster sveta sa krásne vyviezol za Fernandom Gaviriom, ktorý stavil na veľmi dlhý špurt. Napokon však v priamom súboji zostáva pokorený a končí na druhom mieste za žilinským rodákom. Tretie miesto si ukoristil Austrálčan Nathan Haas z tímu Kaťuša-Alpecin.
 
1 km
Cyklisti majú pred sebou posledných tisíc metrov. Vpredu sa drží žltý pretekár Stefan Küng, no ten zrejme o víťazstvo bojovať nebude. Peter Sagan sa drží približne na desiatej figúre.
 
3 km
Všetko speje k predpokladanému záverečnému dojazdu. Ešte sa pokúša o nemožné jeden z pretekárov tímu FDJ, no jeho šance na prípadný úspech sú minimálne. Postupne sa už formujú šprintérske vláčiky.
 
5 km
Tak napokon to vedúcej skupine nevyšlo. Jasper Stuyven vyzeral veľmi dobre, ale ani za pomoci niekoľkých ďalších pretekárov, vrátane Silvana Dilliera či Patricka Konrada, nedokázal doviesť etapu do víťazného konca.
 
7 km
Ďalšie tri kilometre ubehli neskutočne rýchlo. Jasper Stuyven ide vynikajúco a zdá sa, že sa osamostatní na čele pretekov. Ešte sa mu snaží sekundovať spomínaný švajčiarsky majster Silvan Dillier.
 
10 km
Jasper Stuyven vyprovokoval k aktivite ďalších šesť pretekárov, ktorí idú s ním. Dokonca si vypracovali náskok na úrovni desiatich sekúnd. Vpredu je druhý muž Paríž-Roubaix 2018 Silvan Dillier či Saganov kolega Patrick Konrad.
 
12 km
Teraz sa nám to poriadne rozbehlo. Vidíme množstvo nástupov pretekárov, ktorí nemajú šancu v hromadnom dojazde. Všetko sa to snaží kontrolovať Bora-Hansgrohe a BMC Racing. Bude to ešte rozhodne zaujímavé.
 
14 km
Philippe Gilbert dostal zrejme defekt, a tak musel meniť celý bicykel. Líder tímu Quick-Step Floors tak nabral stratu, ktorú nebude ľahké dohnať. Bude potrebovať pomoc tímových kolegov, čo zase bude znamenať stratu pre Gaviriu.
 
16 km
Predsa len tu máme ešte jeden pokus o únik. Sympaticky to skúša ukrajinsky cyklista Mark Padun jazdiaci v službách tímu Bahrain Merida. Jeho náskok momentálne osciluje okolo desiatich sekúnd.
 
18 km
Od hlavnej skupiny sa nám teraz skúšalo oddeliť niekoľko pretekárov. Ich snaha však nemala dlhé trvanie. Televízne kamery si teraz všímajú Alexandra Kristoffa, ktorý sa drží v bezpečnej pozícii.
 
20 km
Marcusa Burghardta vystriedal na čele pelotónu Daniel Oss, ktorého vyjadrenie sme vám ponúkli v úvode prenosu. Taliansky pretekár vyviezol Petra Sagana na vrchol stúpania v bezpečnej pozícii. Okrem toho si pripisuje tri body do vrchárskej súťaže.
 
23 km
Ďalší pád v pelotóne. Tentokrát sa ocitol na zemi Koen De Kort a jeden z pretekárov tímu Direct Energie. Okrem toho veľmi dobrú prácu odvádza Marcus Burghardt, ktorý ide do čela a hneď za ním je líder tímu Bora-Hansgrohe Peter Sagan.
 
26 km
Pelotón dostihol vedúcu skupinu tesne pred šprintérskou prémiou. Šikovne to využil Stefan Küng jazdiaci v žltom drese a pripisuje si na konto tri body. Za ním sa umiestnil vlaňajší víťaz Simon Špilak z tímu Kaťuša-Alpecin.
 
28 km
Vedúca skupina sa opäť spojila do štvorčlennej zostavy, ale jej náskok na pelotón predstavuje už len desať sekúnd. Je tak jasné, že ani snaha Michaela Albasiniho nezabráni záverečnému hromadnému dojazdu.
 
31 km
Vedúca skupina sa pred pár kilometrami rozdelila. Vpredu pokračujú už len Michael Albasini z tímu Mitchelton-Scott a Perrig Quéméneur z francúzskeho zoskupenia Direct Energie. Ich náskok aktuálne predstavuje 35 sekúnd.
 
34 km
Tak pozor! V spomenutom páde bol zapletený jeden z favoritov na celkové poradie Mikel Landa. Španiel sa držal za rameno, čo môže predznamenať zlomeninu kľúčnej kosti. Pred blížiacim sa Tour de France by to bola pre Movistar obrovská strata.
 
36 km
Alessandro De Marchi odvádza pre Stefana Künga záslužnú prácu. Náskok úniku klesol pod jednu minútu. Okrem toho sme však videli pád v pelotóne. Na zemi skončili traja pretekári, po jednom v drese tímov EF Education First–Drapac, Nippo–Vini Fantini a Movistar.
 
39 km
S trochou nadsádzky možno povedať, že keby sa išlo len na tri okruhy, tak by sa víťazom dnešnej etapy stal Michael Albasini. Toho povzbudzujú domáci fanúšikovia, ale takisto vidíme popri trati i v cieľovom priestore množstvo slovenských vlajok.
 
42 km
Už len 65 sekúnd delí hlavnú skupinu od unikajúceho kvarteta. Onedlho si cyklisti poslednýkrát prejdu cieľovým priestorom na nečisto a začnú posledný štvrtý okruh, ktorý meria 39 kilometrov.