koniec udalosti 5. etapa: Limoges – Le Lioran
Greg Van Avermaet (BMC)
Komentuje: Michal Bakoš
 
Z našej strany je to na dnes všetko. Ďakujeme vám za pozornosť a prajeme ešte pekný zvyšok dňa. Zajtra sa opäť prihlásime s ďalšou etapou, ktorá by mala byť šancou pre špurtérov.
 
S viac ako 23-minútovou stratou je v cieli už aj Peter Sagan. Jeho najväčší súperi Greipel, Cavendish či Kittel v cieľovom meste zatiaľ absentujú. Možno budú mať aj problém so stihnutím limitu.
 
Okrem žltého dresu, ktorý Peter Sagan odovzdá Gregovi Van Avermaetovi, sa dnes mení aj líder vrchárskej klasifikácie. Do bodkovaného dresu sa oblečie Thomas De Gendt. Pôvodných majiteľov bude mať aj naďalej biele a zelené tričko.
 
Do cieľa už dorazilo viacero skupiniek, ktoré sa rozdrobili v kopcoch. Čakáme na Petra Sagana, ako aj na ostatných popredných šprintérov.
 
Profil dnešnej etapy napovedal, že sa môže skončiť nevyspytateľným výsledkom. Málokto však zrejme očakával, že ju s náskokom piatich minút ovládne Greg Van Avermaet. V každom prípade, aj toto svedči o veľkej nepredvídateľnosti a kráse súťažnej cyklistiky.
 
Peter Sagan si môže predtým, ako v cieli odovzdá žltý dres Van Avermaetovi, ešte vychutnať niekoľko minút slávy ako držiteľ najcennejšieho trička.
 
Alberto Contador evidentne nie je v stopercentnej pohode, dnes si na konto opäť pripísal stratu, hoci len niekoľko sekundovú, no aj tá o niečom vypovedá.
 
Cieľ
Druhé miesto v dnešnej etape obsadil Thomas De Gendt, pódium uzavrie Rafal Majka, ktorému na cieľovej páske už dýchala na chrbát skupina favoritov.
 
Nástup Bardeta dokázali zachytiť všetci top favoriti okrem Alberta Contadora, ktorému tam vznikla väčšia diera. Snaží sa ju doraziť si sám.
 
Skupinu favoritov sa rozhodol trošku prevetrať Romain Bardet, ktorý je v týchto stúpaniach veľmi silný, keďže z tej oblasti pochádza a veľmi často v nej trénuje!
 
Cieľ
Víťazom piatej etapy 103. ročníka Tour de France sa stáva Greg Van Avermaet, ktorý sa po celodennom úniku dočkal zaslúženej odmeny v podobe etapového vavrínu a zisku žltého dresu!
 
2,9
Útechou pre Thomasa De Gendta môže byť zisk bodkovaného dresu. Koniec koncov, cyklista tímu Lotto-Soudal išiel do úniku prioritne práve s touto motiváciou.
 
4,0
Nový líder celkovej klasifikácie dokázal Thomasovi De Gendtovi od momentu, kedy mu nastúpil, nadeliť dvojminútovú stratu.
 
7,0
Van Avermaet mieri za svojím druhým víťazstvom na Tour de France. Prvú etapu ovládol na minulom ročníku, keď v šprinte do krátkeho intenzívneho stúpania vo veľmi dramatickom a tesnom súboji pokoril nášho Petra Sagana.
 
10,1
Chris Froome sa môže spoľahnúť na trojicu domestikov, ktorí to po zvoľnení tempa teraz opäť poriadne napálili.
 
12,9
Greg Van Avermaet má za sebou aj druhé najťažšie stúpanie, pred sebou má ešte posledných niečo viac ako desať kilometrov, na ktorých ho ešte čaká jedna horská prémia tretej kategórie. Tá by ho však už nemala zastaviť v ceste za etapovým víťazstvom i žltým dresom!
 
14,8
Movistar opustil čelo skupiny favoritov, ktoré prenechal tímu Sky. Britské zoskúpenie zvoľnilo tempo, manko je stabilizované na prijateľnej úrovni.
 
15,5
Greg Van Avermaet sa nachádza kilometer od vrcholu Col du Perthus.
 
16,2
Pauwels a Gautier vypadávajú zo skupiny prenasledovateľov, za Van Avermaetom sa tak nachádza Thomas De Gent a za ním dvojica poľských cyklistov – Rafal Majka a Bartosz Huzarski.
 
17,4
Greg Van Avermaet nastúpil z háku svojmu krajanovi, ktorý nedokázal reagovať. Toto je už výrazný atak na etapový triumf!