koniec udalosti Individuálne preteky (muži)
Víťaz: Nino Schurter (SUI)
Komentuje: Miroslav Kováčik
 
Jedna z posledných disciplín Hier XXXI. letnej olympiády spoznala svojho víťaza. Nino Schurter potvrdil rolu favorita a nikomu nedal šancu pomýšľať na zlatú medailu. Druhý skočil český reprezentant Jaroslav Kulhavý, ktorý pre Česko získal v Riu jubilejnú desiatu medailu. Stupne víťazom dopĺňa Španiel Carlos Coloma-Nicolas. Z výkonu Petra Sagana sme smutný. Nie že by náš reprezentant išiel zle, no bohužiaľ ho výrazne pribrzdil defekt na začiatku druhého okruhu. Začal skvele, z posledného miesta na štarte sa okamžite dostal do prvej trojky, ale v ceste za dobrým výsledkom ho pribrzdila obrovská smola. Napokon bol predstihnutý o kolo a nebude klasifikovaný. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný večer.
 
CIEĽ
V cieli máme aj ďalších českých pretekárov. Na 14. mieste skončil Ondřej Cink, no s týmto umiestnením rozhodne nebude spokojný. Jan Škarnitzl prešiel do cieľa na 22. pozícií.
 
CIEĽA
Do cieľa prichádzajú postupne aj ďalší pretekári. Veľkým sklamaním je výkon Juliena Absalona, ktorý ako úradujúca svetová jednotka skončil len ôsmy.
 
CIEĽ
Na druhom mieste prišiel do cieľa Jaroslav Kulhavý a tretie miesto si napokon udržal skúsený 37-ročný španielsky horský cyklista – Carlos Coloma-Nicolas.
 
CIEĽ
NINO SCHURTER je olympijským víťazom. Ako prvý horský cyklista získava pod piatimi kruhmi tretiu medailu a po bronze z Pekingu, striebre z Londýna skompletizoval svoju zbierku zlatom z Ria de Janeira.
 
7
Carlos Coloma-Nicolas zrejme nasadil k rozhodujúcemu úniku. Maxime Marotte už nemá síl a zrejme pre neho ostane nevďačná štvrtá priečka.
 
7
Peter Sagan mal ďalšie technické problémy. Dnes akoby priťahoval smolu. Tešiť ho môže aspoň to, že sa zatiaľ vyhol vážnejšiemu pádu.
 
7
V boji o tretie miesto sa zjavne taktizuje. Carlos Coloma-Nicolas a Maxime Marotte sú zoradení tesne za sebou. Kto sa pokúsi o rozhodujúci únik?
 
7
V polovici záverečného okruhu sa náskok medzi lídrom a Jaroslavom Kulhavým zvýšil o ďalších 11 sekúnd. Len technické problémy môžu pripraviť Nina Schurtera o zlato.
 
7
Nico Schurter sa s najväčšou pravdepodobnosťou dočká vytúženej zlatej olympijskej medaily. V druhej polovici šiesteho okruhu preradil na vyšší rýchlostný stupeň a zbavil sa svojej konkurencie.
 
7
Carlos Coloma-Nicolas si vypracoval maličký náskok v technickej pasáži, no Maxime Marotte ho o niekoľko sekúnd neskôr dokázal zmazať.
 
7
Aj Jaroslav Kulhavý vyzerá byť spokojný a nehrnie sa do nejakého zbesilého tempa, ktorým by sa snažil vymazať stratu na vedúceho Švajčiara.
 
7
Nino Schurter vstupuje do záverečného okruhu s náskokom 33 sekúnd pred Jaroslavom Kulhavým. Český pretekár by ale mohol udržať druhé miesto, keďže pred ďalšou dvojicou má k dobru 45 sekúnd.
 
6
V boji o tretie miesto miesto sa neudialo nič nové. Obaja pretekári sa držia v kontakte a zrejme si to rozdajú až v poslednom kole.
 
6
Nino Schurter si momentálne ide svoje vlastné preteky a len jeho totálne zlyhanie by ho mohlo pripraviť o vytúžené olympijské zlato.
 
6
Alexander Gehbauer mal veľmi škaredý pád, no zakrvavený pokračuje v dnešných pretekoch. Možno sa uskutoční ďalší pamätný olympský príbeh.
 
6
Ešte vám dlhujem správu o Petrovi Saganovi. Tomu na začiatku šiesteho kola patrilo 39. miesto so stratou takmer deviatich minút.
 
6
Tak toto je možno rozhodujúci moment dnešných pretekov. Nino Schurter si vypracoval v polovici šiesteho kola náskok 13 sekúnd pred Čechom Jaroslavom Kulhavým.
 
6
Maxime Marotte mal menšie problémy a pár metrov musel prejsť s bicyklom na pleci. Troška spomalil aj svojho súpera, no súboj o tretie miesto bude pokračovať ďalej.
 
6
V boji o tretie miesto je o niečo aktívnejší Francúz Maxime Marotte. Ten sa snaží získať v súboji so Španielom Carlosom Coloma-Nicolasom aspoň malý náskok.