koniec zavodu VC Belgicka
Víťaz:Charles Leclerc (MON/Ferrari)
Komentuje: Miroslav Revaj
 
Charles Leclerc z tímu Ferrari sa stáva víťazom tohtoročnej VC Belgicka, pre tohto pilota z Monaka je to vôbec jeho prvé víťazstvo v F1! V kvalifikácii si vybojoval pole position a napokon aj do cieľa prišiel ako prvý, ale počas preteku líderskú pozíciu stratil a tak musel ešte o prvenstvo na trati Spa-Francorchamps bojovať, o to viac sa môže z tohto víťazstva tešiť. Druhé miesto si vybojoval Lewis Hamilton, ktorý však do samého konca ešte robil Leclercovi poriadne problémy. Súboj o tretie miesto lepšie zvládol Bottas, ktorý tak nechal za sebou Vettela.

V úvode preteku nezvládol hneď prvú zákrutu Verstappen, ktorý tak hneď musel odstúpiť. Zakrátko sa k nemu potom pridal aj Sainz a v záveru preteku sa na listinu pilotov, ktorý závod nedokončili pridali Giovinazzi a Norris. Našťastie sme neboli svedkami žiadnej veľkej kolízie, ale zaujímavý pretek to určite bol.

S týmto konštatovaním sa už teda lúčim, ďakujem vám za pozornosť a prajem ešte pekný zvyšok víkendu, podobne aj zajtra úspešný štart do nového pracovného týždňa. Dovidenia a dočítania pri ďalších športových prenosoch, lúči sa s Vami Miroslav Revaj.
 
Konečné poradie VC Belgicka:

1. Leclerc (Ferrari), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Bottas (Mercedes), 4. Vettel (Ferrari), 5. Albon (Red Bull), 6. Pérez (Racing Point), 7. Kvjat (Toro Rosso), 8. Hülkenberg (Renault), 9. Gasly (Toro Rosso), 10. Stroll (Racing Point).

Závod nedokončili: Verstappen (Red Bull), Sainz (McLaren), Giovinazzi (Alfa Romeo), Norris (McLaren).
 
Koniec závodu.
 
Charles Leclerc sa stáva víťazom tohtoročnej VC Belgicka!
 
44
Krátko pred koncom je vyvesená žltá vlajka, keď Giovinazzi sa ocitol v bariére, ale ihneď dal cez rádio vedieť, že je v poriadku. Problémy má Norris, ktorý zastal na trati.
 
44
Máme tu posledné kolo! Leclerc sa drží na čele preteku, ale Hamilton mu stále výrazne dýcha na chrbát! Bude sa tak zrejme rozhodovať až tesne pred cieľovou rovinkou!
 
43
Hamilton znížil stratu na Leclerca na dve sekundy! Toto ešte vyzerá na veľmi zaujímavý samotný záver tohtoročnej VC Belgicka!
 
42
Skorej teraz prebiehajú boje o čo najlepšie bodovacie miesto. Tohtoročná VC Belgicka sa čoskoro skončí a my spoznáme jeho víťaza, zatiaľ to vyzerá na Leclerca.
 
41
Tak predsa len to ešte bude boj o prvé miesto! Leclercov náskok sa znížil na 4 sekundy a do konca sú ešte tri kolá. Podarí sa Hamiltonovi takto pred koncom všetkych zaskočiť a zosadiť Leclerca z prvého miesta?
 
40
Priebežné poradie po 40. kole:

1. Leclerc (Ferrari), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Bottas (Mercedes), 4. Vettel (Ferrari), 5. Norris (McLaren), 6. Pérez (Racing Point), 7. Albon (Red Bull), 8. Kvjat (Toro Rosso), 9. Giovinazzi (Alfa Romeo), 10. Gasly (Toro Rosso).
 
39
Uvidíme, či záverečné kolá ešte prinesú nejaký zaujímavý súboj o čo najlepšie konečné umiestnenie, alebo sa už len tento pretek ako sa hovorí dojazdí.
 
38
Mohli sme počuť pokyn z tímového rádia pre Grosjeana. Bolo mu oznámené, že ešte má šancu predbehnúť niekoľko pretekárov pred nim, ktorí majú staršie pneumatiky, ale Grosjean oznámil, že tak už neučiní, že je momentálne pomalší.
 
38
Leclecrove prvé miesto je teraz upevnené aj vďaka Vettelovej chybe v zákrute, podobnej sa dopustil počas preteku aj Leclerc. To teraz náskok pilota Ferrari navýšilo.
 
37
Tohtoročná VC Belgica sa už pomaly blíži k svojmu koncu a my by sme ešte mali byť svedkami bojov od druhého miesta. Charles Leclerc by mal už zrejme tento závod vyhrať. Svoje prvé miesto síce počas pretekov stratil, ale dokázal sa tam vrátiť.
 
36
Bottas sa dostáva na tretie miesto! Pilot Mercedesu si to pripravoval na útok, ale Vettel mu napokon svoju pozíciu prepustil, keď musel zamieriť do boxov.
 
35
Priebežné poradie po 35. kole:

1. Leclerc (Ferrari), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Bottas (Mercedes), 4. Vettel (Ferrari), 5. Norris (McLaren), 6. Pérez (Racing Point), 7. Ricciardo (Renault), 8. Kvjat (Toro Rosso), 9. Albon (Red Bull), 10. Grosjean (Haas).
 
34
Desať kôl ostáva do konca tohtoročnej VC Belgicka. Ak sa nič nečakaného nestane, Leclecr si zrejme prvé miesto ustráži. Zaujímavé to však stále bude v boji o druhé miesto.
 
33
A Hamilton sa dostáva na druhé miesto! Najprv sa o pokúsil predbehnúť Vettela pri zákrute Bus Stop, ale tu ešte úspešný nebol. Podarilo sa mu to však potom pri Kemmel Straight.
 
32
V úvode pretekov museli odstúpiť hneď dvaja piloti. K nim sa potom zatiaľ už nikto nepridal, zatiaľ to je aj našťastie bez vážnejšej kolízie a safety car sa na trať dostalo len dvakrát a to práve hneď v úvode.
 
31
Priebežný líder preteku Leclerc si už vypracoval znova väčší náskok, pomaly sa to blíži k piatim sekundám. Medzi Vettelom a Hamiltonom to je však stále veľmi tesné a mal by to byť ešte zaujímavý boj o druhé miesto.
 
30
Priebežné poradie po 30. kole:

1. Leclerc (Ferrari), 2. Vettel (Ferrari), 3. Hamilton (Mercedes), 4. Bottas (Mercedes), 5. Norris (McLaren), 6. Pérez (Racing Point), 7. Giovinazzi (Alfa Romeo), 8. Ricciardo (Renault), 9. Grosjean (Haas), 10. Gasly (Toro Rosso).
 
29
Hamilton ešte pochopiteľne nevzdáva boj o vyššie umiestnenie a útočí momentálne na druhú pozíciu, ktorá patrí Vettelovi. Na ostatných miestach žiadne zmeny nenastali.
 
28
Tak toto bol veľmi zaujímavý moment, ktorý vyplynul z hlásenia v tímovom rádiu Ferrari. Vettel mal prepustiť prvé miesto svojmu kolegovi Leclercovi. Zaujímavá taktika od Ferrati.
 
27
V úvode preteku sme často spomínali Räikkönena. Z jeho strany to vyzeralo na parádnu stíhaciu jazdu, ale už sa fínskemu pilotovi nedarí tak ako by si predstavoval. Momentálne sa nachádza až na 16. mieste.
 
26
Opäť sme sledovali viacero zástaviek v boxoch a tak malo za následok časté menenie priebežného poradia. Momentálne je na čele preteku Vettel, druhé miesto patrí Leclercovi a tretí je Hamilotn. Určite však môžme v krátkej dobe opäť čakať menenie týchto pozícii.
 
25
Priebežné poradie po 25. kole:

1. Vettel (Ferrari), 2. Leclerc (Ferrari), 3. Hamilton (Mercedes), 4. Bottas (Mercedes), 5. Norris (McLaren), 6. Kvjat (Toro Rosso), 7. Giovinazzi (Alfa Romeo), 8. Ricciardo (Renault), 9. Pérez (Racing Point), 10. Grosjean (Haas).
 
24
Pilot Mercedesu už absolovoval svoju povinnú zástavku v boxoch a tak sa na čelo preteku dostáva Bottas. Pekne sa nám to teraz mení a máme sa tak stále na čo pozerať. Piloti na popredných miestach ešte budú musieť do boxov.
 
23
Sme v polovici tohtoročnej VC Belgicka. Ešte by to mal byť zaujímavý boj nie len o pódiové umiestnenia, ale aj o ostatné priečky.
 
22
Pilot Ferrari je späť na trati, momentálne je až na štvrtom mieste. Novým predbežným lídrom tohto preteku sa tak stáva Hamilton, druhý je Bottas a tretí Vettel. Zo spomenutých pilotov ešte Hamilton v boxoch nebol.
 
21
Priebežný líder týchto pretekov Leclerc dostal v rádiu pokyn, aby sa dostavil do boxov. Uvidíme, koľko táto zástavka potom uberie z jeho náskoku.
 
20
Priebežné poradie po 20. kole:

1. Leclerc (Ferrari), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Bottas (Mercedes), 4. Vettel (Ferrari), 5. Kvjat (Toro Rosso), 6. Norris (McLaren), 7. Giovinazzi (Alfa Romeo), 8. Albon (Red Bull), 9. Ricciardo (Renault), 10. Grosjean (Haas).
 
19
Tak toto bolo veľmi pekné gesto od fanúšikov na tribúnach! Symbolicky počas 19. kola sa postavili a obrovským potleskom vzdali úctu Anthoineovi Hubertovi, ktorý včera zomrel na následky nehody pri pretekoch F2! Práve číslo 19 bolo číslom tohto francúzskeho pilota.
 
19
Najrýchlejšie kolo sa teraz podarilo zajazdiť Vettelovi, ktorý má čestvé pneumatiky a je zrejme len otázkou času, kedy by sa mohol vrátiť na druhé miesto.
 
18
Vettel kvôli zástavke v boxoch stratil druhé miesto, ale už sa postupune prebíja vyššie, momentálne je na štvrtej pozícii. Leclercov náskok na čele pretekov je už takmer päť sekúnd.
 
17
Sledovať sme mohli rýchle zástavky v boxoch. Učinili tak Vettel a Pérez. Medzitým sa Ricciardo posúva na poslednú bodovaciu pozíciu, z ktorej tak odsunul Magnussena.
 
16
Náskok lídra tohto preteku Leclerca sa opäť navýšil, je to už vyše štyroch sekúnd. Zatiaľ je určite príjemným prekvapením Norris, ktorý sa stále drží na piatom mieste, ale na vyššie priečky je to výrazná strata.
 
15
Priebežné poradie po 15. kole:

1. Leclerc (Ferrari), 2.Vettel (Ferrari), 3. Hamilton (Mercedes), 4. Bottas (Mercedes), 5. Norris (McLaren), 6. Grosjean (Haas), 7. Pérez (Racing Point), 8. Kvjat (Toro Rosso), 9. Giovinazzi (Alfa Romeo), 10. Albon (Red Bull).
 
14
Leclerc napokon dokázal v krátkej dobe tú stratu dohnať a momentálne si opäť vytvára potrebný náskok na čele pretekov. Medzi Vettelom a Hamiltonom to však stále môže byť ešte poriadne zaujímavé.
 
13
Situáciu na trati teraz nezvládla Magnussen, ktorý sa prepadol v krátkej dobe o dve miesta nižšie a tak zrejme dnes bude musieť o body z Belgicka ešte tvrdo bojovať.
 
12
Podľa dostupných informácii sa traťoví komisári zaoberajú tým Leclercovim incidentom, pri ktorom opustil trať. Možno z toho bude ešte aj dočasná penalizácia pre pilota Ferrari.
 
11
Tak predsa len to ešte môže byť zaujímavé v boji o pódiové umiestnenia. Leclecr pred malou chvíľou spravil hrubú chybu, kvôli ktorej na malú chvíľu opustil trať a stratil tak zo svojho náskoku.
 
10
Priebežné poradie po 10. kole:

1. Leclerc (Ferrari), 2. Vettel (Ferrari), 3. Hamilton (Mercedes), 4. Bottas (Mercedes), 5. Norris (McLaren), 6. Grosjean (Haas), 7. Magnussen (Haas), 8. Pérez (Racing Point), 9. Gasly (Toro Rosso), 10. Stroll (Racing Point).
 
9
Leclerc je aj naďalej predbenžným lídrom preteku a svoj náskok pomaličky zvyšuje. Vettel takisto ustál súboj s Hamiltonom a postupune svoj náskok zvyšuje. Zrejme budú zaujímavejšie boje prebiehať na nižších pozíciach.
 
8
Fínsky pretekár sa však stále posúva vyššie a čoskoro by to mohol dotiahnúť aj na poslednú bodovaciu pozíciu. Ešte nás čaká dostatočný počet kôl a tak verme, že o zaujímavé momenty nebude núdza.
 
7
Räikkönen predsa len dopláca na ten úvodný incident, pri ktorom vyradil z tohto závodu Verstappena. Síce sa mu teraz podarilo zajazdiť najrýchlejšie kolo, ale stále na na chvoste pretekov a čaká ho tak veľmi náročná úloha.
 
6
Spomalovacie vozidlo je už preč z trate a tak sa môžme tešiť na ďalšie predbiehacie manévre. Očakáva sa boj o druhé miesto medzi Vettelom a Hamiltonom, ako tomu bolo hneď v prvom kole.
 
6
Poradie na prvých troch miestach sa tak stále nemení. Výrazne smerom dopredu sa podarilo preniknúť Norrisovi z McLarenu, momentálne sa drží na piatom mieste.
 
5
Priebežné poradie po 5. kole:

1. Leclerc (Ferrari), 2. Vettel (Ferrari), 3. Hamilton (Mercedes), 4. Bottas (Mercedes), 5. Norris (McLaren), 6. Grosjean (Haas), 7. Magnussen (Haas), 8. Pérez (Racing Point), 9. Gasly (Toro Rosso), 10. Stroll (Racing Point).
 
5
Spomínaný Sainz odstavil svoje vozidlo, ktoré ešte tímový mechanici skúšajú roztlačiť, ale pre tohto pilota sa takisto tohtoročná VC Belgicka končí. Za sebou máme necelých 5 kôl a už dvaja piloti museli odstúpiť.
 
4
Tak predsa len Räikkönen musel ísť do boxov, aby mi tímoví mechanici napravili škody na vozidle pri menšej zrážke s Verstappenom. Prvý zástavku v boxoch už absolvoval aj Sainz. U tohto pilota to však vyzerá na vážnejšie problémy, pretože sa na trati pohybuje dosť pomaly.
 
3
Leclerc si dokázal po štarte udržať prvé miesto. Vettel na úvod druhé miesto stratil, ale Hamiltona za krátu dobu znova predbehol a tak sa priebežné pódiové umiestnenie nemení.
 
2
Verstappen nezvládol teda hneď prvú zákrutu, o čo sa pričinil Räikkönen, ktorý sa ho snažil predbehnúť. Druhý spomínaný v závode pokračuje, ale zrejme má menšie technické problémy s vozidlom.
 
1
Hneď v úvode závodu je na trati safety car! Max Verstappen nabúral do bariéry a tak v tomto závode takto skoro končí! Pritom mal pred závodom dobrú východiskovú pozíciu, nezvládol však úvod a tak už pre neho tohtoročná VC Belgicka končí.
 
1
Tohtoročná VC Belgicka práve odštartovala svojim prvým kolom! Takmer všetci jazdci zvolili mäkkú sadu pneumatík, jazdi na chvoste štartovacieho roštu však zvolili strednú sadu.
 
Závod práve odštartoval.
 
Piloti sú späť na štartovacom rošte, čoskoro by závod mal odštartovať.
 
Všetci piloti práve vyrazili zo štartu na zahrievacie kolo!
 
Pred samotným štartom ešte prebehne minúta ticha za zosnulého Anthoinea Huberta, ktorý včera tragicky zomrel na následky nehody pri závode F2.
 
Prajem príjemné nedeľné popoludnie! Fanúšikova F1 sa po takmer mesačnom čakaní konečne dočkali, dnes je na programe 13. závod tohto ročníka F1 a hostiť ho bude Belgicko a to trať Spa-Francorchamps. Vo včerajšej kvalifikácii si pole position vybojoval Charles Leclerc z Ferrari, vlaňajší triumf tu bude obhajovať Sebastian Vettel, ktorý bude na štarta za Leclercom. Snáď sa môžme tešiť na zaujímavú VC Belgicka a to dlhé čakanie sa tak vyplatí. Do začiatku závodu ešte nejaký ten čas ostáva, opäť sa prihlásime pred zahrievacím kolom.
 
Vítam všetkých fanúšikov F1! Dnes je na programe 13. závod tejto prestížnej súťaže, hostiť ho bude Belgicko. Závod sa začína o 15:10 a o tomto čase tak aj náš online prenos.

Po VC Maďarska sme museli čakať takmer mesiac na ďalší závod. Preto teda verme, že toto dlhé čakanie sa oplatilo a budeme svedkami zaujímavej VC Belgicka.

Na čele priebežného poradia jazdcov sa nachádza aj naďalej Lewis Hamilton z Mercedesu, ktorý má na svojom konte 250 bodov. Druhé miesto patrí jeho tímovému kolegovi, Valtteri Bottas doposiaľ nazbieral 188 bodov. Max Verstappen je tretí so stretou len sedem bodov na druhé miesto.

Pohár konštruktérov teda vedie pochopiteľne Mercedes, ktorý sa zdá, že nemá v tomto ročníku F1 konkurenciu, na svojom konte má 438 bodov. Druhé miesto potom patrí Ferrari (288 bodov) a tretí je Red Bull (244 bodov).

Po včerajčej kvalifikácii si pole position vybojoval Charles Leclerc s časomm 1:42.519. Druhý Sebastian Vettel stratil 748 tisícin a tretí Lewis Hamilton 763 tisícin sekundy. Už samotná kvalifikácia naznačila, žeby to dnes mohol byť zaujímavý závod.

VC Belgicka sa pôjde na trati Spa-Francorchamps a je vypísaných 44 kôl. Vlani sa tu podarilo triumfovať Vettelovi, ktorý pôjde tento rok z druhého štartovného miesta a má tak celkom slušné ambície na obhajobu minuloročného prvenstva.
 
Vítame Vás pri on-line prenose. Závod sa začne o 15:10.