koniec udalosti 18. etapa: Trie-sur-Baïse - Pau
Víťaz: Arnaud Démare (Groupama - FDJ)
Komentuje: Miroslav Kováčik
 
Dnešná 18. etapa sa skončila víťazstvom Arnauda Démara. Ten bol v závere jasne najsilnejší a získava tretí etapový triumf v tejto sezóne. Na stupňoch víťazov sa našlo miesto aj pre Christopha Laporta a Alexandra Kristoffa. Peter Sagan si nedokázal vypracovať lepšiu pozíciu a určite aj kvôli zraneniu prišiel do cieľa na ôsmej priečke. Každopádne, o 170 kilometrov je bližšie k Parížu, čo je tá najdôležitejšia správa. Zajtra čaká cyklistov náročná etapa s legendárnymi stúpaniami Col d'Aspin či Col du Tourmalet. Dnes vám ďakujem za pozornosť a teším sa na vás aj v piatok.
 
Najlepšia desiatka dnešnej etapy:

1. Arnaud Démare (Groupama – FDJ) 3:46:50 hod.
2. Christophe Laporte (Cofidis, Solutions Crédits)
3. Alexander Kristoff (UAE Emirates)
4. Edvald Boasson Hagen (Dimension Data)
5. Sonny Colbrelli (Bahrain Merida)
6. Maximiliano Richeze (Quick-Step Floors)
7. John Degenkolb (Trek – Segafredo)
8. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe)
9. Taylor Phinney (EF Education First–Drapac)
10. Timothy Dupont (Wanty – Groupe Gobert).
 
CIEĽ
Víťazom dnešnej etapy sa stáva ARNAUD DÉMARE. Francúzsky cyklista mal najlepšie pripravenú pozíciu do záveru a demonštroval svoju silu. Jeho najväčší súper Alexander Kristoff bol veľmi dlho vzadu, a tak finišoval len na tretej pozícii. Druhé miesto berie Christophe Laporte z tímu Cofidis. Peter Sagan bol určite limitovaný zranením a obsadil ôsme miesto.
 
1 km
Posledný kilometer zostáva do cieľa. Vpredu vidíme tých najväčších favoritov, vrátane Petra Sagana. Dôležitý bude súboj o zákrutu, ktorá figuruje 500 metrov pred páskou. Dopredu sa dostáva aj Američan Taylor Phinney či Nemec John Degenkolb.
 
3 km
Do konca zostáva posledných 3000 metrov. Peter Sagan má pripravenú skutočne veľmi dobrú pozíciu. Bora-Hansgrohe má troch mužov vpredu. Naopak, z čela sa vytratili dresy Groupama – FDJ či zoskupenia okolo Alexandra Kristoffa.
 
5 km
Posledných päť kilometrov zostáva do cieľa v meste Pau. Lukas Pöstlberger ťahá zostavu okolo Petra Sagana, čo vidíme veľmi radi. Vysoko sa drží aj Geraint Thomas, ktorý v závere Tour de France nechce riskovať nejaký zbytočný pád.
 
7 km
Cyklisti prekonali ďalší kruhový objazd a smerujú do cieľa. Arnaud Démare bude mať o jedného domestika menej, pretože odstupuje švédsky časovkár Tobias Ludvigsson. Najbojovnejším jazdcom etapy sa stane Luke Durbridge z tímu Mitchelton – Scott.
 
9 km
Dostávame sa do záverečných desiatich kilometrov. Bora-Hansgrohe teraz v krátkom zjazde poriadne natiahla pelotón a Peter Sagan sa drží vo veľmi dobrej pozícii. Naopak, zatiaľ nevidíme dres európskeho šampióna Alexandra Kristoffa.
 
11 km
Peter Sagan je pomerne vysoko, čo je dobré znamenie. Nechajme sa prekvapiť. Stále má veľké tromfy v rukách Arnaud Démare, ktorý na Tour de France vyhral len jednu etapu. Zhodou okolností to bola tá, po ktorej bol diskvalifikovaný Sagan.
 
13 km
Groupama – FDJ má na čele hneď trojicu pretekárov. Dopredu sa vysúva aj Daniel Oss, ktorý kontroluje situáciu pre Petra Sagana. Stále sme v očakávaní, či to trojnásobný majster sveta vyskúša napriek včerajšiemu nepríjemnému pádu.
 
16 km
Momentálne to máme všetko pohromade. Tím Groupama – FDJ prípadné ataky zalepil, a tak budeme svedkami súboja najlepších špurtérov. Pri zranení Petra Sagana očakávame najmä súboj Arnaud Démare vs. Alexander Kristoff.
 
18 km
Jeden bod do vrchárskej súťaže získava Guillaume Van Keirsbulck z tímu Wanty – Groupe Gobert. Pre neho je to takisto premiérový bod v súboji o bodkovaný dres. Okrem toho Simon Clark vyprovokoval hlavnú skupinu k aktivite a únik sa rozšíril, vrátane Daniela Martina.
 
20 km
Dostávame sa na métu dvadsať kilometrov pred cieľom. To znamená, že cyklisti začínajú stúpať na kopec štvrtej kategórie Côte d'Anos. Jeho parametre sú 2100 metrov a priemerný sklon necelých päť percent. Podobne ako na Côte de Madiran boduje len víťaz.
 
23 km
Náskok unikajúcej skupiny piatich pretekárov smeruje k 30 sekundám. Pelotón naďalej veľmi dobre pracuje. Najmä tím Spojených arabských emirátov treba pochváliť, ktorý pracuje pre úspech Alexandra Kristoffa.
 
26 km
Christophe Laporte mal problémy, a tak sa musel vracať späť do hlavnej skupiny. Okamžite ho počkali dvaja tímoví kolegovia Anthony Turgis a Nicolas Edet. Ich spolupráca bola úspešná, a tak líder Cofidisu nestratil prakticky nič, okrem nejakých síl.
 
29 km
Náskok vedúcej skupiny klesol na hranicu 40-45 sekúnd. Vpredu máme veľmi dobrých tempárov, takže pelotón nechce nič nechať na náhodu. Náskok je v tejto chvíli skutočne minimálny a všetko to smeruje k hromadnému dojazdu.
 
32 km
Unikajúca skupina i pelotón zvyšujú svoje tempo. Momentálny rozdiel medzi nimi predstavuje jednu minútu. Nie je to veľa, no dá sa čakať, že sa bude nastupovať aj z vedúceho kvinteta. Osobne by som to videl na útok Nikiho Terpstru.
 
36 km
Myslím si, že prípadnú dnešnú absenciu v špurte by Petrovi Saganovi nikto nemohol nevyčítať. Zajtra je náročný deň, ktorý je potrebné prežiť. Čakajú nás legendárne stúpania ako Col d'Aspin či Col du Tourmalet. Ak by sa jeho stav zlepšil, v nedeľu bude mať šancu triumfovať na Elyzejských poliach.
 
39 km
Čoraz častejšie prichádzajú správy o tom, že Peter Sagan dnes nebude bojovať o víťazstvo. Pre francúzsku televíziu povedal, že jeho chrbát je plný odrenín, je to bolestivé a jediným cieľom žilinského rodáka bude dokončiť 105. ročník Tour de France.
 
42 km
O ďalšie kilometre sme bližšie k cieľu dnešnej etapy v meste Pau. To je tradičnou destináciou najprestížnejších cyklistických pretekov. Vynikajúcu formu tu vlani potvrdil Marcel Kittel, keď nechal za sebou Dylana Groenewegena a Edvalda Boassona Hagena.