koniec udalosti 2. etapa: Utrecht - Zélande
André Greipel (Lotto-Soudal)
Komentuje: Tomáš Lengyel
 
Žltý dres – Fabian Cancellara (Trek/Švajčiarsko)
Zelený dres – André Greipel (Lotto-Soudal/Nemecko)
Biely dres – Tom Dumoulin (Giant/Holandsko)
Bodkovaný dres – nemá držiteľa
Najlepší tím – BMC Racing Team
Najaktívnejší jazdec etapy – Michal Kwiatkowski (Etixx-Quickstep/Poľsko)
 
Priebežné poradie po 2. etape:

1. Fabian Cancellara (Trek/Švajčiarsko) 3:44:01
2. Tony Martin (Etixx/Quickstep/Nemecko) +0:03
3. Tom Dumoulin (Giant/Holandsko) +0:06
4. PETER SAGAN (Tinkoff-Saxo/Slovensko) +0:33
5. Geraint Thomas (Sky/Veľká Británia) +0:35
6. Daniel Oss (BMC/Taliansko) +0:42
7. Rigoberto Uran (Etixx-Quickstep/Kolumbia) +0:42
8. Tejay Van Garderen (BMC/USA) +0:44
9. Greg van Avermaet (BMC/Belgicko) +0:48
10. Christopher Froome (Sky/Veľká Británia) +0:48
 
Do žltého dresu poskočil Fabian Cancellara, ktorý dnes finišoval na tretej priečke a získal štyri bonusové sekundy. Keby Švajčiar obsadil štvrtú pozíciu, v celkovom poradí by ho preskočil o jednu sekundu Tony Martin. Polepšil si aj Peter Sagan, ktorý sa dostal z devätnásteho miesta na štvrté.
 
Pri pohľade na profil nudná, v skutočnosti veľmi zaujímavá a napínavá. Taká bola druhá etapa tohtoročnej Tour de France, v ktorej dosiahol výborný výsledok Peter Sagan. Slovenský cyklista sa počas celej trati držal úplne vpredu a zdolal ho len nemecký špurtér André Greipel, ktorý preťal cieľovú pásku o niečo skôr. Veľké veci sa však diali v celkovej klasifikácii, pretože viacero favoritov zaostalo a stratilo cenné sekundy. Vo vedúce 24-člennej skupine prišli iba Froome, Contador, Uran či Van Garderen. 88-sekundové manko naopak nabrali Nibali, Quintana, Valverde, König či Mollema. Až päť minút stratil Pierre Rolland.
 
Konečné poradie 2. etapy:

1. André Greipel (Lotto-Soudal/Nemecko) 3:29:03
2. PETER SAGAN (Tinkoff-Saxo/Slovensko)
3. Fabian Cancellara (Trek/Švajčiarsko)
4. Mark Cavendish (Etixx-Quickstep)
5. Daniel Oss (BMC/Taliansko)
6. Greg van Avermaet (BMC/Belgicko)
7. Christopher Froome (Sky/Veľká Británia)
8. Tom Dumoulin (Giant/Holandsko)
9. Tony Martin (Etixx-Quickstep/Nemecko)
10. Warren Barguil (Giant/Francúzsko)
 
cieľ
Peter Sagan obsadil vynikajúce druhé miesto. K triumfu mu nechýbalo veľa. Tretie miesto obsadil Fabian Cancellara, ktorý vytlačil z pódia Marka Cavendisha.
 
cieľ
Druhá skupina prišla do cieľa s odstupom 1 minúty a 27 sekúnd.
 
cieľ
Veľmi tesný finiš. Cavendish začal špurtovať veľmi skoro, neskôr cez neho prešli Sagan s Greipelom a práve Nemec sa stal víťazom dnešnej etapy.
 
0,5
Peter Sagan sa zaradil za zadné koleso Andrého Greipela.
 
1,0
Posledný kilometer etapy. Všetci cyklisti idú naplno, zatiaľ nikto neútočí.
 
2,0
Cenu pre najagresívnejšieho jazdca dnešnej etapy získal Poliak v drese svetového šampióna Michal Kwiatkowski.
 
3,0
Mark Cavendish bude mať v špurte ideálnu podporu. Spolu s ním ostali vpredu piati tímoví kolegovia. Zabúdať netreba ani na Grega van Avermaeta.
 
5,0
Do cieľa ostáva posledných 5 kilometrov. Cavendish a Greipel nemuseli vo vedúcej skupine urobiť ani jedno šliapnutie navyše, a tak budú mať vo finiši dostatok síl.
 
7,0
Rozdiel medzi skupinami sa v posledných kilometroch zvýšil. Nibali, Quintana, Valverde a ďalší strácajú na čelo 1 minútu a 23 sekúnd.
 
9,0
Je rozhodnuté, že o víťazstvo sa bude bojovať vo vedúcej skupine, ktorú tvoria 25 cyklisti. Najväčšími favoritmi sú Cavendish, Greipel a Sagan.
 
11,0
Etixx pracuje na čele dnešnej etapy. Práve jazdec tohto tímu, Tony Martin, virtuálne poskočil do žltého dresu. Etixx má zároveň veľkú šancu na etapový triumf, keďže vo vedúcej skupine ostal Mark Cavendish.
 
13,0
Bennati sa zaradil do druhej skupiny. Peter Sagan bol úspešnejší a dokázal sa veľmi rýchlo vrátiť na čelo.
 
14,5
Takisto Petra Sagana postihli technické problémy. Slovenský cyklista musel meniť bicykel a je otázne, či sa dokáže vrátiť do vedúcej skupiny.
 
15,0
Daniele Bennati z prvej skupiny dostal defekt a musel meniť koleso. Práve tento Talian mohol rozbiehať špurt Petrovi Saganovi.
 
17,0
BMC doteraz nepracovalo v čelnej skupine, pretože má v druhej skupine žltého Rohana Dennisa. Odstup Austrálčana je však stále minútový, a tak sa BMC rozhodlo pomôcť Van Garderenovi.
 
20,0
Do konca dnešnej etapy ostáva posledných dvadsať kilometrov. Vedúca skupina naďalej spolupracuje a udržuje päťdesiatsekundový náskok. Vincenzo Nibali je už späť v druhej skupine.
 
22,0
Nibali je v kolóne mechanických vozidiel. Talian sa vyrovnáva s ťažkou situáciou, pretože skupina na neho nemôže čakať.
 
24,0
Vincenzo Nibali mal technické problémy. Minuloročný víťaz musel riešiť defekt predného kolesa a stratil ďalšie dôležité sekundy.
 
25,0
Cyklisti v druhej skupine sa nevzdávajú a neúnavne pracujú. Nibali, Quintana a spol. strácajú v týchto chvíľach 58 sekúnd.
 
27,0
Situácia na trati sa konečne upokojila. 26-členná vedúca skupina má veľký záujem spolupracovať a stále si udržuje minútový náskok.
 
30,0
Vpredu je aktuálne 26 cyklistov: Froome, Stannard, Thomas (Sky), Contador, Bennati, Rogers, Sagan (Tinkoff), Van Garderen, Oss, Quinziato, Schär, Van Avermaet, Wyss (BMC), Gallopin, Greipel, Sieberg (Lotto-Soudal), Barguil, Dumoulin (Giant), Kwiatkowski, Cavendish, Martin, Renshaw, Štybar, Uran (Etixx), Cancellara (Trek) a Koren (Cannondale).
 
32,0
Vzadu je aj držiteľ žltého dresu Rohan Dennis. Austrálčan nemal mať dnes problém udržať si prvú priečku v celkovej klasifikácii, ale všetko je inak.
 
34,0
Nibaliho a Quintanova skupina sa spojili do jedného celku. Na vedúcu skupinu však strácajú viac ako minútu.
 
37,0
Na čele dnešnej etapy je aktuálne skupina pozostávajúca približne z 25 cyklistov. Najpočetnejšie zastúpenie majú Tinkoff-Saxo, BMC a Etixx-Quickstep.
 
40,0
Do cieľa ostáva ešte štyridsať kilometrov. Všetky skupiny pracujú na maximum a rozdiely medzi nimi nie sú veľké.
 
42,0
Vincenzo Nibali stráca na vedúcu skupinu už takmer tridsať sekúnd, no situáciu mu sťažuje silný vietor a dážď. Skupina okolo Quintanu, Perauda, Valverdeho a ďalších má minútové manko.
 
45,0
Vo vedúcej skupine už nie je ani Vincenzo Nibali, ktorý stratil kontakt s lídrami. Rovnako zaostal aj držiteľ žltého dresu Rohan Dennis či Alexander Kristoff. Na čele však ostáva Peter Sagan.
 
48,0
Podľa najnovších informácií nie je vo vedúcej skupine ani Nairo Quintana. Spolu s Kolumbijčanom strácajú Mollema, Kelderman, Rolland, Majka či Valverde.
 
51,0
V druhej skupine, ktorá stráca na pelotón aktuálne 35 sekúnd ostal aj Jean-Christophe Peraud. Druhý muž minuloročnej Tour musí hneď v druhej etape riešiť problémy.
 
55,0
Na prvý pohľad sa zdalo, že rovinatá etapa bez stúpaní prinesie cyklistickú nudu, no opak je pravdou. Kartami mieša počasie, keďže začalo husto pršať a naďalej fúka vietor. Pádom na to doplatil Adam Hansen.
 
57,0
Vedúca skupina ide naplno a nechce, aby sa všetci spojili do jedného celku. Vzadu ostali Majka či Rolland.
 
60,0
Pelotón je rozdelený na dve skupiny, medzi ktorými je rozdiel 45 sekúnd. Druhej skupine komplikuje situáciu vietor a dážď.
 
62,0
Pelotón pohltil jazdcov v úniku. Bárta s Fonsecom sa pokúšali odskočiť odskočiť z balíka, no nepodarilo sa im to.
 
64,0
Opakuje sa situácia spred štyridsiatich kilometrov. Pelotón sa opäť rozdelil na dve skupiny a jazdci vpredu sa snažia zvýšiť tempo, aby sa odpadlíci nedokázali vrátiť späť.
 
65,0
Wilco Kelderman je smoliarom dnešného dňa. Už druhýkrát spadol, vrátiť sa do pelotónu mu budú pomáhať tímoví kolegovia.
 
67,0
Situácia na trati je nezmenená. Vpredu spolupracuje trojica cyklistov, ktorej náskok pred balíkom sa pohybuje tesne pod jednou minútou.
 
70,0
V pelotóne došlo počas etapy k niekoľkým pádom. Na zemi sa ocitli Wilco Kelderman, Geraint Thomas či Jens Debusschere. Všetci sú v poriadku a pokračujú v pretekoch.
 
74,0
Na čele pretekov sa sformovala trojica cyklistov. K Bártovi pribudli Clement s Fonsecom, ktorí spolupracovali a zmazali náskok skúseného Čecha. Z pôvodného úniku chýba vpredu akurát Perrig Quemeneur.
 
76,0
Jan Bárta pokračuje v samostatnej jazde. Česky cyklista je známy práve takými únikmi a momentálna situácia mu vyhovuje. Pred pelotónom má takmer minútový náskok.
 
80,0
Rýchlostná prémia – Rotterdam

1. Jan Bárta – 20 bodov
2. Stef Clement – 17 bodov
3. Armindo Fonseca – 15 bodov
4. Perrig Quemeneur – 13 bodov
5. John Degenkolb – 11 bodov
6. Alexander Kristoff – 10 bodov
7. Peter Sagan – 9 bodov
8. Mark Cavendish – 8 bodov
9. Nacer Bouhanni – 7 bodov
10. Bryan Coquard – 6 bodov
11. André Greipel – 5 bodov
12. Koen de Kort – 4 body
13. Kenneth van Bilsen – 3 body
14. Daniele Bennati – 2 body
15. Michael Schär – 1 bod
 
84,0
Body na druhom až štvrtom mieste si rozdelili ešte jazdci z úniku. Potom nasledovali šprintéri a medzi nimi aj Peter Sagan, ktorý obsadil siedmu priečku.
 
85,5
Víťazom rýchlostnej prémie v Rotterdame sa stal Čech Jan Bárta, ktorý sa vydal do sólového úniku. Na svoje konto si pripisuje 20 bodov.
 
88,0
Viacero cyklistov na vetre zaváhalo a stratilo kontakt s pelotónom Do balíka sa teraz vrátili Thomas Voeckler či nemecký šampión Emanuel Buchmann.
 
90,0
Štvorica "utečencov" je stále pred pelotónom. Rozdiel medzi skupinami sa pohybuje na úrovni dvadsiatich sekúnd.
 
93,0
Pretekári sa blížia k prvej rýchlostnej prémii tohto ročníka Tour de France, ktorá je situovaná v Rotterdame.
 
96,0
Situácia v pelotóne sa upokojila. Skupiny sa pomaly spájajú a tempo klesá. Únik má však pred balíkom len pätnásťsekundový náskok.
 
98,0
Posledným mužom z úniku, ktorého sme si nepredstavili je Jan Bárta. Český cyklista sa pred týždňom ukázal na československom šampionáte v Žiline, kde získal český titul v časovke. 31-ročný jazdec tímu Bora-Argon 18 vyhral počas svojej kariéry jedenásťkrát a v tridsiatich prípadoch bol na pódiu.
 
100,0
Balík sa rozdelil na viacero skupín. Vpredu ostal tím Tinkoff-Saxo aj s Petrom Saganom, ktorému sekundujú jazdci Sky. Zdá sa, že únik bude o chvíľu minulosťou.
 
102,0
Pelotón sa na vetre poriadne natiahol. Alberto Contador naradil svojim dvom kolegom, aby zvýšili tempo a prípadne sa pokúsili striasť nejakého z favoritov na celkové víťazstvo.
 
103,0
Za prvú hodinu dnešnej etapy prešli cyklisti 46,1 kilometra. Situácia na trati je nezmenená. Vpredu štvorčlenný únik, za ním pelotón.
 
107,0
Pred rokom viedla druhá etapa Tour de France z Yorku do Sheffieldu a prekvapivo ju vyhral Vincenzo Nibali. Talian triumfoval po úniku v záverečných kilometroch a o dve sekundy zdolal druhého Petra Sagana.
 
112,0
Do úniku dnes naskočil takisto Armindo Fonseca. 26-ročný Francúz patrí medzi rýchlych cyklistov a dokáže sa presadzovať v šprintoch, nie však medzi jazdcami typu Cavendisha. Fonseca pôsobí v tíme Bretagne-Séché Environnement. V jeho službách dosiahol dve víťazstvá a viac ako desiatku pódiových umiestnení.
 
115,0
Na štarte v Utrechte svietilo slnko, no v cieli fúka silný vietor a navyše prší. Aj na cyklistov v pelotóne už začali padať prvé kvapky dažďa.
 
118,0
Rozdiel medzi únikom a hlavnou skupinou sa pohybuje na úrovni 2:30. Na čele pelotónu sú stále cyklisti Etixxu, za nimi jazdci z Tinkoff-Saxo či Astany.
 
122,0
Dnes skúša šťastie v úniku aj Perrig Quemeneur. Cyklista Europcaru nevyhral počas svojej profesionálnej ani jednu etapu. 31-ročný Francúz dosiahol najlepší výsledok pred štyrmi rokmi na Tour de Langkawi, kde obsadil v deviatej etape druhé miesto. Pred prestupom do Europcaru jazdil rovnako ako Clement za Bouygues Telecom.
 
126,0
Najviac práce v úniku odviedol v doterajšom priebehu etapy Stef Clement, ktorý je na čele 31% času. Najmenej aktívnym mužom je Armindo Fonseca.
 
129,0
Predstavovanie jazdcov v úniku začíname Stefom Clementom. 32-ročný Holanďan zaznamenal počas svojej kariéry sedem víťazstiev medzi profesionálmi a 16-krát skončil na pódiu. Najväčším úspechom Clementa je triumf v 1. etape na Critérium du Dauphiné v roku 2009. Momentálne oblieka dres IAM Cycling, v minulosti jazdil za Belkin, Rabobank či Bouygues Telecom.
 
133,0
Unikajúci cyklisti naďalej spolupracujú a zvyšujú svoj náskok pred balíkom. Momentálne majú k dobru 2 minúty a 45 sekúnd.
 
138,0
Vo včerajšej časovke sa nedarilo ani ďalším jazdcom z dnešného úniku. Clement skončil na 96. mieste, Quemeneur obsadil 194. priečku a Fonseca bol až 196. v poradí.
 
142,0
Jan Bárta patrí ku kvalitným časovkárom, no včera obsadil až 148. priečku. Český cyklista spadol pri prejazde jednou zo zákrut a stratil nádej na dobrý čas.
 
145,0
Hneď na prvom kilometri sa sformoval štvorčlenný únik, ktorý si pred pelotónom udržuje dvojminútový náskok. Priebeh etapy je zatiaľ bezproblémový.
 
148,0
Peter Sagan včera finišoval na slušnom 19. mieste. So svojím výkonom však nebol úplne spokojný a etapu okomentoval na svojom facebookovom profile takto: "Čakal som niečo viac, ale nevadí, je to len prvá etapa. Dnešná časovka bola omnoho kratšia než tá na nedávnych majstrovstvách Slovenska, je to iné. Človek musí odštartovať naplno a udržať to až do cieľa. Necítil som sa najlepšie, bolo to také – idem, nejdem, idem, nejdem... Na to, aká bola krátka, je strata 41 sekúnd na víťaza dosť veľa. Myslím, že zajtra to bude lepšie. Každý ide s takými podmienkami, aké sú v danej chvíli na trati, tie neovplyvním. Zo začiatku sa išlo s vetrom, cestou naspäť zas proti nemu, určite som ho cítil.“
 
152,0
Pelotón ostáva v úvode dnešnej etapy pokojný, čím dáva šancu úniku. Na čele hlavného balíku sú momentálne jazdci tímu Etixx-Quickstep.
 
156,0
Zloženie dnešného úniku je známe. Tvoria ho: Perrig Quemeneur (Europcar), Jan Bárta (Bora), Stef Clement (IAM) a Armindo Fonseca (Bretagne-Séché).
 
160,0
Prvýkrát od roku 2008 sa budú na Tour de France udeľovať bonifikácie v cieli. Víťaz etapy bude mať k dobru desať sekúnd, druhý šesť sekúnd a tretí štyri sekundy. Časové bonusy sa neudeľujú na šprintérskych prémiách.
 
164,0
Hneď v prvých metroch sa vydali dopredu štyria cyklisti, ktorí sa pokúšajú o únik. Je medzi nimi aj český majster v časovke Jan Bárta.
 
166,0
2. etapa Tour de France 2015 bola oficiálne odštartovaná.
 
Ani po dnešku nespoznáme prvého majiteľa dresu pre najlepšieho vrchára. Na trati je pripravená jediná šprintérska prémia, na ktorej získa víťaz 20 bodov. Pre víťaza v cieli etapy je nachystaná odmena v podobe 50 bodov.
 
V žltom drese sa dnes predstaví víťaz včerajšej etapy Rohan Dennis. Zelený dres pre lídra bodovacej súťaže pripadol Tonymu Martinovi, v bielom ide Tom Dumoulin, bodkovaný dres v pelotóne nie je, pretože sa nerozdávali žiadne body na vrchárskych prémiách.
 
Cyklisti majú za sebou slávnostný štart v centre Utrechtu. Na nultý kilometer etapy sa však musia presúvať, a tak sa oficiálne odštartuje až okolo 13:50.
 
Druhá etapa Tour de France sa odohrá celá na holandskom území. Štart bude rovnako ako v sobotu v Utrechte a cieľ je naplánovaný v meste Zélande. Na cyklistov čaká absolútna rovina, 166 kilometrov bez jediného stúpania, na ktorých je pripravená akurát jedna šprintérska prémia v Rotterdame. Favoritmi na etapové víťazstvo budú jednoznačne šprintéri, pre ktorých to bude prvá príležitosť ukázať sa.

Utrecht
Štvrté najväčšie mesto Holandska sa v tomto roku dočkalo veľkej pocty, pretože organizátori Tour si ho zvolili za miesto slávnostného štartu celých pretekov aj zároveň aj prvých dvoch etáp. Utrecht má 322 000 obyvateľov a jedným z jeho najslávnejších rodákov je Marco van Basten. Holandský futbalista hrával za Ajax či AC Miláno, stal sa trojnásobným držiteľom Zlatej lopty, raz vyhral cenu pre Futbalistu roka podľa FIFA a s Holandskom ovládol európsky šampionát v roku 1988. Najznámejším športovým klubom je FC Utrecht.

Zélande
Cieľové mesto druhej etapy leží pri mori. Vyhľadajú ho hlavne kitesurfisti, ale aj rybári. Pelotón Tour de France tade prechádzal v roku 2010, no cyklisti ho poznajú aj z pretekov World Ports Classic. Najväčšou cyklistickou osobnosťou mesta Zélande je Jan Raas. Holanďan vyhral v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch desať etáp na Tour de France. Takisto ovládol známe klasiky ako Gent-Wevelgem, Paris-Roubaix, Miláno-San Remo, Amstel Gold a Okolo Flámska. Zaujímavosťou je, že samotný finiš etapy bude v nulovej nadmorskej výške, priamo na úrovni mora.
 
Priebežné poradie po 1.etape:

1. Rohan Dennis (BMC/Austrália) 14:56
2. Tony Martin (Etixx-Quickstep/Nemecko) +5
3. Fabian Cancellara (Trek/Švajčiarsko) +6
4. Tom Dumoulin (Giant/Holandsko) +8
5. Jos van Emden (Lotto-Jumbo/Holandsko) +15
6. Jonathan Nicolas Castroviejo (Movistar/Španielsko) + 23
7. Matthias Brändle (IAM/Rakúsko) +23
8. Adriano Malori (Movistar/Taliansko) +29
9. Wilco Kelderman (Lotto-Jumbo/Holandsko) +30
10. Stephen Cummings (MTN/Veľká Británia) +32
--------------------------------------------------
19. PETER SAGAN (Tinkoff-Saxo/Slovensko) +41
 
Prvá etapa priniesla prekvapivého víťaza. 13,8 kilometrov dlhú časovku zvládol najrýchlejšie Austrálčan Rohan Dennis z tímu BMC Racing, ktorý absolvoval trať za 14 minút a 56 sekúnd. Dennis patrí v tejto disciplíne k svetovej špičke, no očakával sa skôr triumf jedného z trojice Martin, Cancellara, Dumoulin. Títo traja pretekári skončili na druhom až štvrtom mieste. Peter Sagan takisto patril do širšieho okruhu favoritov a očakávalo sa, že by mohol preniknúť do najlepšej desiatky, no skončil na 19. priečke. Toto umiestnenie sa určite nedá považovať za sklamanie, pretože za ním skončili hviezdy ako Froome, Nibali, Contador či ďalší.
 
Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 13:50.