koniec udalosti 3. etapa: Verviers - Longwy
1. Peter Sagan (Bora - Hansgrohe)
Komentuje: Miroslav Kováčik
 
Peter Sagan opäť potešil celé Slovensko. Včera sa do záverečného špurtu nedostal, no dnes oslavuje svoje ôsme víťazstvo na Tour de France. V samotnom závere ešte nešťastne vykopol nohu z pedálu, ale napokon to ustál pred Michaelom Matthewsom. Skvelú prácu dnes odviedol aj Juraj Sagan, ktorý ťahal možno aj 150 kilometrov. Úradujúci majster sveta síce ešte nejaké body na zelený dres stráca, no môže ho tešiť pohľad na celkovú klasifikáciu, v ktorej figuruje na štvrtom mieste. Úspešné preteky tímu Bory – Hansgrohe potvrdzuje aj desiate miesto Rafala Majku. Ja vám dnes ďakujem za pozornosť a pozývam vás sledovať aj ďalšie etapy z Tour de France. Zajtra sa na vás teší kolega Michal Bakoš.
 
CIEĽ
Obrovská dráma so šťastným koncom. Pelotón poriadne natiahol Richie Porte, no PETER SAGAN sa Austrálčana dokázal udržať. Mal vynikajúcu pozíciu, parádne zaútočil, no z pravej strany sa na neho doťahoval Michael Matthews. Vyzeralo to všelijako, ale napokon to majster sveta zvládol a pripisuje si ôsmy triumf na Tour de France. Tretí skončil Daniel Martin.
 
1 km
POSLEDNÝ KILOMETER! Teraz sa to zdvihlo a my čakáme na útok slovenského lídra Petra Sagana. Na čele je tím BMC a okrem toho vidíme zaostávať Marcela Kittela. Víťaz včerajšej etapy dnes rozhodne o výhru bojovať nebude.
 
2 km
Marcus Burghardt pokračuje vo vynikajúcom výkone. Obzerá sa za sebou a už hľadá Petra Sagana. Ten je ale trošku vzadu a bude musieť sa predierať dopredu. Za chvíľu sa začne stúpať.
 
3 km
Tak teraz sa konečne dostali dopredu aj dresy nemeckej Bory – Hansgrohe. Vidíme tam nemeckého majstra Marcusa Burghardta, ktorý sa bude snažiť vytvoriť dobrú pozíciu pre Petra Sagana.
 
4 km
Útočí tím BMC Racing. Jeden z pretekárov tohto amerického zoskupenia je na čele pelotónu a za sebou má Grega van Avermaeta. Drobnú medzeru ale včas zalepil Zdeněk Štybar.
 
5 km
Presne päť kilometrov zostáva do prejazdu cieľovým priestorom. Tento úsek trate je veľmi technický, a tak sa dá predpokladať, že sa pelotón poriadne natiahne.
 
6 km
Bohužiaľ, vyzerá to tak, že Peter Sagan tam bude opäť sám. Na čelo sa nemecký tím Bora – Hansgrohe nedostal. Do boja o víťazstvo sa nezapojí Mark Renshaw, ktorý dnešnú etapu zabalil.
 
7 km
Dopredu sa dostáva aj Team Sunweb, ktorý dnes odviedol skvelú prácu a do cieľa sa bude snažiť dotlačiť Michaela Matthewsa. Po pravej strane si vytvára pozíciu silný tím Quick-Step Floors.
 
8 km
Ide sa skutočne rýchlo, no dobrú pozíciu si drží aj Peter Sagan. Vyzerá to tak, že majster sveta si vyhliadol zadné kolesa Grega van Avermaeta. Žeby sme videli ďalšiu kapitolu tejto veľkej rivality?
 
9 km
Momentálne je situácia pomerne neprehľadná. Množstvo tímov sa snaží vytvoriť si dobrú pozíciu pre svojho favorita. V čele tak vidíme dresy Teamu Sky, BMC, ale aj Bory – Hansgrohe.
 
10 km
Začíname prakticky odznova. Pelotón dostihol celodenný únik a v závere si to o etapový triumf rozdajú tí najväčší favoriti, vrátane Petra Sagana. Okrem toho sme videli aj nepríjemnú kolíziu Michaela Gogla a Boruta Božiča.
 
13 km
Thomas De Gendt bude dnes hlboko v poli porazených. V úniku sa nepresadil a etapu dokončí s výraznou stratou na pelotón. Okrem toho si môžeme povedať, že odstup úniku a pelotónu je 25 sekúnd.
 
15 km
Čo sme v predošlom príspevku spomínali je v tejto chvíli realitou. Lilian Calméjan získava na predposlednej dnešnej horskej prémii jeden bod a okrem toho aj peknú finančnú odmenu.
 
16 km
Náskok vedúceho pretekára klesol o desať sekúnd. Lilian Calméjan do záveru dáva úplne všetko a odmenou pre neho bude minimálne zisk jedného bodu do vrchárskej súťaže.
 
18 km
Lilian Calméjan si vypracoval náskok, ktorý je na úrovni jednej minúty. Vyzerá to tak, že poľahky získa aj jeden bod, ktorý je určený pre víťaza horskej prémie Côte de Villers-la-Montagne. Okrem toho je dostihnutý aj Thomas De Gendt.
 
20 km
Do konca dnešnej etapy zostáva posledných dvadsať kilometrov. Pelotón stráca na únik už len 45 sekúnd a prakticky bude stíhať už len Liliana Calméjana. Ten to skúsil sám a odpútal sa od svojich kolegov v čele pretekov.
 
23 km
Pelotón momentálne letí takmer 50-kilometrovou rýchlosťou. Náskok klesá k hranici jednej minúty. Myslím, že je to ideálny scenár pre tímy, ktoré vo svojom kádri majú favoritov na etapový triumf. Napríklad, dresy BMC a Grega van Avermaeta sme dnes prakticky nevideli.
 
26 km
Strata pelotónu je momentálne na hranici 85 sekúnd. Pripomínam, že približne o desať kilometrov je na programe predposledná horská prémia Côte de Villers-la-Montagne s priemerným sklonom 5,1%.
 
29 km
Jedno z posledných luxemburských miest, ktorým cyklisti prejdú, je Esch-sur-Alzette. Centrum mesta dýcha historickou atmosférou a jeho dominantou je neogotický Kostol sv. Jozefa z 18.storočia.