koniec udalosti 4. etapa: Seraing - Cambrai
Víťaz: Tony Martin (Etixx)
Komentuje: Michal Bakoš
 
Prenos z najdlhšej etapy aktuálneho ročníka Tour je už na konci. Na záver mi neostáva nič iné, len sa vám poďakovať za pozornosť a rozlúčiť sa s prianím pekného zvyšku večera.
 
Priebežné poradie po 4.etape

1. T. Martin (Etixx) 12:40,26
2. Ch. Froome (Sky) + 00:12
3. T. van Garderen (BMC) + 00:25
4. T. Gallopin (Lotto-Soudal) + 00:38
5. P. Sagan (Tinkoff) + 00:39
6. G. van Avermaet (BMC) + 00:40
7. R. Uran Uran (Etixx) + 00:46
8. A. Contador (Tinkoff) + 00:48
9. G. Thomas (Sky) + 01:15
10. Z. Štybar (Etixx) + 01:16
 
Konečné poradie 4.etapy

1. T. Martin (Etixx) 5:28,58
2. J. Degenkolb (Giant-Alpecin) + 00:03
3. P. Sagan (Tinkoff) + 00:03
4. G. van Avermaet (BMC) + 00:03
5. E. Boasson Hagen (MTN) + 00:03
6. N. Bouhanni (Cofidis) + 00:03
7. J. Guarnieri (Kaťuša) + 00:03
8. T. Gallopin (Lotto-Soudal) + 00:03
9. Z. Štybar (Etixx) + 00:03
10. B. Coquard (Europcar) + 00:03

15. V. Nibali (Astana) + 00:03
17. Ch. Froome (Sky) + 00:03
19. A. Contador (Tinkoff) + 00:03
23. N Quintana (Movistar) + 00:03
 
Cenu pre najbojovnejšieho jazdca etapy si vyslúžil Vincenzo Nibali.
 

 
Majitelia bieleho, bodkovaného a zeleného dresu sa po dnešnej etape nemenili. Peter Sagan ale dokázal výrazne skresať manko na Andrého Greipela v bodovacej súťaži.
 
Potom, čo Tonymu Martinovi včera smolným spôsobom ušiel žltý dres, dnes Nemec v správnom momente predviedol atak, ktorý dotiahol do úspešného konca a okrem víťazstva v etape sa tak stal aj priebežným lídrom celkovej klasifikácie.

Famózny výkon v dnešnej etape predviedol i Peter Sagan. Ten nielenže dával pozor pri pasážach s kockami na Contadora, ale ešte aj doťahoval medzeru medzi dvoma skupinkami a na záver si v špurte vybojoval tretie miesto. Ďalšie skvelé predstavenie nášho borca. Klobúk dolu!
 
Cieľ
Do súťaže o zelený dres si Peter Sagan pripísal 22 bodov, vďaka ktorým výrazne zmenšil manko na Andrého Greipela. Okrem toho sa Slovák v celkovej klasifikácii posunul na piatu priečku a udržal si vedenie v bielej súťaži.
 
Cieľ
Tony Martin prišiel do cieľa s náskokom troch sekúnd, Chrisa Frooma tak predstihol v súčte s bonifikáciou o dvanásť sekund a po štvrtej etape bude mať žltý dres svojho štvrtého majiteľa!
 
Cieľ
V šprinte hlavnej skupiny bol najrýchlejší John Degenkolb, ktorý v tesnom súboji zdolal nášho Petra Sagana!
 
Cieľ
Tony Martin to dokázal a konečne sa tak dočkal žltého dresu!
 
1,0
Do konca etapy je tu už len jeden kilometer. Tony Martin je horúcim kandidátom na zisk dnešnej etapy. Nemec už má dostatočný náskok na to, aby to zvládol.
 
2,1
Najväčšiu snahu zlikvidovať ten náskok majú cyklisti z tímu Giant, ktorí sa snažia zabezpečiť hromadný dojazd pre Johna Degenkolba.
 
3,2
Tony Martin, strácajúci na žlté tričko jedinú sekundu, sa odtrhol z vedúcej skupiny. Vzhľadom na to, aký je Nemec famózny tempár, je to teda vážny atak nielen na triumf v etape, ale aj na prvé miesto celkovej klasifikácie.
 
4,3
Peter Sagan spoločne s Albertom Contadorom na čele hlavnej skupiny. Slovenský jazdec teda svoju prioritnú misiu v dnešnej etape splnil, v závere by tak mohol ísť na seba a pokúsiť sa o triumf. Ak na to bude mať Žilinčan, samozrejme, dostatok síl.
 
6,0
Ťažko povedať, čo možno očakávať od záveru. Najväčší favorit na etapový triumf sa teraz hľadá veľmi ťažko, pretože tých jazdcov, ktorí by mohli uspieť, je v čelnej skupine veľmi veľa.
 
7,0
Sagan odpracoval na špici penzum práce na to, aby dotiahol Alberta Contadora späť do skupiny najväčších favoritov. Peťo si teraz potrebuje trošku oraziť, a tak jazdí na chvoste vedúcej partie.
 
10,0
Práve Peter Sagan sa snaží o to, aby sa skupinky spojili. V tej čelnej nastúpil Chris Froome, ktorý bez toho, aby sa zdvihol zo sedla, získal menší náskok, no tento atak až taký vážny nebol.
 
12,0
Na poslednom úseku s mačacími hlavami sa po Vincenzovi Nibalim snažil nastúpiť i Štybar. Ich atak zrejme nič vážne nespôsobí a malo by sa to spojiť.
 
14,0
Thibaut Pinot sa pripojil k druhému pelotónu, ktorý má na skupinu hlavných favoritov zhruba dvojminútovú stratu.
 
15,5
Tony Martin sa za pomoci dvoch tímových kolegov dokázal dotiahnuť späť do vedúcej skupinky. Nemecký borec mal zrejme nejaké problémy technického charakteru.
 
17,5
Problémy a trápenie Pinota nemajú konca. Francúz sa už prepadol aj za ten druhý pelotón, kde čakal zrejme na výmenu bicykla a vyzeral byť teda poriadne frustrovaný.
 
19,0
Pred záverečným sektorom s kockami sa Tinkoff-Saxo v trojici nachádza na čele hlavnej skupiny. Peter Sagan sa drží v spoločnosti Alberta Contadora a vyzerá byť vo svojej typickej pohode.
 
19,9
Thibaut Pinot stratil kontakt s hlavnou skupinou favoritov. Zrejme mal nejaké technické problémy, pre ktoré už stráca takmer minútu a pol.
 
22,4
Cyklisti momentálne bojujú s najťažším úsekom dlažobných kociek, ktorý meria 3 7000 metrov a je označený štyrmi hviezdičkami obtiažnosti.
 
24,0
Na piatom úseku pavé sa čelná skupinka rozdelila na dve polovice, no opätovne sa to zrazilo. André Greipel znova začína zaostávať.
 
26,0
Peter Sagan jazdí teraz trošku viac vzadu. Možno aj preto, aby mal lepší prehľad o situácii svojho lídra Alberta Contadora.
 
28,0
Pokračuje aj trápenie Thibauta Pinota. Ten bol pred Tour považovaný za jazdca, ktorý môže držať krok so štvoricou očakávaných favoritov – Nibali, Contador, Froome a Quintana, no najväčšia francúzska nádej je na tom v úvode Starej dámy veľmi zle, čo sa ukazuje i dnes.
 
30,0
Za vedúcou skupinou sa nachádza takzvaný druhý pelotón. Medzi týmito partiami je zhruba polminútový rozdiel, no ten bude zrejme stúpať. Greipel si na ceste dokázal doraziť to, čo stratil na pavé.
 
35,0
Ďalšie pavé, ktoré meralo viac ako kilometer, nejaké zásadné selekcie nespôsobilo. No kontakt s hlavnou skupinou stratil okrem Michala Kwiatkowskeho či Alexandra Kristoffa i držiteľ zeleného dresu André Greipel. Ten sa tam síce silou mocou snažil udržať, no už to bolo preňho priťažké.
 
38,0
Pôvodný pelotón sa už poriadne okresal. O vedenie hlavnej skupiny, v ktorej by zatiaľ mali byť všetci favoriti, sa stará tím Sky za pomoci Etixu.
 
39,0
Domestici Vincenza Nibaliho sa to snažili na tejto pasáži kociek poriadne napáliť. Na veľmi krátky moment sa im aj podarilo povyskočiť si pred konkurentov, no ujsť ich nenechali.
 
40,5
Pri vstupe na ďalší úsek pavé bol únik pohltený. Ako jediný sa ešte snažil vpredu udržať Perrigo Quémeneur (Europcar), ale bol to len atak na číslo pre najbojovnejšieho pretekára etapy.
 
42,2
Z pôvodne unikajúcej skupiny vypadol jeden pretekár. Vpredu tak máme ešte trojicu jazdcov, ktorí už ale majú voči pelotónu len minimálny náskok.
 
43,2
Ďalší úsek s dlažobnými kockami je označený tromi hviezdičkami, preto by mal byť o čosi náročnejší ako ten predchádzajúci.
 
45,5
V balíku už na úseku pavé vznikajú nejaké medzery. Peter Sagan vyzerá byť na tom dobre, no videli sme ho obzerať sa za Albertom Contadorom.
 
48,5
Udávanie tempa si momentálne vzala na starosti Astana, ktorá má na takýto typ etapy výborne vyskladaný tím. Kazažské zoskúpenie by rado získalo späť nejaké sekundy pre svojho lídra Vincenza Nibaliho, ktorý stratil v druhej etape.
 
49,5
Balík sa začína pomaličky trhať. Medzi pretekármi, ktorí začínajú mať problémy s udržaním tempa, bol i dvorný domestik Chrisa Frooma, Austrálčan Richie Porte.
 
51,0
Špicu pelotónu v týchto momentoch obhospodaruje aj Peter Sagan. V zadnejších častiach hlavného balíka došlo v jednej z ostrých zákrut k pádu, do ktorého sa zaplietol pretekár tímu Astana a aj dvaja borci Cannondale-Garmin.
 
53,0
Ešte sedem kilometrov musia prejsť utečenci k pasážiam pavé, na ktorých sa bude v dnešnej etape lámať chlieb.
 
55,5
Náskok úniku klesol k hranici dvoch minút a možno očakávať, že to v podobnom trende bude pokračovať, pretože na špici pelotónu sa už začína bojovať o pozíciu a tým pádom tempo balíka výrazne stúpa.
 
58,3
Tinkoff-Saxo je zoradený na čele pelotónu. Peter Sagan jazdí v tímovom vláčiku na predposlednej figúre, za sebou má Alberta Contadora, ktorého dnes bude mať za úlohu chrániť na sektoroch pavé.
 
62,0
Predpovede počasie dnes očakávajú len mierne prehánky. Nemala by sa tak opakovať situácia z minulého roka, kedy boli kvôli nepríjemnému počasiu kocky ešte podstatne náročnejšie.
 
66,0
Na popredné pozície hlavného balíka sa okrem tímu Sky tlačia aj celky ako Tinkoff-Saxo, Etix-Quickstep, BMC, Kaťuša či Movistar.
 
71,0
Náskok unikajúcej skupinky osciluje okolo hranice troch minút, teda na pelotónom kontrolovanej úrovni, ktorú, keď sa v pelotóne začne naplno pracovať, nebude problémom zlikvidovať.
 
74,0
V hlavnom poli sa odohrala jedna menšia kolízia, do ktorej sa zaplietol i André Greipel. Ten si vyžiadal pomoc od mechanického vozu.
 
Šprintérska prémia – Havay (Quévy)

1. Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), 20 bodov
2. Frédéric Brun (BSE), 17 b
3. Lieuwe Westra (Astana), 15 b
4. Perrig Quémeneur (Europcar), 13 b
5. Mark Cavendish (Etixx), 11 b
6. Bryan Coquard (Europcar), 10 b
7. André Greipel (Lotto-Soudal), 9 b
8. Peter Sagan (Tinkoff), 8 b
9. John Degenkolb (Giant-Alpecin), 7 b
10. Jens Debusschere (Lotto-Soudal), 6 b
11. Angelo Tulik (Europcar), 5 b
12. Marcel Sieberg (Lotto-Soudal), 4 b
13. Mark Renshaw (Etixx), 3 b
14. Roy Curvers (Giant-Alpecin), 2 b
15. José Herrada (Movistar), 1 b
 
77,5
Cyklistov teraz čaká jednoduchšia pasáž etapy, ktorá meria približne tridsať kilometrov a po nej sa už vhupne na šesť sektorov s mačacími hlavami.
 
80,0
Siedmy muž celkovej klasifikácie z vlaňajška, Čech Leopol König, je dnes často viditeľný na samotnej špici hlavného balíka, čo mu ako typickému vrchárovi zrejme nie je úplne prirodzené.
 
83,0
Potom, čo sa šprintéri ocitli pár metrov pred pelotónom, Peter Sagan opäť nezaprel svoju povahu, keď vtipne vyzýval Andrého Greipela, aby sa pokúsili ujsť balíku.
 
85,0
Šprint z pelotónu bol na prémii vcelku zaujímavý, pretože sa pri ňom do kontaktu pliec dostali André Greipel s Johnom Degenkolbom. Peter Sagan už tradične do tohto špurtu nešiel úplne naplno, vyviezol sa v háku za aktuálnym držiteľom zeleného dresu a do súťaže aktivity si Žilinčan zapísal osem bodov. V špurte pelotónu bol najúspešnejší Mark Cavendish, ktorý za seba odsunul Bryana Coquarda.
 
86,5
Hoci ani jeden z jazdcov unikajúcej skupinky nie je vyhláseným šprintérom, tak najväčší záujem o jej získanie prejavil Thomas De Gent, ktorý po horskej prémii zobral najväčší počet bodov i na tej rýchlostnej.
 
88,9
Peter Sagan sa už vysúva na čelné pozície hlavného balíka, kde sa snaží strážiť si zadné koleso Nemca Johna Degenkolba. Ten je veľkým favoritom nielen na tejto prémii, ale očakáva sa, že i v cieľovom dojazde by mal výrazne miešať karty.
 
91,5
Do rýchlostnej prémie ostáva úniku päť kilometrov. Pri súčasnom náskoku 2:51 už môžeme s určitosťou konštatovať, že najväčší počet bodov si na nej rozdelí práve uniknutšia štvorica pretekárov.
 
97,7
Rigoberto Uran, ktorý mal po úseku s pavé defekt, si znovu zacúval k vozidlu Eitx-Quickstep, kde mu mechanik na bicykli ešte niečo dolaďoval.
 
101,1
Skúsený holandský pretekár Astany sa cez vozidlá v kolóne veľmi rýchlo dotiahol späť na čelo pretekov. Vedúca skupina tak má naďalej štyroch členov.
 
102,3
Lieuwe Westra si kvôli technickým problémom musel zacúvať k svojmu mechanickému vozidlu, kde dostal náhradný bicykel.
 
103,3
Pred prvými kockami Sky rozprúdilo poriadne tempo, čo má za následok zväčšenie priemernej rýchlosti dnešnej etapy na 39,3 km/h.
 
109,5
Blížiť sa začína šprintérska prémia. S ohľadom na fakt, že manko pelotónu na utečencov narástol nad tri minúty, je predpoklad, že najväčší počet bodov si na prémii rozdelí práve štvorica z úniku.
 
112,5
Akonáhle sa v hlavnom balíku upokojila situácia, náskok vedúcej štvorice narástol tesne pod hranicu dvoch minút a tridsiatich sekúnd.
 
114,7
Rigoberto Uran i Alberto Contador s defektom. Obaja sa bez najmenších problémov vrátili do pelotónu, v ktorom tempo teraz výrazne kleslo a veľký počet pretekárov si v týchto momentoch odskočil na malú potrebu.
 
108,0
Pelotón previedol cez prvý sektor pavé Mark Cavendish, ktorý dnes na etapový triumf rozhodne nepomýšľa, preto sa aspoň z časti snaží pomôcť tímu.
 
121,0
V momente, kedy už únik vstúpil na prvú pasáž s kockami, si je vedúca štvorica veľmi dobre vedomá, že sa onedlho zaradí späť do pelotónu. Jej náskok sa už pohybuje len tesne nad hranicou jednej minúty.
 
124,0
Peter Sagan je spoločne s Albertom Contadorom a ďalšími spolujazdcami z tímu Tinkoff-Saxo pekne zabudovaný v prednej časti balíka.
 
125,0
Práca domestikov Chrisa Frooma na špici pelotónu sa začala prejavovať tak, že sa v zadných častiach začal hlavný balík mierne trhať.
 
128,0
Štvorici Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Lieuwe Westra (Astana), Perrigo Quémeneur (Europcar) a Frédéric Brun (Bretagne-soch Environnement) sa ich čas strávený na čele pretekov blíži ku koncu. Ich náskok pelotón stiahol o ďalšie dve minúty.
 
135,0
Náskok skupiny okolo Thomasa De Genta sa aktuálne pohybuje na hranici 4:20 a neustále klesá.
 
139,0
Úvodný úsek pavé, ku ktorému sa už blíži únik, meria 1 800 metrov a pre cyklistov bude akousi ukážkou toho, čo ich vo výrazne väčšej miere čaká v závere dnešnej etapy.
 
143,0
Priemerná rýchlosť štvrtej etapy dosiahla po dvoch hodinách trvania 38.9km/h.
 
146,0
Na pár kilometroch pelotón skresal manko na vedúcu štvoricu o ďalších tridsať sekúnd. O zhruba 27 kilometrov čaká na cyklistov prvý sektor s dlažobnými kockami.
 
149,0
Unikajúca skupinka mala náskok, ktorý siahal k hranici deviatich minút. Od horskej prémie sa však v pelotóne začalo viac šliapať do pedálov, čo sa prejavuje na neustálom znižovaní rozdielu. Ten je momentálne niekoľko sekúnd nad úrovňou šiestich minút.
 
152,0
Lieuwe Westra, ktorý štartuje na Tour de France piaty raz v rade, sa v úniku ukázal aj počas minulého ročníka a v piatej etape si vybojoval červené číslo pre najbojovnejšieho jazdca. Uvidíme, či sa mu tento kúsok podarí zopakovať i dnes.
 
155,0
Marco Haller z tímu Kaťuša na horskej prémii zaostal a ocitol sa za pelotónom. Už by ale mal byť späť v hlavnom balíku.
 
160,0
Na špicu pelotónu sa vrátil britský tím Sky. Rozdiel medzi hlavným balíkom a vedúcou skupinou pozvoľna klesá.
 
164,0
Horská prémia 4. kategórie – Côte de la Citadelle de Namur

1. Thomas de Gendt (Lotto-Soudal), 1 bod
 
167,0
Thomas De Gent ukázal, že je spomedzi utečencov najlepším vrchárom a na vrchole jediného kategorizovaného stúpania dňa získal jeden bod.
 
171,0
V úlohe udávať tempo hlavného balíka nahradilo tím Sky zoskúpenie Giant-Alpecin, ktoré za pár kilometrov, čo sa nachádza na čele, stiahlo manko na vedúcu štvoricu k hranici ôsmych minút.
 
173,0
Štvorica pretekárov, ktorej náskok je momentálne na hodnote 8:45, už začína stúpať na dvojkilometrový kopec s priemerným sklonom 4.8%.
 
177,0
Vedúca skupina sa blíži k jedinej horskej prémii dnešného dňa. Stúpanie na Côte de la Citadelle de Namur je zaradené do 4. kategórie, a tak sa na jeho vrchole získava do súťaže o bodkovaný dres len jeden bod.
 
180,0
Utečenci absolvovali prvú hodinu etapy s rýchlostným priemerom 40,9 km.
 
184,0
Pelotón jazdí vo veľmi miernom a pokojnom tempe, preto náskok čelnej skupinky už prerástol hranicu ôsmych minút. Takto výrazný náskok majú utečenci na tohtoročnej Tour prvýkrát.
 
188,0
Zrejme najzaujímavejším pretekárom z úniku je Belgičan Thomas De Gendt. Ten sa na Tour de France zúčastňuje po ročnej prestávke. Najvýraznejší výsledok vo svojej kariére zaznamenal 28-ročný cyklista v roku 2012, kedy sa v celkovej klasifikácii Gira umiestnil na tretej priečke.
 
192,0
Náskok utečencov sa už začína blížiť k hranici šiestich minút.
 
195,0
Dojazd dnešnej etapy je z pohľadu Petra Sagana mimoriadne zaujímavý, pretože mu pred tromi rokmi vyniesol premiérové víťazstvo na Starej dáme. Nikto z nás by sa rozhodne nehneval, ak by sa história opakovala a Peter by na krátky cieľový kopec opäť vystúpil ako prvý.
 
200,0
Christopher Froome sa dnes navliekol do žltého dresu na Tour de France po pätnásty raz, čím prekonal Bradleyho Wigginsa a stal sa tak v tomto smere britským rekordérom.
 
205,0
Skupinka utečencov si na niekoľkých kilometroch dokázala vybudovať náskok, presahujúci hranicu štyroch minút.
 
210,0
Medzi najvýraznejšie obete včerajšieho pádu patril Michael Matthews, ktorý mal počas noci v súvislosti s pomliaždeným rebrom problémy s dýchaním, no ani tie ho neodradili postaviť sa na štart etapy s mačacími hlavami.
 
213,0
Žiadny cyklista z pelotónu sa nepokúša doskočiť si do vedúcej skupiny. Na čele hlavného balíka sa usadil tím Sky, ktorý má vo svojom strede majiteľa žltého dresu Chrisa Frooma.
 
215,0
Rozdiel medzi hlavným balíkom a unikajúcou štvoricou sa zatiaľ drží približne na hranici štyridsiatich sekúnd.
 
219,0
K prvému úniku dnešného dňa zavelil Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), ktorého sa pred pelotón vydala nasledovať trojica Lieuwe Westra (Astana), Perrigo Quémeneur (Europcar) a Frédéric Brun (Bretagne-soch Environnement).
 
4. etapa 102. ročníka Tour de France oficiálne odštartovala.
 
O slávnostné prestrihnutie pásky pred štartom dnešnej etapy sa postaral belgický kráľ Philippe.
 
Všetkým fanúšikom ten najkvalitnejšej cestnej cyklistiky prajem príjemné letné popoludnie, počas ktorého sa môžete schladiť pri sledovaní prenosu zo štvrtej etapy 102. ročníka Tour de France, ktorá povedie zo Seraingu do Cambrai a pri dĺžke 223,5 kilometra je vôbec najdlhšou zo všetkých 21 etáp.

Organizátori pred štartom najslávnejších cyklistických pretekov sľubovali atraktívnosť už od úvodných etáp, čo sa zatiaľ dokonale napĺňa. Žltý dres po každom dni zmenil svojho majiteľa. Čo je však najpodstatnejšie, na mimoriadne zaujímavé momenty rozhodne niet núdze. Potom, čo sa v druhej etape, ktorá mala prívlastok veterná, roztrhal pelotón na niekoľko častí a veľa zaujímavých ľudí si na konto pripísalo prvé straty, s ktorými sa možno až tak nepočítalo, sme už mali možnosť vidieť po prvý raz v akcii aj vrchárov.

Tí si to včera rozdali v boji o etapový vavrín na stúpaní Mur de Huy, kde takisto finišuje aj ardénska klasika Valónsky šíp. Niečo viac ako kilometrový kopec s poriadne tvrdým sklonom najlepšie sadol španielskemu pretekárovi Joaquimovi Rodriguezovi. Skúsený borec na posledných stovkách metrov ukázal, že v podobne prudkých záveroch vie vyvinúť najvyššiu rýchlosť spomedzi všetkých pretekárov jazdiacich na celkové poradie a po druhýkrát v kariére sa tak na Tour de France tešil z víťazstva. O to sa ho neúspešne snažil obrať Chris Froome, ktorý však ako jediný dokázal s Puritom držať krok a v cieli mu bol prisúdený čas víťaza.

Práve britský pretekár sa už po tretej etape navliekol do dresu lídra celkovej klasifikácie, keď predstihol Nemca Tonyho Martina len o jednu jedinú sekundu. Tejay Van Garderen, Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde a Nairo Quintana stratili v etape, ktorú výrazným spôsobom ovplyvnil škaredý pád, na svojho rivala Frooma jedenásť sekúnd. Alberto Contador evidentne nebol dnes práve v najväčšej pohode, čo sa neodzrkadlilo len na jeho 18-sekundovom manku, ale evidentné to bolo aj na základe výrazu a mimiky lídra tímu Tinkoff-Saxo. Tomu bol pripravený byť do poslednej chvíle nápomocný aj náš Peter Sagan.

Tourminator si ale v momentoch, kedy cieľové stúpanie dosahovalo najväčší sklon, z vedúcej skupiny vystúpil a na vrchol kopca prišiel so 40-sekundovou stratou. V rozhovore po skončení etapy Peter sám priznal, že posledný kopec bol naňho až príliš ostrý a nohy slovenského cyklistu jednoducho ďalej nepustili. Žilinčan sa aj napriek tomu už dnes objavil na pódiu, kde bol dekorovaný ako najlepší jazdec do 25 rokov.

K priebežnému vedeniu v súťaži o biely dres Saganovi výrazným spôsobom pomohol práve spomínaný pád, ktorý dopadol veľmi zle pre Toma Dumoulina. Ten musel z pretekov odstúpiť a okamžite sa pobrať do nemocnice, kde mu zistili vykĺbené rameno. Okrem holandského pretekára už na Tour nepokračujú ani jazdci ako Simon Gerrans, William Bonnet, juhoafrický cyklista Impey a napokon ani Fabian Cancellara, ktorý síce etapu po tvrdom páde na chrbát ešte dokončil, ale s dvomi zlomenými stavcami tento bard svetovej cyklistiky, ktorý v tejto sezóne už so zdravotnými problémami súperil, na Tour pokračovať nemôže. S výraznými problémami sa borí aj Michael Matthews, ktorý by mal do dnešnej etapy zasiahnuť aj napriek zlomenine rebra.

Po veľmi náročnom dni nesľubuje dnešná etapa pelotónu žiadny priestor na oddych. Štvrtá etapa, ktorá už bude ako prvá v aktuálnej edícii končiť na území Francúzska, totiž so sebou prináša pasáže na kockách. O tom, aké problémy vedia cyklistom narobiť takzvané mačacie hlavy ani nemusíme hovoriť. Stačí sa obzrieť za predošlým ročníkom, v ktorom kocky v jednej z etáp spôsobili veľmi výrazné selekcie pelotónu. Niečo podobné sa očakáva aj o dnešného dňa, a to aj napriek tomu, že pasáže s kockami nie sú tak náročné ako vlani. Tímy, majúce vo svojom strede najväčších favoritov, čaká etapa plná ťažkej práce v snahe zabezpečiť lídrom čo možno najbezpečnejší prejazd cez sedem úsekov pavé, z ktorých sú všetky s výnimkou jedného situované v záverečnej časti trate.

Favoritov na víťazstvo v etape je niekoľko a do tohto okruhu možno pokojne zaradiť aj nášho Petra Sagana, ktorý je známy svojou technickou vyspelosťou aj na ťažkom teréne. Otázne je však to, či slovenský jazdec dostane príležitosť bojovať o triumf, alebo sa bude musieť naplno sústrediť na pomoc Albertovi Contadorovi, ktorý na kockách nie je až tak doma.

Priebežné poradie po 3.etape:

1. Christopher Froome (Sky) – 7:11:37
2. Tony Martin (Etixx) +1s
3. Tejay Van Garderen (BMC) +13s
4. Tony Gallopin (Lotto) +26s
5. Greg Van Avermaet (BMC) +28s
6. Peter Sagan (Tinkoff) +31s
7. Rigoberto Uran Uran (Etixx) +34s
8. Alberto Contador (Tinkoff) +36s
9. Geraint Thomas (Sky) +1:03
10. Zdeněk Štybar (Etixx) +1:04

Žltý dres: Chris Froome (Sky)
Zelený dres: André Greipel (Lotto-Soudal)
Bodkovaný dres: Joaquin Rodriguez (Kaťuša)
Biely dres: Peter Sagan (Tinkoff-Saxo)
 
Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 12:05.