koniec udalosti 7. etapa: Livarot - Fougères

Komentuje: Michal Bakoš
 
Z dnešnej etapy je tu všetko. Tour de France zajtra ponúkne mimoriadne zaujímavý dojazd, preto si nenechajte ujsť náš prenos. So želaním pekného zvyšku dňa sa s vami lúčim!
 
Celkové poradie po siedmej etape:

1. C. Froome (SKY) 26:40:51
2. P. Sagan (TCS) +0:11
3. T. van Garderen (BMC) +0:13
4. T. Gallopin (LTS) +0:26
5. G. Van Avermaet (BMC) +0:28
6. R. Urán (EQS) +0:34
7. A. Contador (TCS) +0:36
8. Z. Štybar (EQS) +0:52
9. G. Thomas (SKY) +1:03
10. Warren Barguil (TGA) +1:07

Žltý dres: Chris Froome (Sky)
Zelený dres: André Greipel (Lotto-Soudal)
Bodkovaný dres: Daniel Teklehaimanot (MTN)
Biely dres: Peter Sagan (Tinkoff-Saxo)
 
Poradie siedmej etapy:

1. Mark Cavendish (EQS) 4:27:25
2. André Greipel (LTS) +0
3. Peter Sagan (TCS) +0
4. John Degenkolb (TGA) +0
5. Alexander Kristoff (KAT) +0
6. Arnaud Demare (FDJ) +0
7. Tyler Farrar (MTN) +0
8. Reinardt Janse van Rensburg (MTN) +0
9. Davide Cimolai (LAM)+0
10. Sam Bennett (BOR) +0
 
Nakoniec je strata Petra Sagana na žltý dres Chrisa Frooma jedenásť sekundová. Rozhodcovia zmenili svoj pôvodný verdikt a v cieli nakoniec pelotón žiadnymi sekundami nerozdelili.
 
Pre Marka Cavendisha to bolo dnes už 26. etapové víťazstvo na Starej dáme. Neskutočná bilancia!
 
Cieľ
Veľmi zaujímavý moment! Nestáva sa to na Tour často, no rozhodcovia neprisúdili každému pretekárovi v cieli čas víťazstva, boli tam diery, vďaka ktorým sa Peťo Sagan posunul už na druhé miesto celkovej klasifikácie. Na žltý dres ma Slovák len manko piatich sekúnd!
 
Cieľ
Ani nie tak škoda etapového víťazstva, ako toho, že Sagan nefinišoval pred Greipelom. Takto sa zelený dres prezliekať nebude a skúsený Nemec mierne posilnil svoj náskok.
 
Cieľ
Mark Cavendish sa dočkal na Tour de France 2015 etapového triumfu, keď prešpurtoval Greipela i Petra Sagana. Ten znovu hádzal na páske bicykel, ale s držiteľom zeleného dresu tretí vzájomný duel znovu prehral. Je tak z toho ďalšie pódiové umiestnenie pre Tourminátora!
 
0,5
Peter Sagan sa výbornou pozičnou jazdou dokázal dostať do veľmi výhodného miesta. Slovák si to na páske rozdá o víťazstvo s Cavendishom a Greipelom.
 
1,5
Vpredu je natlačená obrovská masa ľudí. Všetko bude závisieť od toho, ktorý zo šprintérov si dokáže vybojovať najlepšiu pozíciu pre šprint.
 
3,0
Na Johna Degenkolba pracuje praktiky celý tím.
 
5,0
Giant-Alpecin, Etixx aj Lotto-Soudal si už pripravujú pozície pre koncovku.
 
7,0
Tinkoff Saxo sa už posnul hlbšie do pelotónu. Peter Sagan sa bude musieť opäť raz rozhodnúť, do ktorého vláčiku si nastúpi.
 
8,9
Tím Sky kompletne pracuje pre Chrisa Frooma, ktorého drží v čo možno najbezpečnejšej pozícii. Britský celok po prekročení méty troch kilometrov do cieľa z týchto pozícii vycúva.
 
10,0
Súboj s pelotónom sa pre dvojicu Luis Angel Maté a Brice Feillu definitívne skončil. Špica hlavného balíka ponúka stále tie isté obrázky.
 
15,0
Luis Angel Maté a Brice Feillu to je posledná dvojica statočných, ktorá ešte z pôvodného úniku bojuje pred hlavným balíkom, v ktorom je to tempo už poriadne vysoké.
 
18,0
Unikajúca skupinka je oklieštená o ďalšieho svojho člena. S pätnásť sekundovým náskokom ešte pred pelotónom jazdia traja cyklisti.
 
20,0
Posledných dvadsať kilometrov etapy je tu. O všetkom sa rozhodne v záverečnom špurte, v ktorom určite možno očakávať Sagana, Degenkolba, Greipela, Cavendisha, Kristoffa, Coquarda a Demára.
 
22,5
Únik už to má všetko spočítané a čoskoro sa stane minulosťou.
 
26,0
Samozrejme, Petrovi Saganovi všetci prajeme, aby už konečne siahol na etapový triumf, no ak by sa mu to aj nepodarilo, ale v cieli by finišoval pred Andrém Greipelom, tak sa už oblečie do zeleného dresu!
 
28,0
Kristjian Durasek (Lampre-Merida), Luis Angel Maté (Cofidis), Anthony Delaplace a Brice Feillu (Bretagne-Séché Environnement). To je menoslov pretekárov, ktorí jazdia aktuálne na čele.
 
30,0
Zvyšná štvorica z unikajúcej skupinky teraz bude bojovať o cenu pre najbojovnejšieho pretekára etapy.
 
32,0
Daniel Teklehaimanot, ktorý sa vydal dva dni po sebe do dlhých únikov, už z čelnej skupinky odpadol a počká si na pohltenie pelotónom.
 
34,0
Náskok úniku sa pohybuje nad hranicou tridsiatich sekúnd. V pelotóne všetko po starom, okrem šprintérskych tímov sa v čele balíka lajnujú aj tímy s jazdami na celkové poradie.
 
44,0
Tím Tinkoff-Saxo je zoradený v čele pelotónu. Peter Sagan si drží bezpečnú pozíciu, jazdí na poslednej figúre tímového vláčiku za Albertom Contadorom.
 
46,0
V momente, kedy sa manko pelotónu skresalo k hranici 40 sekúnd, sa na čele pelotónu gestikulovalo, aby sa tempo znížilo. Predsa len, na pohltenie úniku má balík ešte dostatok kilometrov.
 
50,0
V troch hodinách v sedle dosiahli cyklisti rýchlostný priemer 40.3km/h.
 
54,0
Na chvíľku náskok pätice utečencov vzrástol pod hranicu dvoch minút, no teraz opäť klesol k úrovni jednej minúty. V pelotóne nič nové, všetko sa to pomaličky pripravuje na posledné kilometre, ktoré budú s určitosťou poriadne hektické.
 
64,0
Cyklisti majú dnes dostatok priestoru na vydýchnutie si, nabranie nových síl a takisto aj na rozhovory. Peter Sagan debatuje s českým borcom Janom Bártom, ktorý ho na spoločných majstrovstvách Česka a Slovenska zdolal v časovke o päť sekúnd.
 
69,0
Rozdiel medzi pelotónom a unikajúcou skupinkou už nie je ani minútový.
 
78,0
Po úvodných piatich etapách, ktoré boli mimoriadne hektické, môžeme šiestu a siedmu etapu charakterizovať ako úplne pokojnú a čisto tranzitnú. Mlieť sa to začne až pred záverečným špurtom.
 
86,0
Pelotón si situáciu s utečencami bez akýchkoľvek problémov kontroluje. Na špici balíka sa strieda pár ľudí zo šprintérskych tímov, ktorí jazdia tak, aby stratu na únik držali zhruba na tej hranici dvoch minút.
 
94,0
Tour de France 2015 odštartovali pretekári z 32 krajín sveta. Jedna krajina už ale nemá zastúpenie, pretože ani jeden z novozélandskej dvojice Greg Henderson – Jack Bauer v pretekoch nepokračuje.
 
98,0
Šprintérska prémia – Argentan

1. Luis Angel Maté (Cofidis) – 20 bodov
2. Brice Feillu (Bretagne-Séché) – 17 bodov
3. Anthony Delaplace (Bretagne-Séché) 15 bodov
4. Kristjian Durasek (Lampre-Merida) 13 bodov
5. Daniel Teklehaimanot (MTN) – 11 bodov
6. John Degenkolb (TGA) – 10 bodov
7. Peter Sagan (TCS) – 9 bodov
8. André Greipel (LTS) – 8 bodov
9. Mark Cavendish (EQS) – 7 bodov
10. Mark Renshaw ((EQS) – 6 bodov
11. Bryan Coquard (EUC) – 5 bodov
12. Ramon Sinkeldam (TGA) – 4 body
13. Roy Curvers (TGA) – 3 body
14. Marcel Sieberg (Lotto-Soudal) – 2 body
15. Jens Debusschere (Lotto-Soudal) – 1 bod
 
103,0
Náskok vedúcej pätice pozvoľna klesá. Momentálne sa nachádza ľahko nad hranicou dvoch minút.
 
106,0
Po dvoch hodinách pretekania je priemerná rýchlosť dnešnej etapy 40,5 km/h.
 
110,0
André Greipel chce útočiť na hetrik: “Dnešný finiš je ošemetný, rozhodne to nebude nič jednoduché. Cavendish stratil Tonyho Martina, čo môže byť moja výhoda. V každom prípade chcem útočiť na hetrik.”
 
115,0
“Z úcty k Tonymu Martinovi by som si žltý dres nemohol obliecť. To nie je spôsob, ako sa stať lídrom, keď postretne niekoho také nešťastie ako včera Tonyho. Po etape bol trochu zmätok z toho hľadiska, že sme nevedeli, kto zavinil ten pád. Vincenzo Nibali ho dával za vinu mne, tak som išiel do autobusu Astany, uviesť všetko na správnu mieru,” vyjadrenie Chrisa Frooma k včerajšej etape.
 
123,0
V súboji pelotónu si najlepšie počínal John Degenkolb. Ako druhý v balíku finišoval Peter Sagan, ktorý nechal za sebou Greipela i Cavendisha. Žilinčanovi sa tak podarilo stiahnuť z manka na lídra zeleného dresu ďalší bodík.
 
125,0
Najväčší počet bodov na šprintérskej prémii získal Luis Angel Maté, známa to značka, čo sa týka únikov.
 
134,0
Na pätici z úniku čaká o desať kilometrov rýchlostná prémia. Zaujímať nás bude, samozrejme, predovšetkým to, ako si na tejto prémii budú počínať šprintéri.
 
138,0
Mark Cavendish a jeho vyjadrenie k dnešnému záveru: “Dnešný cieľ je trošku zložitejší. Budem si musieť dávať pozor na chlapcov, ktorých budem mať za sebou.”

Britský pretekár v doterajších špurtoch na aktuálnom ročníku ani náhodou nepôsobil tak, ako sme uňho boli zvyknutí. Uvidíme, či práve dnes nastane zmena.
 
140,0
Kristjian Durasek (Lampre-Merida), Luis Angel Maté (Cofidis), Anthony Delaplace and Brice Feillu (Bretagne-Séché Environnement) a Daniel Teklehaimanot (MTN-Qhubeka) absolvovali za úvodnú hodinu dnešnej etapy niečo ľahko cez 40 kilometrov.
 
145,0
Šprintérske tímy majú únik pod absolútnou kontrolou. Rozdiel medz pelotónom a vedúcou skupinkou sa v posledných minútach ustálil na úrovni troch minút.
 
157,7
Manko hlavnej skupiny, ktorú okrem Lotta-Soudal začal ťahať aj Etixx-Quick-Step, vzrástlo na tri minúty a štyridsať sekúnd.
 
170,0
Balík vedie tím Lotto-Soudal, ktorého líder André Greipel má dnes eminentný záujem o zavŕšenie hetriku etapových víťazstiev.
 
174,8
Horská prémia – Côte de Canapville – 4. kategórie

1. Daniel Teklehaimanot (MTN) – 1 bod
 
174,8
Na côte de Canapville sa potvrdilo, že Daniel Teklehaimanot je z vedúcej skupinky najlepším vrchárom. Cyklista tímu MTN navýšil svoj náskok pred Joaquimom Rodriguezom na dva body a zabezpečil si držanie bodkovaného dresu aj pre zajtrajšok!
 
177,2
Uniknutšia skupina už stúpa na jediné kategorizované stúpanie dnešnej etapy, na ktorého vrchole je možné získať jeden bod.
 
182,0
Atak možno považovať za úspešný, pretože pelotón už stráca dve a pol minúty. Únik dňa sa tak sformoval na prvý pokus.
 
187,0
Okamžite po štarte dopredu vyrazila pätica cyklistov, v ktorej nechýba nový líder vrchárskej súťaže Daniel Teklehaimanot. Ten sa snaží dostať do úniku so zámerom získať bod na jedinej horskej prémii dňa. Spolu s africkým pretekárom zaútočili aj Kristjian Durasek (Lampre-Merida), Luis Angel Maté (Cofidis), Anthony Delaplace a Brice Feillu (Bretagne-Séché Environnement).
 
7. etapa 102. ročníka bola zahájená ostrým štartom!
 
Zaujímavosťou dnešnej etapy je fakt, že na sebe nebude mať žiadny z jazdcov žltý dres. O unikátnu situáciu, ktorá sa v celej histórii Tour stala len pár krát, sa postaral Chris Froome. Ten sa po včerajšom odstúpení Tonyho Martina stal lídrom celkovej klasifikácie, ale vzhľadom na to, akým spôsobom sa tak stalo, sa rozhodol pre dnešnú etapu nenavliecť si najcennejší dres.
 
Ešte pred ostrým štartom etapy postretla nepríjemnosť Alberta Contadora, ktorý mal počas prechodu pelotónu cez neutrálnu zónu pád. Španielsky El Pistolero sa už ale bez väčších problémov vrátil späť do balíka.
 
102. ročník kráľovnej všetkých cyklistických pretekov sa hlási o slovo so svojou siedmou etapou. Tá štartuje v Livarot a po absolvovaní 190,5 km čaká na cyklistov finiš vo Fougères.

Petrovi Saganovi zas a znovu druhý, Štybar s triumfom, koniec Tonyho Martina

Šiesta etapa sa vo všetkých pádoch skloňovala ako ideálna možnosť Petra Sagana na zisk vytúženého etapového víťazstva. Cieľ bol umiestnený za krátkym kopcom a Sagan v špurte potvrdil svoju fantastickú formu, keď zdolal Bryana Coquarda a Johna Degenkolba. Etapový vavrín však z toho opäť nebol, pretože úspešný sólo únik predviedol na posledných stovkách metrov český pretekár Zdenek Štybar z Etixxu. Saganovi sa podarilo výrazne priblížiť k Andrému Greipelovi v súťaži aktivity. Nemec má pred Žilinčanom už len trojbodový náskok.

Aj napriek víťaznej etape mal belgický tím Etixx len čiastočný dôvod na radosť, pretože kilometer pred cieľom sa odohral pád, ktorý zavinil Tony Martin. Držiteľ žltého dresu z neho vyšiel veľmi zle. Do cieľa sa dostal len za pomoci dvoch tímových kolegov. Následné vyšetrenia potvrdili podozrenie na zlomeninu kľúčnej kosti. Jedna z najväčších hviezd svetového pelotónu tak z pozície lídra pretekov musela odstúpiť z TDF.

Až pod cieľové stúpanie sa niesla etapa vo veľmi pokojnom duchu. Prakticky počas celého jej trvania jazdil vpredu únik o troch pretekároch, z ktorých má najväčší dôvod na oslavu cyklista z Eitrei Daniel Teklehaimanot. Ten ovládol všetky tri horské prémie štvrtej kategórie, na čele vrchárskej klasifikácie nahradil Joaquima Rodrigueza a stal sa historicky prvým cyklistom tmavej pleti, ktorý sa na Tour de France obliekol do jedného z dresov.

Siedma etapa predposlednou šancou pre špurtérov

Na Tour de France sa síce nič nedá predpovedať s absolútnou istotou, no azda nikto nepochybuje o tom, že sa piatková etapa, ktorá ma na svojej trase jedno stúpanie štvrtej kategórie a mimo neho sa ide po čistej rovine, skončí inak ako súbojom elitných špurtérov. Tí veľmi dobre vedia, že po siedmej etape sa pre nich preteky na dlhé obdobie prakticky končia, pretože ďalšiu možnosť zabojovať o etapový vavrín dostanú najrýchlejší muži pelotónu zrejme až v poslednej etape Starej dámy, ktorá končí na Champs-Élysées.

Prémie, body, bonifikácie

178 km – horská prémia 4. kategórie – Côte de Canapville: 1,9 km (4,7 %)

125 km – rýchlostná prémia – Argentan (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)

body v cieli: 50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2

bonifikačné sekundy: 10-6-4
 
Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 12:50.