koniec udalosti 1. etapa: Mont-Saint-Michel – Utah Beach
Mark Cavendish
Komentuje: Jakub Kocourek
 
17:19
Pred začiatkom dnešnej etapy sa s Markom Cavendishom až tak nepočítalo, no ten opäť ukázal svoje kvality, keď si na svoje konto pripísal už 27. etapové víťazstvo na najslávnejších cyklistických pretekoch. Peter Sagan síce bojoval o etapový triumf do posledných metrov, no napokon sa musí uspokojiť s tretím miestom. Zajtra sa jazdci vydajú na ďalšiu rovinatú vydajú na ďalšiu rovinatú etapu. Merať bude 183 kilometrov a povedie zo Saint-Lo do Cherbourg-Octeville. Náš prenos sa začína od 13:00. S týmto konštatovaním sa s Vami lúčim a prajem ešte pekný zvyšok večera!
 
17:10
Víťazom prvej etapy 103. ročníka Tour de France sa stal britský jazdec tímu Dimension Data MARK CAVENDISH. Ten v záverečnom špurte druhého Kittela, tretieho Sagana aj štvrtého Greipela a zajtra sa tak oblečie prvý raz v kariére do žltého dresu pre vedúceho pretekára priebežnej kvalifikácie.
 
0
Tak napokon to nevyšlo! Víťazom dnešnej etapy je tak trochu prekvapujúco Mark Cavendish!
 
0,5
Sagan špurtuje približne pol kilometra pred cieľom proti Kittelovi s Cavendishom! Zvládne to Tourminator?
 
1
Posledný kilometer dnešnej etapy!
 
1,5
Vláčik tímu Lotto-Jumbo ide v obrovskom tempe, jazdci Etixxu majú problém udržať tempo. Pozícia Petra Sagana vyzerá byť trochu zložitá!
 
3,5
Na čele pelotónu vidíme opäť skvelo pracujúce vláčiky Etixxu a Lotta, Peter Sagan sa snaží držať hneď za vláčikom Etixxu. Spoločnosť mu robia dvaja spolujazdci.
 
5
Únik dňa,v ktorom boli Anthony Delaplace a Alex Howes je minulosťou a ideme do absolútneho záveru!
 
8
Delaplace s Howesom vydávajú zo seba posledné zvyšky síl a naďalej sa držia pred hlavnou skupinou.
 
10
Blíži sa nám záver dnešnej etapy a tímy so šprintérskymi hviezdami začínajú pracovať na plné obrátky. Náskok francúzsko-amerického dua už postupne klesá pod 20 sekúnd.
 
13,5
Súboj o spomínanú cenu na čele pretekov naďalej pokračuje. Pre skupinu najväčších favoritov je už najvyšší čas začať sťahovať náskok Delaplacea s Howesom, ak chcú zabojovať o triumf v dnešnej etape.
 
18
Anthony Delaplace naďalej bojuje s Alexom Howesom o cenu pre najbojovnejšieho jazdca úvodnej etapy Tour de France 2016. Francúz sa teraz svojmu súperovi pokúsil nastúpiť, no Howes jeho snahu zachytil.
 
20,5
Kým v dnešnom štartovacom mieste Mont-Saint-Michel sa Tour objavila v roku 2013, keď bola dejiskom časovky, tak pre Utah Beach to bude dnes premiéra v itinerári najslávnejších cyklistických pretekov na svete.
 
23
Tímy s ambíciou na triumf v dnešnom dojazde napokon ešte takticky spomalili a snažia sa stratu na vedúcu dvojicu udržiavať na spomínanej polminúte. Dobrú prácu naďalej odvádzajú Etixx, Lotto Soudal, ale vidíme tam aj Sky v zostave s obhajcom celkového triumfu z minulého roka Chrisom Froomom.
 
24,5
Delaplace s Howesom sa napokon ešte držia pred pelotónom, keď ich náskok vyskočil naspäť na takmer pol minúty.
 
28
Únik dvojice Anthony Delaplace – Alex Howes sa pomaly stáva minulosťou! Náskok je už len na úrovni 13 sekúnd. Šprintérske tímy si však v prípade zlikvidovania tohto úniku budú musieť postrážiť ďalších pretekárov "poškuľujúcich" po možnom triumfe na cieľovej páske na pláži Utah.
 
31
Na čele pelotónu sa opäť začalo tvrdo pracovať. Skvelú robotu počas celého dňa odvádzajú tímy Etixx – Quick-Step, Movistar a Lotto Soudal.
 
33
Delaplace a Howes v týchto chvíľach stratili relatívne veľkú časť svojho náskoku, keď z jednej minúty je už "len" 37 sekúnd.
 
38,5
Tým, že Jan Bárta sa už pred niekoľkými minútami vrátil späť do pelotónu, je takmer jasné, že nech už to dnes v cieli dopadne akokoľvek, cenu pre najbojovnejšieho jazdca tejto etapy získa domáci jazdec tímu Fortuneo – Vital Concept Anthony Delaplace.
 
41
Anthony Delaplace a Alex Howes práve prechádzajú dedinkou Monterbourg, ktorá je obsypaná veľkým počtom fanúšikov. Francúzi tak ukazujú, že si Tour užívajú už od jej úvodu.