koniec udalosti 1. etapa: Mont-Saint-Michel – Utah Beach
Mark Cavendish
Komentuje: Jakub Kocourek
 
17:19
Pred začiatkom dnešnej etapy sa s Markom Cavendishom až tak nepočítalo, no ten opäť ukázal svoje kvality, keď si na svoje konto pripísal už 27. etapové víťazstvo na najslávnejších cyklistických pretekoch. Peter Sagan síce bojoval o etapový triumf do posledných metrov, no napokon sa musí uspokojiť s tretím miestom. Zajtra sa jazdci vydajú na ďalšiu rovinatú vydajú na ďalšiu rovinatú etapu. Merať bude 183 kilometrov a povedie zo Saint-Lo do Cherbourg-Octeville. Náš prenos sa začína od 13:00. S týmto konštatovaním sa s Vami lúčim a prajem ešte pekný zvyšok večera!
 
17:10
Víťazom prvej etapy 103. ročníka Tour de France sa stal britský jazdec tímu Dimension Data MARK CAVENDISH. Ten v záverečnom špurte druhého Kittela, tretieho Sagana aj štvrtého Greipela a zajtra sa tak oblečie prvý raz v kariére do žltého dresu pre vedúceho pretekára priebežnej kvalifikácie.
 
0
Tak napokon to nevyšlo! Víťazom dnešnej etapy je tak trochu prekvapujúco Mark Cavendish!
 
0,5
Sagan špurtuje približne pol kilometra pred cieľom proti Kittelovi s Cavendishom! Zvládne to Tourminator?
 
1
Posledný kilometer dnešnej etapy!
 
1,5
Vláčik tímu Lotto-Jumbo ide v obrovskom tempe, jazdci Etixxu majú problém udržať tempo. Pozícia Petra Sagana vyzerá byť trochu zložitá!
 
3,5
Na čele pelotónu vidíme opäť skvelo pracujúce vláčiky Etixxu a Lotta, Peter Sagan sa snaží držať hneď za vláčikom Etixxu. Spoločnosť mu robia dvaja spolujazdci.
 
5
Únik dňa,v ktorom boli Anthony Delaplace a Alex Howes je minulosťou a ideme do absolútneho záveru!
 
8
Delaplace s Howesom vydávajú zo seba posledné zvyšky síl a naďalej sa držia pred hlavnou skupinou.
 
10
Blíži sa nám záver dnešnej etapy a tímy so šprintérskymi hviezdami začínajú pracovať na plné obrátky. Náskok francúzsko-amerického dua už postupne klesá pod 20 sekúnd.
 
13,5
Súboj o spomínanú cenu na čele pretekov naďalej pokračuje. Pre skupinu najväčších favoritov je už najvyšší čas začať sťahovať náskok Delaplacea s Howesom, ak chcú zabojovať o triumf v dnešnej etape.
 
18
Anthony Delaplace naďalej bojuje s Alexom Howesom o cenu pre najbojovnejšieho jazdca úvodnej etapy Tour de France 2016. Francúz sa teraz svojmu súperovi pokúsil nastúpiť, no Howes jeho snahu zachytil.
 
20,5
Kým v dnešnom štartovacom mieste Mont-Saint-Michel sa Tour objavila v roku 2013, keď bola dejiskom časovky, tak pre Utah Beach to bude dnes premiéra v itinerári najslávnejších cyklistických pretekov na svete.
 
23
Tímy s ambíciou na triumf v dnešnom dojazde napokon ešte takticky spomalili a snažia sa stratu na vedúcu dvojicu udržiavať na spomínanej polminúte. Dobrú prácu naďalej odvádzajú Etixx, Lotto Soudal, ale vidíme tam aj Sky v zostave s obhajcom celkového triumfu z minulého roka Chrisom Froomom.
 
24,5
Delaplace s Howesom sa napokon ešte držia pred pelotónom, keď ich náskok vyskočil naspäť na takmer pol minúty.
 
28
Únik dvojice Anthony Delaplace – Alex Howes sa pomaly stáva minulosťou! Náskok je už len na úrovni 13 sekúnd. Šprintérske tímy si však v prípade zlikvidovania tohto úniku budú musieť postrážiť ďalších pretekárov "poškuľujúcich" po možnom triumfe na cieľovej páske na pláži Utah.
 
31
Na čele pelotónu sa opäť začalo tvrdo pracovať. Skvelú robotu počas celého dňa odvádzajú tímy Etixx – Quick-Step, Movistar a Lotto Soudal.
 
33
Delaplace a Howes v týchto chvíľach stratili relatívne veľkú časť svojho náskoku, keď z jednej minúty je už "len" 37 sekúnd.
 
38,5
Tým, že Jan Bárta sa už pred niekoľkými minútami vrátil späť do pelotónu, je takmer jasné, že nech už to dnes v cieli dopadne akokoľvek, cenu pre najbojovnejšieho jazdca tejto etapy získa domáci jazdec tímu Fortuneo – Vital Concept Anthony Delaplace.
 
41
Anthony Delaplace a Alex Howes práve prechádzajú dedinkou Monterbourg, ktorá je obsypaná veľkým počtom fanúšikov. Francúzi tak ukazujú, že si Tour užívajú už od jej úvodu.
 
46
Vedúca dvojica veľmi dobre spolupracuje, keď jej náskok sa ustálil na hranici okolo jednej minúty, pričom skôr o pár sekúnd stúpa ako klesá.
 
50
Jan Bárta a Leigh Howard sa vracajú späť do pelotónu, vpredu tak zostávajú už len Anthony Delaplace a Alex Howes, ktorých náskok sa opäť pohybuje okolo jednej minúty.
 
52
Výsledky šprintérskej prémie 69 kilometrov pred cieľom:

1. Leigh Howard 20 bodov
2. Jan Barta 17 bodov
3. Alex Howes 15bodov
4. Anthony Delaplace 13bodov
5. André Greipel 11
6. Marcel Kittel 10 bodov
7. PETER SAGAN 9 bodov
8. Bryan Coquard 8 bodov
9. Greg van Avermaet 7 bodov
10. Mark Cavendish 6 bodov
11. Fabio Sabatini 5 bodov
12. Max Richeze 4 body
13. Michael Morkov 3 body
14. Alexander Kristoff 2 body
15. Edvald Boasson Hagen 1 bod
 
56
Zo štvorčlenného úniku sa utrhli Anthony Delaplace a Alex Howes, ktorí tak bojujú o cenu pre najaktívnejšieho jazdca etapy.
 
58
Po troch hodinách na trati chýba pelotónu do cieľa už len 58 kilometrov a rozdiel medzi pelotónom a štvorčlenným únikom je už len pol minúty.
 
62
Viacerí jazdci tímu Tinkoff museli pomáhať svojmu lídrovi na celkové poradie Albertovi Contadorovi po tvrdom páde dostať sa späť do pelotónu, a tak uvidíme, aký vplyv to bude mať na ich prácu pre Petra Sagana v posledných kilometroch etapy.
 
65,5
Po šprintérskej prémii v dedinke La Haye sa náskok vedúcej štvorice ustálil na hranici 40 sekúnd.
 
69
Na prvej šprintérskej prémii Tour de France 2016 bol z úniku najrýchlejší Leigh Howard a pripisuje si tak dvadsať bodov do rebríčka pre najlepších šprintérov. O body bojoval aj Peter Sagan, ktorého však prešprintovali tak Marcel Kittel, ako aj André Greipel.
 
72
Alberto Contador sa aj s pomocou dvoch svojich kolegov Macieja Bodnara a Mattea Tosatta dostal späť do pelotónu, no naďalej musel riešiť aj nejaké problémy s pretekárskou tretrou.
 
73
Štyri kilometre pred šprintérskou prémiou z vedúcej pätice odpadol víťaz prvých dvoch horských prémií tohto ročníka Paul Voss z tímu Bora-Argon 18.
 
79
V pelotóne došlo k pádu, ktorého hlavným vinníkom sa stal Alberto Contador! Tak to je nepríjemná situácia pre jedného z hlavných adeptov na celkový triumf! Contadorovi sa pokúsi pomôcť dostať sa späť do hlavnej skupiny Rafal Majka. Problémy s bicyklom má aj Geraint Thomas z tímu Sky.
 
81
Na čele pelotónu bojuje so silným bočným vetrom viacero tímov s jazdcami na celkové poradie, ale aj adeptami na triumf v dnešnom dojazde etapy. Dobrú prácu odvádza tím Etixx – Quick-Step či Movistar Naira Quintanu a Alejandra Valverdeho. Práve tento španielsky tím vlani v jednej z etáp doplatil na silný vietor, keď v jednom momente za pelotónom zaostalo viacero jeho jazdcov vrátane spomínaných lídrov Quintanu s Valverdem.
 
85
Náskok unikajúcej pätice prudko klesá, už je pod 70 sekundami!
 
86
Silný bočný vietor nespôsobil len zníženie straty pelotónu na 1:45 minúty, ale aj "odpadnutie" niektorých jazdcov pohybujúcich sa na konci hlavnej skupiny.
 
87,5
Cyklisti teraz prechádzajú úsekom v absolútnej blízkosti pobrežia Atlantického oceánu, a tak sa musia vysporiadať so silným vetrom. Jeho rýchlosť sa pohybuje až na hranici 35 kilometrov za hodinu.
 
90
Pelotón práve prešiel oficiálnou občerstvovacou stanicou. Na jeho čele sa stále viac objavuje aj tím nášho Petra Sagana Tinkoff.
 
93
Do rýchlostnej prémie v dedinke La Haye zostáva cyklistom v päťčlennom úniku prejsť ešte 24 kilometrov. Pelotónu sa podarilo stiahnuť svoju stratu pod 2:10 min.
 
97,5
Peter Sagan sa pred samotným štartom 103. ročníka Tour de France vyjadril k svojim ambíciám na týchto legendárnych pretekoch: "Na Tour de France sa pokúsim niečo vyhrať a obhájiť zelený dres. Chcel by som vybojovať etapu, je to dôležité pre mňa, som zvedavý, ako sa mi bude dariť. Takisto chcem ovládnuť bodovaciu súťaž, uvidíme, ako sa mi podarí tieto dva ciele skĺbiť. Ale našou najväčšou ambíciou je žltý dres pre Alberta. On je naším hlavným lídrom."
 
100
Sto kilometrov pred cieľovou páskou na známej Utah Beach si vedúca pätica drží náskok pred pelotńom na úrovni okolo dve a pol minúty.
 
106,5
Teraz sme boli svedkami zaujímavej situácie, keď sa skúsenému Luxemburčanovi z tímu Trek-Segafredo Fränkovi Schleckovi do prehadzovačky zamotalo mikroténové vrecko. Jeden z tímových mechanikov mu však pomohol túto nepríjemnosť bez akéhokoľvek zdržania vyriešiť a Schleck pokračuje ďalej.
 
108
Za sebou máme takmer dve hodiny dnešnej etapy, vedúca pätica, ktorú sme si v predchádzajúcich minútach predstavili má pred pelotónom náskok 2 minúty a 40 sekúnd.
 
109
Posledným jazdcom pohybujúcim sa pred pelotónom je 26-ročný domáci pretekár zo stahne Fortuneo – Vital Concept Anthony Delaplace. Na Tour sa predstavuje nepretržite od roku 2011 a jeho najlepším výsledkom v celkovej klasifikácii je 78. miesto z roku 2014. Delaplace v doterajšom priebehu svojej kariéry nedosiahol výraznejší etapová úspech. Za zmienku stoja možno dve 13. miesta z rokov 2011 a 2014.
 
114
Alex Howes je 28-ročným cyklistom tímu Cannondale-Drapac. Na TdF sa predstavuje po druhý raz v kariére, keď tu v roku 2014 obsadil v celkovej kvalifikácii 127. miesto. Jeho jednoznačne najlepším výsledkom v jednorazových pretekoch je 12. miesto z minuloročného svetového šamipionátu, ktorý sa išiel na Howesovej domácej pôde v americkom Richmonde. V celkovej kvalifikácii pretekov Okolo Poľska obsadil v roku 2013 konečnú 15. priečku.
 
119
Ďalším členom z päťčlenného úniku je Leigh Howard. Tento 26-ročný Austrálčan z tímu IAM Cycling absolvuje svoju premiérovú Tour de France. Zaujímavosťou spojenou s menom Howarda je to, že v roku 2009 ovládol celkovú klasifikáciu pretekov Okolo Slovenska. O rok neskôr sa mu podarilo vyhrať jednu etapu na pretekoch Okolo Ománu.
 
125
Jan Bárta je 31-ročný český špecialista na úniky, no najmä jazdu proti chronometru. Je dvojnásobným majstrom svojej krajiny v časovke. Tento rok však svoj titul neobhájil, keď ho len o pár sekúnd porazil Leopold König. Na minuloročných MS v americkom Richmonde mu v individuálnej časovke tesne unikla TOP10, keď obsadil 11. miesto. Na Tour de France sa predstavuje tretí rok v rade. Vlani samu podarilo v celkovej klasifikácii obsadiť pekné 25. miesto.
 
130
Priemerná rýchlosť pelotónu v prvej hodine dnešnej etapy bola 42,2 kilometrov za hodinu.
 
133
Paul Voss je 30-ročný nemecký cyklista od roku 2011 jazdiaci v tíme Bora-Argon 18, ktorý pred tým vystupoval pod rôznymi názvami. Na Tour de France sa predstavuje po tretí raz v rade. Kým vlani mu v celkovej klasifikácii patrila až 99. priečka, rok predtým to dotiahol do TOP 50. Jeho najväčším čiastkovým úspechom v kariére je zatiaľ štvrté miesto v jednej z etáp Gira d' Italia v roku 2010. Na svojom konte však má aj tri etapové víťazstvá z menej významných pretekov.
 
137
Strata pelotónu na únik je na hranici troch minút. V najbližších minútach si preto predstavíme päticu cyklistov pohybujúcich sa pred skupinou hlavných favoritov.
 
141
Najbližším zaujímavým bodom na trati je šprintérska prémia v malej dedinke La Haye. Tá sa však nachádza až 69 kilometrov dokonca. Práve tu by chcel o nejaké body do súťaže o vytúžený zelený dres zabojovať aj náš Peter Sagan, ktorý sa zatiaľ bez problémov pohybuje v pelotóne.
 
147
Štvorici Delaplace, Bárta, Howes a Howard sa podarilo po prejazde Côte des falaises de Champeaux dostihnúť vedúceho Vossa a unikajúca pätica je tak opäť pokope. Jej náskok na pelotón je tesne pod hranicou štyroch minút.
 
150,5
Paul Voss začína pomaly stúpať na druhú a poslednú dnešnú horskú prémiu Côte des falaises de Champeaux. Tá je dlhá len 1,3 kilometra. Už teraz je tak jasné, že tento 30-ročný jazdec sa v zajtrajšej druhej etape oblečie do bodkovaného dresu.
 
154,5
Na čele pelotónu vidíme očakávanú prácu tímov, ktoré si brúsia zuby na víťazstvo v dnešnej etapy. Dobrú prácu odvádzajú najmä Etixx – Quick-Step a Lotto Soudal jazdiace pre Marcela Kittela, respektíve Andrého Greipela.
 
157,5
Jazdci sa pohybujú po pobreží Atlantického oceána, a tak idú doslova s vetrom o preteky. Jeho rýchlosť je až okolo 25 kilometrov za hodinu.
 
160
Za vedúcim Vossom došlo k opätovnému spojeniu štvorice Delaplace, Howes, Howard a Bárta, ktorej strata sa však pohybuje na hranici 50 sekúnd.
 
165
Côte d'Avranches už zdolali aj Jan Bárta a Leigh Howard, ktorí na vedúceho jazdca strácajú 26 sekúnd. Pred pelotónom, ktorý stráca už 4 a pol minúty, sa stále pohybujú aj Anthony Delaplace a Alex Howes.
 
167,5
Paul Voss je na vrchole Côte d'Avranches a jeho náskok pred pelotónom sa takmer nezmenil.
 
170
Vyzerá to tak, že dnešná etapa bude mimoriadne rýchla. Jazdci sú na trati ešte len niečo viac ako 20 minút a už majú za sebou 18 kilometrov. V úniku nám medzitým nastala zmena, keď pred pelotónom zostal už Paul Voss (Bora Argon 18). Jeho náskok je už viac ako 4 minúty. O chvíľu ho však čaká stúpanie na Côte d'Avranches.
 
174
Náskok úniku je konštantný. Bárta, Howard a Voss sa už pomaly blížia k prvej horskej prémii Côte d'Avranches. Tá patrí do najnižšej, štvrtej kategórie, a tak na nej boduje len víťaz, ktorý si pripíše do súboja o bodkovaný dres o najlepšieho vrchára jeden bod.
 
179
V pelotóne sa odohrala aj prvá menšia kolízia, keď sa na zemi ocitol Diego Rosa z Astany.
 
181
Za touto trojicou sa však vydali ďalší dvaja pretekári – Anthony Delaplace (Fortuneo – Vital) a Alex Howes (Cannondale Drapac). Tí na aktuálnych lídrov pretekov len 17 sekúnd. Pelotón na unikajúcich jazdcov stráca už tri minúty, a tak sa dá konštatovať, že prvý únik tohtoročnej Tour de France je na svete!
 
185
Dopredu sa nám okamžite pokúsilo dostať niekoľko jazdcov. Napokon sa v úniku ocitli dvaja jazdci tímu Bora-Argon 18 Paul Voss a Jan Bárta, ktorým robí spoločnosť aj cyklista IAM Cycling Leigh Howard.
 
188
Christian Prudhomme zamával štartovacou zástavou a 103. ročník Tour de France bol oficiálne odštartovaný!
 
Oficiálny štart sa nezadržateľne blíži, cyklisti sa už nachádzajú pri Mont-Saint-Michel!
 
Kým sa nám preteky začnú, povedzme si, že najväčšie zastúpenie na tohtoročnej TdF majú už tradične Francúzi, ktorých sa v pelotóne objavuje až 39. Domáci fanúšikovia čakajú na celkový triumf svojho cyklistu od roku 1985, keď sa víťazom stal legendárny Bernard Hinault. Tento rok sa z francúzskych jazdcov vkladajú najväčšie nádeje do Thibauta Pinota (FDJ) a Romaina Bardeta (AG2R La Mondiale).
 
Cyklisti sa už vydali na trať. Do oficiálneho štartu pretekov im však ostáva ešte približne pol hodiny.
 
FAVORITI NA CELKOVÉ PORADIE
Vlani sa z celkového víťazstva tešil britský jazdec tímu Sky Chris Froome. Ten je za najväčšieho favorita na zisk žltého dresu považovaný aj v tomto roku. Prekaziť plány na tretí triuf v celkovom poradí Tour de France v kariére sa mu budú určite snažiť Nairo Alexander Quintana a Alejandro Valverde (Movistar), Alberto Contador (Tinkoff Team), Richie Porte a Tejay van Garderen (BMC), ale aj víťaz z roku 2014 Talian Vincenzo Nibali so svojim spolujazdcom a krajanom Fabiom Arum (Astana Pro Team).

SLOVENSKÁ A ČESKÁ ÚČASŤ:
Peter Sagan (Tinkoff Team)
Roman Kreuziger (Tinkoff Team)
Jan Barta (Bora Argon 18)
Petr Vakoč (Etixx – Quick–Step)
 
Vážení fanúšikovia tej najkvalitnejšej cyklistiky!

Vítam Vás pri sledovaní prvej etapy Tour de France 2016! Sú pred nami tri týždne skvelého cyklistického divadla, ktoré už tradične vyvrcholí na parížskom Champs-Élysées.


1. ETAPA (Mont-Saint-Michel/Utah Beach Sainte-Marie-du-Mont, 188 km, rovinatá)

Úvodná etapa 103. ročníka týchto legendárnych pretekov odštartuje približne o 12:50 v okolí známeho kláštora na ostrove Mont-Saint-Michel v severozápadnom regióne Normandia, ktorý je známy najmä z čias II. svetovej vojny. A práve na jednej z pláži, kde sa odohralo vylodenie prevažne amerických vojsk v júni 1944, na pláži Utah, sa nachádza cieľ tejto etapy.

Pred tým však bude musieť 198 jazdcov z 22 tímov prekonať 188 kilometrov dlhú trasu. Na nej pretekárov čakajú prvé dve horské prémie tohto ročníka TdF. Prvá Côte d'Avranches je už na 21. kilometri. Meria len 1,2 kilometra, jej priemerný sklon je 5,7%. Ďalší kopec sa nachádza na kilometri číslo 39. Nazýva sa Côte des falaises de Champeaux a je len o sto metrov dlhší ako Avaranches. Ani táto prémia by však pelotón výraznejšie roztrhať nemala,keďže priemerný sklon tohto kopca je len 4,8%. Keďže v oboch prípadoch ide o horské kategórie najnižšej, teda štvrtej kategórie, boduje na nich iba víťaz. Ten si do boja o bodkovaný dres pre najlepšieho vrchára pripíše vždy po jednom bode. V cieľovej rovinke by však nemali mať hlavné slovo vrchári, ale šprintéri. Na tých ešte na trati, presnejšie na jej 119. kilometri čaká šprintérska prémia. Nachádza sa v malej obci La Haye a body do súťaže o šprintérsky zelený dres si v nej rozdelí prvých 15 jazdcov.

Od úvodu etapy môžeme očakávať veľké množstvo pokusov o únik z pelotónu, do ktorého sa budú snažiť dostať najmä jazdci tímov pozvaných na voľnú kartu. Unikajúcim cyklistom by mohol hrať do kariet bočný vietor, keďže trasa úvodnej etapy vedie po pobreží Atlantického oceánu. V hlavnom pelotóne by sa však o iniciatívu mali starať šprintérske tímy, ktoré budú pracovať pre svojich lídrov. V hre je priebežné líderstvo v celkovom poradí, a tak aj zisk žltého dresu po prvej etape. Významnú úlohu v cieli zohrajú aj bonifikačné sekundy. Tie sa udeľujú prvým trom jazdcom v pomere 10:6:4. Netreba však zabúdať ani na body do súťaže o zelený dres. Na cyklistu, ktorý ako prvý pretne cieľovú pásku na Utah Beach, čaká pekných 50 bodov.

A kto sú teda najväčší favoriti na triumf v úvodnej etape Tour de France 2016? Určite medzi nich musíme zaradiť slovenského Tourminatora Petra Sagana (Tinkoff Team). Jeho najväčšími konkurentmi budú dvaja nemeckí šprintéri – Marcel Kittel (Etixx – Quick–Step) a André Greipel (Lotto Soudal). Svoje však v posledných metroch etapy budú chcieť určite povedať aj rekordér v počte etapových triumfov na Starej dáme Mark Cavendish (Dimension Data), Nór Alexander Kristoff (Katusha) či ďalší rýchly Nemec John Degenkolb (Team Giant-Alpecin). Z jazdcov, s ktorými sa až tak nepočíta, by mohli prekvapiť domáci Bryan Coquard (Direct Energie) či Austrálčan Simon Gerrans (Orica-BikeExchange).
 
Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 12:50.