koniec udalosti 20. etapa: Saint-Pée-sur-Nivelle - Espelette
Víťaz: Tom Dumoulin (Sunweb)
Komentuje: Miroslav Kováčik
 
Dnešná časovka nič nezmenila na víťazovi 105. ročníka cyklistických pretekov Tour de France. Geraint Thomas skončil tretí s drobnou stratou na víťazného Toma Dumoulina. Holanďan v tesnom súboji zdolal Chrisa Frooma, hoci to najskôr vyzeralo na víťazstvo Brita. Podobne ako vlani v Marseille rozhodla o víťazovi individuálnej časovky jedna sekundička. Peter Sagan obsadil 135. miesto s mankom viac než siedmich minút. Podstatné však je, že to zvládol a v Paríži si šiestykrát prevezme zelený dres víťaza bodovacej súťaže. Ja vám ďakujem za pozornosť a teším sa na vás aj zajtra pri záverečnom dojazde na Elyzejských poliach.
 
Najlepšia desiatka individuálnej časovky:

1. Tom Dumoulin (Sunweb) 40:52 min.
2. Chris Froome (Team Sky) +0:01
3. Geraint Thomas (Team Sky) +0:14
4. Michal Kwiatkowski (Team Sky) +0:50
5. Søren Kragh Andersen (Sunweb) + 0:51
6. Bob Jungels (Quick-Step Floors) + 0:52
7. Ilnur Zakarin (Kaťuša – Alpecin) +1:02
8. Primož Roglič (Lotto NL-Jumbo) +1:12
9. Marc Soler (Movistar) +1:22
10. Michael Hepburn (Mitchelton – Scott) +1:23.
 
CIEĽ
Tak napokon je všetko inak! Televízna grafika síce najskôr signalizovala o necelé dve sekundy horší čas Tomovi Dumoulinovi, ale napokon je Holanďan prvý. Podľa opravených výsledkov dosiahol o sekundu lepší čas než štvornásobný víťaz tohto podujatia Chris Froome.
 
CIEĽ
Chris Froome je víťazom dnešnej etapy, ale Geraint Thomas je celkovým víťazom 105. ročníka cyklistických pretekov Tour de France. Walesan v závere už neriskoval a možno aj vedome doprial jedno etapové víťazstvo svojmu tímovému kolegovi.
 
CIEĽ
Tom Dumoulin bojoval zo všetkých síl, ale napokon nevybojoval pre tím Sunweb prvé víťazstvo na tohtoročnej Tour de France. V cieli stratil na Chrisa Frooma dve sekundy, a tak Brita môže zosadiť z čela pretekov len jeho tímový kolega Geraint Thomas.
 
CIEĽ
Chris Froome o neuveriteľných 52 sekúnd porazil v dnešnej časovke Michala Kwiatkowskeho. Ten po dlhom čase opúšťa miesto vyhradené pre priebežného lídra etapy. Okrem toho možno konštatovať, že Brit nadelili viac než minútu Primožovi Rogličovi, a tak ho zosadzuje z tretej pozície. Veľká škoda pre Slovinca.
 
CIEĽ
V cieli máme ďalších pretekárov. Romain Bardet predviedol super výkon na svoje možnosti, ale v celkovej klasifikácii sa neposunie. Sklamanie Movistaru dokumentuje aj výkon Mikela Landu, ktorý sa nedokázal presadiť cez Stevena Kruijswijka.
 
CIEĽ
Nairo Quintana doplatil na nevydarené dve ostatné etapy. Z piateho miesta sa včera prepadol na deviate a dnes sa cez neho dostane ešte aj Ilnur Zakarin. Jazdec tímu Movistar zaznamenal manko 3:16 minúty.
 
22 km
Geraint Thomas je kráľom tohto ročníka Tour de France. Na druhom medzičase je o trinásť sekúnd rýchlejší než Chris Froome a smeruje za ďalším víťazstvom. Tým by vyrovnal počin Petra Sagana, ktorý takisto ovládol trojicu etáp.
 
22 km
Chris Froome dosiahol na druhom medzičase najlepší čas a dovolím si tvrdiť, že v Paríži nebude chýbať na pódiu. Včera ho oň síce pripravil Primož Roglič, no dnes Slovinec na meranom úseku zaostáva až o 50 sekúnd. Tom Dumoulin má nepatrne horší čas.
 
CIEĽ
Ilnur Zakarin to prepálil a napokon nie je novým lídrom dnešnej etapy. Zaraďuje sa na priebežné štvrté miesto s mankom necelých dvanástich sekúnd na Michala Kwiatkowskeho. Môže byť ale spokojný, keďže sa dostane na deviate miesto celkovej klasifikácie.
 
CIEĽ
Bob Jungels predstihol na trati Jakoba Fuglsanga, ale ani to mu nestačí na priebežné prvé miesto. Na Michala Kwiatkowskeho stratil necelé dve sekundy, no napriek tomu je až na treťom mieste. Medzi túto dvojicu sa ešte vtesnal Søren Kragh Andersen.
 
13 km
Geraint Thomas ide dokonale a vedie o štvrťminútu pred Chrisom Froomeom. Žltý dres je nepochybne veľkou motiváciou a pokiaľ nebude mať nejaký pád, určite sa bude radovať z víťazstva na Tour de France 2018.
 
13 km
Chris Froome rozbehol svoju časovku nesmierne rýchlo. Na úvodnom medzičase nadelil Primožovi Rogličovi celých 30 sekúnd. Rodák z Nairobi sa tak virtuálne posúva na bronzový stupienok. Tom Dumoulin stratil naňho dve sekundy a zrejme na tom bude podobne aj posledný muž na trati Geraint Thomas.
 
22 km
Na druhom medzičase sa nám dejú veci! Luxemburský šampión Bob Jungels o necelé tri sekundy zdolal Michala Kwiatkowskeho. Jeho najlepší čas však následne prekonáva Ilnur Zakarin. Ten dosiahol o desať sekúnd lepší čas.
 
22 km
Pierre-Roger Latour prechádza druhým meraným úsekom na 20. mieste s mankom 51 sekúnd. Egan Bernal je síce od neho nepatrne rýchlejší, no v súťaži o biely dres sa nič meniť nebude. Kolumbijčan doplatil na 16-minútové manko, ktoré utŕžil po niekoľkých pádoch v deviatej kockovitej etape.
 
13 km
Nairo Quintana sa trápi a spomínaný náskok na Ilnura Zakarina stratil už do prvého medzičasu. Víťaz Giro d'Italia spred štyroch rokov mal v poslednom týždni nepríjemný pád, ktorý ho výrazne limituje.
 
13 km
Na prvom medzičase zatiaľ senzačne vedie Ilnur Zakarin. Ruský jazdec tímu Kaťuša – Alpecin nie je špecialistom na časovku a dá sa predpokladať, že trošku prepálil tempo. Na Naira Quintanu stráca 1:23 minúty, čo by teoreticky mohol zmazať.
 
ŠTART
Na štarte už nemáme ani jedného cyklistu. Postupne odštartovali Primož Roglič, majster sveta v časovke Tom Dumoulin a tiež držiteľ žltého dresu Geraint Thomas. Už budeme sledovať len časy na trati a dozvieme sa víťaza predposlednej etapy Tour de France 2018.
 
22 km
Veľmi dobrú časovku zatiaľ ide aj Rafal Majka, ktorý na druhom medzičase stráca len 53 sekúnd. Dvojnásobný víťaz vrchárskej súťaže má však ešte pred sebou náročné stúpanie aj Côte de Pinodieta.