koniec udalosti 1. etapa
Víťaz: Rohan Dennis (BMC Racing Team)
Komentuje: Miroslav Kováčik
 
Úvodná etapa 73. ročníka cyklistických pretekov Vuelta a España ponúkla zaujímavé a takisto dramatické divadlo. Dlho sa držal na čele Holanďan Dylan Van Baarle, ale napokon sa musí uspokojiť s piatou pozíciou. Do červeného dresu sa oblečie Rohan Dennis, ktorý zašiel čas 9:39 minúty. O šesť sekúnd zdolal Michala Kwiatkowskeho a o sedem európskeho šampióna Victora Campenaertsa. Peter Sagan obsadil konečné 58. miesto s mankom 38 sekúnd na víťazného Austrálčana. Ja vám ďakujem za pozornosť a teším sa na vás aj zajtra pri sledovaní etapy číslo dva.
 
CIEĽ
V cieli máme už všetkých pretekárov. Nairo Quintana prešiel cieľom s mankom 30 sekúnd, čo je veľmi dobrý výsledok. Talian Vincenzo Nibali išiel dlho na podobnej úrovni, no predsa len bol v tomto internom súboji o desať sekúnd pomalší.
 
CIEĽ
ROHAN DENNIS je víťazom úvodnej etapy 73. ročníka španielskej Vuelty. Austrálčan traťou doslova preletel. Michal Kwiatkowski predviedol úžasný výkon, ale napriek tomu bol o šesť sekúnd pomalší než jazdec tímu BMC Racing.
 
CIEĽ
Simon Yates na medzičase strácal desať sekúnd. Smerom do cieľa svoju stratu ešte zdvojnásobil, no aj tak si pripisuje jeden z najlepších výsledkov spomedzi favoritov na celkové poradie. Vincenzo Nibali stráca na medzičase 20 sekúnd.
 
4,6 km
Rohan Dennis ide vynikajúco a na medzičase je rýchlejší o päť sekúnd než Michal Kwiatkowski. Austrálčan zatiaľ potvrdzuje rolu favorita a smeruje za prestížnym červeným dresom lídra Vuelty.
 
CIEĽ
Peter Sagan dnes dieru do sveta nespravil. Za Michalom Kwiatkowskim zaostal o 32 sekúnd, a tak sa zaraďuje až do šiestej desiatky. Veríme, že si žilinský rodák napraví chuť už v zajtrajšej etape, v ktorej bude patriť k favoritom na etapový triumf.
 
CIEĽ
Victor Campenaerts to nestihol! O sekundu je pomalší v porovnaní s Michalom Kwiatkowskim. Šance poľského cyklistu na etapové víťazstvo tak rapídne stúpli. Okrem toho si môžeme povedať, že odštartoval už aj posledný muž na štartovej listine Vincenzo Nibali.
 
4,6 km
Peter Sagan na medzičase zašiel čas 5:50 minúty, a tak stráca osemnásť sekúnd. Okrem toho sa na trať vydal aj najväčší favorit dnešného prológu Rohan Dennis. Možno už o desať minút budeme poznať meno prvého majiteľa červeného dresu.
 
4,6 km
Victor Campenaerts je na medzičase len o dve sekundičky pomalší než Michal Kwiatkowski. Môžeme sa tak tešiť na fantastické vyvrcholenie úvodnej etapy 73. ročníka Vuelty. Na trať vyrazil už Fabio Aru a v štartovacej bráne vidíme aj Simona Yatesa.
 
ŠTART
Televízne kamery si nemohli nechať ujsť štart trojnásobného svetového šampióna Petra Sagana. Slovenský cyklista sa prichádza do Španielska rozjazdiť pred MS v Innsbrucku, a tak sme zvedaví ako k celej Vuelte pristúpi. Držíme palce.
 
ŠTART
Záver štartovej listiny je nabitý zvučnými menami. Michal Kwiatkowski síce predviedol skvelý výkon, no červený dres ešte nemá vo vrecku. Ďalším jeho vyzývateľom je európsky šampión z Glasgowa a jazdec tímu Lotto Soudal Victor Campenaerts.
 
CIEĽ
Parádny výkon Michala Kwiatkowskeho! Tak toto je hodená rukavica aj Rohanovi Dennisovi, ktorý sa chystá v priestore štartu. Poliakov čas je 9:45 minúty, teda o 11 sekúnd lepší v porovnaní s Nélsonom Oliveirom. Alejandro Valverde je jedenásty, no môže byť tiež spokojný.
 
4,6 km
Michal Kwiatkowski prešiel medzičasom v najlepšom čase! Poliak bol v porovnaní s Nélsonom Oliveirom rýchlejší o štyri sekundy. Alejandro Valverde zaostáva a pri jeho mene svieti manko dvanásť sekúnd.
 
ŠTART
Už dvanástu domácu Grand Tour začína španielsky veterán Alejandro Valverde. Tour de France mu príliš nevyšla, nedokázal prehovoriť do boja o žltý dres, a tak dúfa, že si chuť pred MS v Innsbrucku napraví na domácich cestách.
 
CIEĽ
Wilco Kelderman síce nepokoril hranicu desiatich minút, ale s priebežným piatym miestom môže byť spokojný. Už teraz má napríklad oproti Richiemu Portemu náskok 30 sekúnd do vrchárskych etáp.
 
ŠTART
Začína ísť do tuhého. Odštartoval Daniel Martin a na svoj začiatok čakajú José Goncalves a Michal Kwiatkowski. Samozrejme, ešte o ničom nie je rozhodnuté. Najväčší favorit Rohan Dennis štartuje o 20:18 hod., teda šesť minút po Petrovi Saganovi.
 
ŠTART
Prvé metre má za sebou Wilco Kelderman. Holanďan mal byť pôvodne akýmsi superdomestikom Toma Dumoulina na Tour de France, no jeho účasť zmarilo zranenie na domácom šampionáte. Na Vuelte už bude ako líder tímu Sunweb.
 
CIEĽ
Dylan Van Baarle už nie je jediným mužom, ktorý pokoril hranicu desiatich minút. Na vedúcej priečke ho nahradzuje Portugalčan Nélson Oliveira s časom 9:56 minúty. Jonathan Castroviejo je štvrtý s mankom štyroch sekúnd.
 
4,6 km
Jonathan Castroviejo stráca štyri, Ilnur Zakarin päť a Rafal Majka až osemnásť sekúnd na medzičase. Osobne si však myslím, že Španiel si dobre rozkladá sily, v závere pridá a bude bojovať o líderskú pozíciu.
 
CIEĽ
Lars Boom prepálil svoje tempo. Na medzičase bol síce na prvom mieste, ale celkovo stratil na krajana Dylana Van Baarla až trinásť sekúnd. To mu stačí na priebežné umiestnenie na začiatku tretej desiatky.