koniec udalosti 2. etapa
Víťaz: Alejandro Valverde (Movistar)
Komentuje: Miroslav Kováčik
 
Dnešná etapa ponúkla podobne ako včera dramatický záver. Čakali sme síce viac nástupov počas záverečného stúpania Alto de Guadalhorce, no napriek tomu môžeme byť spokojní. Víťazom sa napokon stal domáci Alejandro Valverde, ktorý v špurte pretlačil Michala Kwiatkowskeho. Poliak znovu skončil druhý, no zajtra si oblečie červený dres pre lídra celkovej klasifikácie. Peter Sagan v súboji o víťazstvo chýbal, keďže nezachytil aktivitu tímu Sky a zostal spoločne s Rohanom Dennisom a spol. v druhej skupine. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem ešte pekný zvyšok dňa.
 
Dnešná etapa sa skončila.
 
CIEĽ
Až teraz prichádza do cieľa skupina okolo Petra Sagana. Na nabrala výraznú stratu, ktorá predstavuje takmer 14 minút. Takisto trošku sklamaný bude aj Rohan Dennis, ktorý prichádza o červený dres. Jeho novým majiteľom sa stáva Michal Kwiatkowski.
 
CIEĽ
Víťazom dnešnej etapy sa stáva ALEJANDRO VALVERDE! Španielsky cyklista triumfuje absolútne zaslúžene, pretože sám si dostihol útok Laurensa De Plusa. Vyviezol sa za ním Michal Kwiatkowski, už to vyzeralo tak, že Poliak si ide pre víťazstvo, ale v záverečnom špurte mal predsa len viac síl 38-ročný veterán.
 
1 km
Laurens De Plus z Quick-Stepu to skúsil možno 1200 metrov pred cieľom. Vypracoval si niekoľkometrový náskok, no bude to mať veľmi náročné. Za ním je celý rad výborných klasikárov. Aktivitou hýri aj Steven Kruijswijk z tímu Lotto NL-Jumbo.
 
2 km
Stále čakáme na prvý vážnejší atak počas cieľového stúpania na Alto de Guadalhorce. Vysoko sú dresy Movistaru s lídrami Nairom Quintanom a možným dnešným víťazom Alejandrom Valverdem. Uspeje Španiel na domácej pôde?
 
3 km
Ďalším pretekárom, ktorý stráca kontakt je španielsky majster Gorka Izaguirre. Dnes to nie je dobrý deň pre tím Bahrain Merida, ktorý bude po etape počítať straty. Nastolenému tempu nestačí ani Hubert Dupont z francúzskeho zoskupenia AG2R La Mondiale.
 
5 km
Päť kilometrov zostáva do konca dnešnej etapy. Zatiaľ sme neboli svedkami žiadnych klasikárskych nástupov. Expertom na ne je napríklad Tiejs Benoot, ktorý by mohol byť žolíkom tímu Lotto Sudal. Stále kontroluje situáciu Jonathan Castroviejo.
 
7 km
Záverečných sedem kilometrov bude v znamení stúpania na Alto de Guadalhorce. Priemerný sklon sú necelé tri percentá, takže ideálne dojazd pre dobrých klasikárov. Zo špurtérov zostali vpredu snáď len Matteo Trentin a možno Elia Viviani.
 
9 km
Cyklisti sa dostávajú pod záverečné stúpanie, ktoré už dnes raz absolvovali. Team Sky je na čele dobre sformovaný, až to trochu pripomína priebeh vrchárskych etáp z Tour de France. Navyše, začínajú strácať pretekári tímu Bahrain Merida, aj s Vincenzom Nibalim.
 
11 km
Strata partie okolo červeného Rohana Dennisa sa zvýšila o ďalšiu minútu. Škoda, že Peter Sagan sa neudržal vpredu a nebude bojovať o etapové víťazstvo. Dnešný dojazd mu mohol sedieť, ale nešťastný pád z Tour de France ho stále máta.
 
14 km
Ťažko povedať, koľko pretekárov zostalo vpredu a bude bojovať o víťazstvo. Každopádne, britský tím Sky odviedol veľmi dobrú prácu a zbavil sa včerajšieho víťaza Rohana Dennisa. Ten spoločne s Petrom Saganom stráca už dve minúty.
 
16 km
Tak pozor! Team Sky rozdelil pelotón sa dve časti a nemáme dobré správy pre slovenských fanúšikov. Podobne ako Rohan Dennis zostáva vzadu aj Peter Sagan, ktorý tak môže zabudnúť na etapové víťazstvo. Zároveň tak spoznáme druhého majiteľa červeného dresu.
 
19 km
Team Sky preberá iniciatívu a ťahá pelotón. Ten dokonca dostihol už aj Pierra Rollanda, ktorý tak na čele dlho nepobudol. Čaká nás tak súboj favoritov, vrátane Michala Kwiatkowskeho, Petra Sagana, Daniela Martina či Alejandra Valverdeho.
 
21 km
Pierre Rolland (EF Education First–Drapac) odchádza svojmu krajanovi a sám jazdí na čele dnešnej etapy. Alexis Gougeard toho má plné zuby a zrejme si už nedokáže dostihnúť stratu, ktorá momentálne predstavuje desať sekúnd. Šance pelotónu sa opäť zvýšili.
 
23 km
Cyklisti majú za sebou aj jedinú rýchlostnú prémiu dnešného dňa. Vyhral ju Alexis Gougeard pred svojim krajanom Pierrom Rollandom. Získava tak štyri body plus tri bonifikačné sekundy do celkovej klasifikácie. Jeden bod a takisto jednu bonifikačnú sekundu získal aj Španiel Luis Ángel Maté.
 
26 km
Náskok francúzskych cyklistov je na úrovni 35 sekúnd. Ich šanca na etapové víťazstvo je minimálna a bolo by veľkým prekvapením, keby to niekto z nich dotiahol do úspešného konca. Zaujímavosťou je, že obaja včera stratili 42 sekúnd na Rohana Dennisa.
 
29 km
Pelotón poriadne zrýchlil a skresal svoje manko na úroveň jednej minúty. Vyzerá to tak, že hlavná skupina čoskoro dostihne španielskych pretekárov, ktorí boli členmi dnešného úniku. Z nich môže byť najspokojnejší Luis Ángel Maté s 11 vrchárskymi bodmi.
 
31 km
Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale) a Pierre Rolland (EF Education First–Drapac) sa rozhodli nastúpiť z vedúcej skupiny. Francúzi tak pokračujú na čele pretekov osamotene s náskokom približne štvrťminúty. Španieli za nimi zatiaľ nespolupracujú a strácajú čoraz viac.
 
34 km
Na ľavej strane vozovky sa pomaly začína formovať tím Sky. Briti pricestovali na Pyrenejský polostrov s mladou zostavou a bez Chrisa Frooma či Gerainta Thomasa. Ich dnešným lídrom bude ašpirant na červený dres Michal Kwiatkowski.