koniec udalosti Hromadné preteky mužov ELITE
Víťaz: Alejandro Valverde (Španielsko)
Komentuje: Miroslav Kováčik
 
Je dobojované! Šport dnes napísal v rakúskom Innsbrucku ďalší príbeh, o ktorom sa bude dlho hovoriť. Španiel Alejandro Valverde získava na majstrovstvách sveta siedmu medailu, z toho prvýkrát zlatú. Dosiahol to vo veku 38 rokov a počas budúcej sezóny bude hrdo nosiť dúhový dres svetového šampióna. V cieli mu okamžite gratuloval tímový kolega Nairo Quintana a určite väčšina cyklistických fanúšikov tento úspech Španielovi praje. Striebro získava Romain Bardet a bronz Michael Woods. Slováci dnes preteky nedokončili, za to Roman Kreuziger sa umiestnil na skvelom šiestom mieste. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný zvyšok víkendu. V poradí 91. svetovým šampionátom v cestnej cyklistike vás sprevádzal Miroslav Kováčik.
 
Najlepšia desiatka dnešných pretekov:

1. Alejandro Valverde (Španielsko) 6:46:41 hod.
2. Romain Bardet (Francúzsko)
3. Michael Woods (Kanada)
4. Tom Dumoulin (Holandsko)
5. Gianni Moscon (Taliansko) +0:13
6. Roman Kreuziger (Česká republika) +0:43
7. Michael Valgren (Dánsko)
8. Julian Alaphilippe (Francúzsko)
9. Thibaut Pinot (Francúzsko)
10. Rui Costa (Portugalsko)
 
CIEĽ
Majstrom sveta v pretekoch s hromadným štartom kategórie Elite je ALEJANDRO VALVERDE! Vo veku 38 rokov využil Španiel svoju poslednú šancu na vytúžený zisk titulu majstra sveta. V závere vsadil na dlhý špurt, v ktorom napokon zdolal Romaina Bardeta a Michaela Woodsa. Tom Dumoulin napokon zostáva bez medaily a skvelé šieste miesto zaznamenáva Čech Roman Kreuziger.
 
1 km
Je to tak, Tom Dumoulin sa dotiahol na vedúcu skupinu a všetko smeruje do záverečného špurtu. Holanďan nechal v predošlých minútach množstvo síl na trati, ktoré mu môžu v závere chýbať. Kto bude novým majstrom sveta?
 
2 km
Tom Dumoulin ide vynikajúco a jeho strata na vedúcu trojicu je päť sekúnd. Vyzerá to tak, že budeme svedkami špurtu štvorčlennej skupiny, z ktorej sa jeden cyklista bude veľmi tešiť a jeden veľmi smútiť.
 
3 km
Cyklisti sa blížia do cieľa. Minulý rok v Bergene vypadli nórskej réžii v závere kamery, teraz máme trošku problém s údajom o vzdialenosti, ktorá zostáva do cieľa. Budú to ešte možno tri – štyri kilometre a Tom Dumoulin nie je až tak ďaleko.
 
5 km
Do cieľa zostáva ešte posledných 5000 metrov. Tom Dumoulin by mal strácať 10 sekúnd na trojicu vpredu. Jeho časovkárske kvality sú však obrovské, a tak ho ešte nemôžeme vyradiť z hry. Každý cyklistický fanúšik by to zrejme doprial Alejandrovi Valverdemu.
 
7 km
Vyzerá to tak, že nový majster sveta vzíde zo súboja medzi trojicou pretekárov – Alejandro Valverde, Romain Bardet a prekvapujúco aj Michael Woods. Majú veľmi dobrý náskok a Tom Dumoulin ich márne naháňa.
 
8 km
Vpredu sa vytvorila trojčlenná skupina, v ktorej sú Alejandro Valverde, Romain Bardet a Michael Woods. Vypracovali si zaujímavý náskok pred Giannim Mosconom, Tomom Dumoulinom a Julianom Alaphilippom, ktorí bojujú so stúpaním.
 
9 km
Francúzi to majú momentálne skvelo rozbehnuté. V päťčlennej skupine, ktorá dobehla Michaela Valgrena, majú až trojnásobné zastúpenie. Na samotnom čele vidíme aj Alejandra Valverdeho, ktorý túži po zisku titulu majstra sveta.
 
10 km
Posledných desať kilometrov zostáva do prejazdu cieľovým priestorom. Michael Valgren má naďalej náskok na úrovni 20 sekúnd. V hlavnej skupine sme videli aj český dres s číslom 119, ktoré má na sebe skúsený Roman Kreuziger.
 
12 km
Tak je to približne 30 sekúnd, čo má k dobru dánsky cyklista. Pokiaľ by to bola do cieľa už len rovina, bolo by to celkom nádejné, no myslím si, že záverečné stúpanie Michaela Valgrena zastaví na ceste za dúhovým dresom.
 
14 km
Michael Valgren smeruje do cieľa a v zjazde doslova letí. Jeho náskok je ťažké odhadovať, doposiaľ sme nedostali údaj rakúskej réžie. Každopádne, v hlavnej skupine sa taktizuje, čo je len dobré pre dánskeho cyklistu, ktorému skvele vyšla sezóna jarných klasík.
 
17 km
Michaela Valgrena sa vydalo nasledovať päť cyklistov, vrátane Gianniho Moscona, Thibauta Pinota či Primoža Rogliča. Takáto skupina by mala rozhodne väčšiu šancu uspieť, ale ich náskok pred hlavným balíkom je malý.
 
20 km
Dvadsať kilometrov zostáva do konca dnešných pretekov. Michael Valgren to skúša sám, no myslím si, že v tejto fáze pretekov nemá šancu uspieť takýto samostatný útok v zjazde. Rozhodovať sa bude v záverečnom stúpaní, možno v špurte malej skupinky.
 
22 km
Kasper Asgreen a Vegard Stake Laengen si športovo podali ruky a lúčia s pozíciou lídrov dnešných pretekov. Severania ale podali skvelý výkon, za ktorý si zaslúžia uznanie. V tom istom čase z hlavnej skupiny odpadáva olympijský víťaz Greg Van Avermaet.
 
23 km
Nastúpiť si chcel Steven Kruijswijk, ale jeho útok nebol úspešný. Trošku však rozprúdil tempo, ktoré znamená koniec víťazných ambícii pre Xandra Meurissa, ale aj Vincenza Nibaliho. V hlavnej skupine máme stále aj českých pretekárov, čo je výborné.
 
25 km
Michael Gogl, Tim Wellens, Pieter Weening a Pavel Kočetkov. Táto štvorica pretekárov si vystúpila z hlavnej skupiny a nebude bojovať o zisk dúhového dresu. Taliani nastolili veľmi rýchle tempo a náskok vedúcej dvojice stiahli na minútu.
 
26 km
Obrovskú smolu má Carl Fredrik Hagen, ktorý na začiatku posledného kola dostal defekt na zadnom kolese. Samozrejme, s ním sa nerátalo do boja o medaily, ale mohol dosiahnuť životný výsledok svojej kariéry. Z talianskeho tímu majú odpracované Damiano Caruso a Gianluca Brambilla.
 
28 km
Oproti medzičasu stratila vedúca dvojica približne len desať sekúnd. Dôležitý však bude údaj po zdolaní stúpania Igls. Dá sa predpokladať, že manko pelotónu pôjde rapídne dole, keďže sa bude útočiť a takisto sa k slovu dostanú hlavné tímy.