koniec udalosti Hromadné preteky mužov ELITE
Víťaz: Alejandro Valverde (Španielsko)
Komentuje: Miroslav Kováčik
 
Najlepšia desiatka dnešných pretekov:

1. Alejandro Valverde (Španielsko) 6:46:41 hod.
2. Romain Bardet (Francúzsko)
3. Michael Woods (Kanada)
4. Tom Dumoulin (Holandsko)
5. Gianni Moscon (Taliansko) +0:13
6. Roman Kreuziger (Česká republika) +0:43
7. Michael Valgren (Dánsko)
8. Julian Alaphilippe (Francúzsko)
9. Thibaut Pinot (Francúzsko)
10. Rui Costa (Portugalsko)
 
CIEĽ
Majstrom sveta v pretekoch s hromadným štartom kategórie Elite je ALEJANDRO VALVERDE! Vo veku 38 rokov využil Španiel svoju poslednú šancu na vytúžený zisk titulu majstra sveta. V závere vsadil na dlhý špurt, v ktorom napokon zdolal Romaina Bardeta a Michaela Woodsa. Tom Dumoulin napokon zostáva bez medaily a skvelé šieste miesto zaznamenáva Čech Roman Kreuziger.
 
7 km
Vyzerá to tak, že nový majster sveta vzíde zo súboja medzi trojicou pretekárov – Alejandro Valverde, Romain Bardet a prekvapujúco aj Michael Woods. Majú veľmi dobrý náskok a Tom Dumoulin ich márne naháňa.
 
45 km
Pred chvíľou sme v problémoch videli ďalších favoritov. Zaostávať začali Ilnur Zakarin, Wout Poels a prekvapujúco aj dvojica Simon Yates a Michal Kwiatkowski. Idú sa nesmierne náročné preteky a tipovať víťaza je skutočná lotéria.
 
62 km
Primož Roglič skončil na zemi a myslím, že to bolo v rovnakej zákrute ako spadol aj Warren Barguil. Pri slovinskom lídrovi sa okamžite pristavil Simon Špilak, chcel mu poskytnúť svoj bicykel, ale Roglič ho poslal preč. To naznačuje, že končí v dnešných pretekoch.
 
91 km
Zrejme je vymaľované, minimálne z pohľadu slovenských ambícii v dnešných pretekov. Strata, ktorú nabral Peter Sagan v kopci je výrazná a bolo by skôr zázrakom, keby sa dokázal vrátiť späť do skupiny favoritov. Dúhový dres tak po troch rokoch zmení majiteľa.
 
94 km
Bohužiaľ, až príliš skoro sa začalo naplno pretekať. Šestica slovenských cyklistov na to doplatila, a tak si Peter Sagan bude musieť poradiť sám. To ešte viac sťažuje jeho úlohy v prípade možného súboja o medaily. Zaostáva aj Rohan Dennis, ktorý tu ovládol časovku.
 
104 km
Warren Barguil v snahe dotiahnuť sa na pelotón chyboval v pravotočivej zákrute. Skončil na zemi a nevyzerá to s ním dobre. Francúz zrejme bude musieť skončiť v dnešných pretekoch viac než sto kilometrov pred páskou.
 
Víťazi posledných desiatich ročníkov:

2017, Bergen – Peter Sagan (Slovensko)
2016, Doha – Peter Sagan (Slovensko)
2015, Richmond – Peter Sagan (Slovensko)
2014, Ponferrada – Michal Kwiatkowski (Poľsko)
2013, Florencia – Rui Costa (Portugalsko)
2012, Valkenburg – Philippe Gilbert (Belgicko)
2011, Kodaň – Mark Cavendish (Veľká Británia)
2010, Geelong – Thor Hushovd (Nórsko)
2009, Mendrisio – Cadel Evans (Austrália)
2008, Varese – Alessandro Ballan (Taliansko)