koniec udalosti Kategória ELITE muži
Mads Pedersen (Dánsko)
Komentuje: Michal Sadlek
 
Cieľ
Tretí končí Stefan Küng, ktorý je zjavne spokojný i s bronzovou medailou. Za ním prišiel do cieľa na štvrtom mieste so stratou 17 sekúnd Gianni Moscon. Peter Sagan prišiel do cieľa na piatom mieste so stratou 43 sekúnd.
 
Cieľ
Trentin vyrazil dopredu ako prvý a nechal za sebou Künga, z pravej strany ho ale prešprintoval Dán Mads Pedersen, ktorý sa šokujúco stáva prvým dánskym majstrom sveta v histórii!
 
3 km
Peter Sagan už má výrazný náskok pred hlavnou skupinou a ako-tak sa ho drží len Dán Michael Valgren. Prenasledovanie tejto dvojice vedie Zdeněk Štybar.
 
3,6 km
Peter Sagan vyráža dopredu z hlavnej skupiny!
 
5 km
Moscon stratil už desať sekúnd a jeho strata sa naďalej navyšuje. Pokiaľ niekoho z tejto trojice nezastihne podobná kríza, ako van der Poela, tak je o medailistoch rozhodnuté.
 
6 km
Gianni Moscon stráca v stúpaní na Harlow Moor kontakt na svojich kolegov z úniku!
 
11 km
Van der Poela pripravuje obrovská kríza o nádejný výsledek! Na dvoch kilometroch nabral stratu na vedúcu štvoricu takmer jednu minútu a pelotón sa okolo neho doslova prehnal.
 
13 km
Matheiu van der Poel sa dostáva do obrovskej krízy a začína strácať kontakt so svojimi kolegami z úniku!
 
14 km
Pätica Küng – Moscon – Pedersen – Trentin – van der Poel vstupuje do posledného okruhu s náskokom 48 sekúnd pred hlavnou skupinou, ktorá má už len zhruba 30 členov. V nej sa na 16. mieste drží Peter Sagan.
 
19 km
Gianni Moscon v stúpaní na Harlow Moor odpádava z vedúcej skupinky!
 
28 km
Pelotón stráca na van der Poelovu skupinu už skoro pol minúty a trojica Skujinš – Gorka Izagirre – Betancur zhruba 10 sekúnd.
 
32 km
Pelotón sa týmito nástupmi poriadne rozpadol. V skupine prenasledovateľov je van de Poel, Trentin a s nimi i Kolumbičan Daniel Felipe Martínez. Belgičania na čele pelotónu robia, čo sa dá, úniky ale nedokážu zlikvidovať.
 
33 km
Mike Teunissen odpadáva z vedúcej skupiny. Naopak do štvorice prenasledovateľov sa doťahujú Mathieu van der Poel a Matteo Trentin.
 
43 km
Holanďan Mike Teunissen sa ešte dostal okolo Moscona za vedúcu dvojicu a Moscon sa ho snaží dostihnúť.
 
45 km
Do úniku vyráža Talian Gianni Moscon! Ten sa už prehnal okolo Lawsona Craddocka, ktorý sa postupne prepadáva naspäť do pelotónu.
 
49 km
Petr Vakoč napokon vyštartoval z pelotónu pri stúpaní na Harlow Moor. Pelotón ho má zatiaľ na dohľad.
 
66 km
Za Craddockom vyrazil z pelotónu Švajčiar Stefan Küng a úspešne sa k nemu dotiahol. Na čele je tak v tejto chvíli dvojica výborných časovkárov, ktorá postupne navýšila svoj náskok už na 12 sekúnd.
 
67 km
Američan Lawson Craddock ako prvý skúša utiecť pelotónu na mestských okruhoch a zatiaľ sa mu celkom solídne vzdiaľuje.
 
75 km
Cyklisti dnes po štvrtýkrát stúpajú na Harlow Moor a z pelotónu začínajú znovu odpadávať ďalší jazdci. Najvýraznejšími menami sú Ír Sam Bennett, kolega Petra Sagana z Bory-Hansgrohe, a Dán Kasper Asgreen.
 
76 km
Obhajca titulu Alejandro Valverde dnes do cieľa tiež nepríde, pretože práve odstupuje!
 
81 km
Zo slovenského tímu už zostali len bratia Saganovci. Z pretekov už odstúpil Erik Baška i Ján Andrej Cully.
 
96 km
Philippe Gilbert končí! Pád pri vjazde do Harrogate sa napokon jednému z favoritov stal osudným.
 
107 km
Preteky skončili pre slovinského víťaza Vuelty Primoža Rogliča, ktorý je ale po odstúpení zjavne v dobrej nálade, Kazacha Jurija Natarova a i pre Iona Izagirreho z Španielska.
 
122 km
Gilbert však už nabral stratu zhruba minútu a jeden z najväčších favoritov musí hneď na úvod mestských okruhov v Harrogate predviesť úspešnú stíhaciu jazdu, ak chce mať ešte šancu na víťazstvo.
 
124 km
Hneď pri nájazde do prvej cieľovej rovinky došlo k veľkému pádu. Vidíme tam Adama Yatesa, Nikiasa Arndta, pretekára v litovskom drese a i niekoľko Belgičanov, z ktorých je najviac otrasený Philippe Gilbert. Ten si vymenil bicykel a Remco Evenepoel mu pomáha dotiahnuť sa naspäť do hlavného balíka.
 
Pre pripomenutie: trať pretekov bola kvôli katastrofálnemu počasie v Yorkshire výrazne skrátená (o 23,5 km na 261 km) a cyklisti neabsolvujú stúpanie na Buttertubs a Grinton Moor. Namiesto toho budú musieť prejsť deväť okruhov (pôvodný plán bolo sedem) v cieľovom Harrogate.
 
188 km
V úniku, ktorý má v tejto chvíli náskok 1 minútu a 40 sekúnd, sú títo cyklisti:
- Primož Roglič (Slovinsko)
- Jan Polanc (Slovinsko)
- Magnus Cort (Dánsko)
- Petr Vakoč (Česko)
- Silvan Dillier (Švajčiarsko)
- Maciej Bodnar (Poľsko)
- Jonas Koch (Nemecko)
- Hugo Houle (Kanada)
- Alex Howes (USA)
- Nairo Quintana (Kolumbia)
- Richard Carapaz (Ekvádor)
 
Trasa bola kvôli počasiu výrazne skrátená o 23,5 km a cyklisti prejdú len 261 km. Na Buttertubs a Grinton Moor dnes pretekári stúpať nebudú, namiesto toho bola ich trasa mimo cieľového Harrogate skrátená. V samotnom Harrogate jazdci absolvujú namiesto siedmich okruhov deväť.