koniec udalosti 5. etapa: Limoges – Le Lioran
Greg Van Avermaet (BMC)
Komentuje: Michal Bakoš
 
Z našej strany je to na dnes všetko. Ďakujeme vám za pozornosť a prajeme ešte pekný zvyšok dňa. Zajtra sa opäť prihlásime s ďalšou etapou, ktorá by mala byť šancou pre špurtérov.
 
S viac ako 23-minútovou stratou je v cieli už aj Peter Sagan. Jeho najväčší súperi Greipel, Cavendish či Kittel v cieľovom meste zatiaľ absentujú. Možno budú mať aj problém so stihnutím limitu.
 
Okrem žltého dresu, ktorý Peter Sagan odovzdá Gregovi Van Avermaetovi, sa dnes mení aj líder vrchárskej klasifikácie. Do bodkovaného dresu sa oblečie Thomas De Gendt. Pôvodných majiteľov bude mať aj naďalej biele a zelené tričko.
 
Do cieľa už dorazilo viacero skupiniek, ktoré sa rozdrobili v kopcoch. Čakáme na Petra Sagana, ako aj na ostatných popredných šprintérov.
 
Profil dnešnej etapy napovedal, že sa môže skončiť nevyspytateľným výsledkom. Málokto však zrejme očakával, že ju s náskokom piatich minút ovládne Greg Van Avermaet. V každom prípade, aj toto svedči o veľkej nepredvídateľnosti a kráse súťažnej cyklistiky.
 
Peter Sagan si môže predtým, ako v cieli odovzdá žltý dres Van Avermaetovi, ešte vychutnať niekoľko minút slávy ako držiteľ najcennejšieho trička.
 
Alberto Contador evidentne nie je v stopercentnej pohode, dnes si na konto opäť pripísal stratu, hoci len niekoľko sekundovú, no aj tá o niečom vypovedá.
 
Cieľ
Druhé miesto v dnešnej etape obsadil Thomas De Gendt, pódium uzavrie Rafal Majka, ktorému na cieľovej páske už dýchala na chrbát skupina favoritov.
 
Nástup Bardeta dokázali zachytiť všetci top favoriti okrem Alberta Contadora, ktorému tam vznikla väčšia diera. Snaží sa ju doraziť si sám.
 
Skupinu favoritov sa rozhodol trošku prevetrať Romain Bardet, ktorý je v týchto stúpaniach veľmi silný, keďže z tej oblasti pochádza a veľmi často v nej trénuje!
 
Cieľ
Víťazom piatej etapy 103. ročníka Tour de France sa stáva Greg Van Avermaet, ktorý sa po celodennom úniku dočkal zaslúženej odmeny v podobe etapového vavrínu a zisku žltého dresu!
 
2,9
Útechou pre Thomasa De Gendta môže byť zisk bodkovaného dresu. Koniec koncov, cyklista tímu Lotto-Soudal išiel do úniku prioritne práve s touto motiváciou.
 
4,0
Nový líder celkovej klasifikácie dokázal Thomasovi De Gendtovi od momentu, kedy mu nastúpil, nadeliť dvojminútovú stratu.
 
7,0
Van Avermaet mieri za svojím druhým víťazstvom na Tour de France. Prvú etapu ovládol na minulom ročníku, keď v šprinte do krátkeho intenzívneho stúpania vo veľmi dramatickom a tesnom súboji pokoril nášho Petra Sagana.
 
10,1
Chris Froome sa môže spoľahnúť na trojicu domestikov, ktorí to po zvoľnení tempa teraz opäť poriadne napálili.
 
12,9
Greg Van Avermaet má za sebou aj druhé najťažšie stúpanie, pred sebou má ešte posledných niečo viac ako desať kilometrov, na ktorých ho ešte čaká jedna horská prémia tretej kategórie. Tá by ho však už nemala zastaviť v ceste za etapovým víťazstvom i žltým dresom!
 
14,8
Movistar opustil čelo skupiny favoritov, ktoré prenechal tímu Sky. Britské zoskúpenie zvoľnilo tempo, manko je stabilizované na prijateľnej úrovni.
 
15,5
Greg Van Avermaet sa nachádza kilometer od vrcholu Col du Perthus.
 
16,2
Pauwels a Gautier vypadávajú zo skupiny prenasledovateľov, za Van Avermaetom sa tak nachádza Thomas De Gent a za ním dvojica poľských cyklistov – Rafal Majka a Bartosz Huzarski.
 
17,4
Greg Van Avermaet nastúpil z háku svojmu krajanovi, ktorý nedokázal reagovať. Toto je už výrazný atak na etapový triumf!
 
18,0
Osemnásť kilometrov pred cieľom možno konštatovať, že víťazom dnešnej etapy bude Belgičan. O etapový vavrín sa pobijú Greg Van Avermaet a Thomas De Gendt.
 
18,5
Líder tímu Tinkoff Alberto Contador, ktorý sa musel v úvode Tour de France vysporiadať s dvomi pádmi, si odskočil na chvost skupiny favoritov a pomocou vysielačky volal svoje tímové vozidlo.
 
21,5
Skupina prenasledovateľov už nie je šesťčlenná, ale štvorčlenná. Na vedúcu belgickú dvojicu stráca rovné tri minúty. Strata pelotónu na čelo pretekov osciluje okolo hranice siedmich minút.
 
25,0
Z pelotónu vznikla už len malá skupinka, v ktorej sa nachádzajú len špičkoví vrchári a favoriti na celkové poradie. Pretekári tímu Movistar, ako sa hovorí v cyklistickom žargóne, idú momentálne doslova podlahu.
 
29,0
Movistar to v pelotóne v týchto chvíľach doslova rozbalil. V hlavnej skupine už prebehlo veľké množstvo selekcií, jej tempu už nestačil ani náš Peťo Sagan či Talian Vincenzo Nibali.
 
31,0
Thomas De Gent získal na najťažšom stúpaní dnešného dňa najväčší počet bodov, zajtra sa takmer s určitosťou oblečie do bodkovaného dresu.
 
31,5
V najtvrdších pasážach Pas de Peyrol už Grivko nestačil tempu svojich belgických spolubojovníkov z úniku, ktorí tak smerom na vrchol tohto kopca druhej kategórie už pokračujú len ako dvojica.
 
32,3
Movistar v pelotóne nasadil vysoké tempo. Manko po dlhých kilometroch kleslo pod hranicu desiatich minút.
 
35,2
Zatiaľ čo pelotón ešte stúpa na Col de Neronne, čelo etapy sa už nachádza na Pas de Peyrol, ktorý je najťažším stúpaním dnešného dňa.
 
37,0
Na tiahlom kopci Col de Neronne sa taktovky chopil tím Movistar, ktorý poriadne zvýšil tempo hlavnej skupiny. Z tej už vypadli Mark Cavendish, Marcel Kittel, Alexander Kristoff aj André Greipel. Peter Sagan zvláda toto stúpanie bez najmenších problémov.
 
40,2
Okrem žltého dresu sa dnes bude meniť aj majiteľ bodkovaného dresu. V úniku sa totiž nenachádza priebežný líder tejto klasifikácie Jasper Stuyven. Za prvenstvom v súťaži vrchárov po dnešnej etape má zatiaľ najlepšie našliapnuté Thomas De Gent.
 
42,5
Druhá dnešná vrchárska prémia tretej kategórie sa podľa očakávaní stala korisťou Thomasa De Genta. Van Avermaet ani Andriy Grivko opäť neprejavovali záujem bojovať o body.
 
44,3
Vedúca trojica má pred šesticou prenasledovateľov trojminutový náskok. Pred pelotónom má k dobru dvanásť a pol minúty.
 
48,0
Unikajúce skupiny začali stúpať na Col de Neronne zaradený do tretej kategórie. Jedná sa o relatívne ľahký kopec, meria síce 7100 metrov, ale jeho priemerný sklon je len 3%.
 
50,0
Tím Sky kontroluje čelo balíka len preto, aby strata pelotónu v cieli nebola až tak závratná, hoci už teraz je dosť vysoká. Úniky s podobne vysokým náskokom zvykneme na Tour de France vidieť skôr v druhom či treťom týždni.
 
52,0
Dnes ani jeden z tímov v pelotóne nemá ambíciu zabezpečiť hromadný dojazd, aj vedenie Tinkoffu vyhodnotilo situáciu tak, že žltý dres hájiť nebude, a preto do úniku poslalo Rafala Majku.
 
54,5
Manko balíka voči predným skupinám kleslo zhruba o šesťdesiat sekúnd, k hranici štrnástich minút.
 
55,0
Na tvorení tempa sa okrem jedného pretekára tímu Sky začal podieľať aj jeden zástupca Movistaru.
 
60,0
Šprint hlavného poľa nakoniec pred Kittelom vyhral Bryan Coquard, za ktorými skončili Mark Cavendish a Peter Sagan. Slovenský cyklista tak ostane lídrom bodovacej súťaže aj po dnešnej etape, o žltý dres však s najväčšou pravdepodobnosťou príde.
 
62,0
Na špici hlavného balíka vidíme prácu trojicu pretekárov Etixxu, ktorí na rýchlostnej prémii rozbiehajú špurt pre Marcela Kittela.
 
66,0
Pohľad na manko pelotónu, ako aj spôsob, akým sa v hlavnom balíku (ne)pracuje, nasvedčuje tomu, že víťaz dnešnej etapy, ako aj nový držiteľ žltého trička vzíde z deviatky, ktorá sa nachádza na čele.
 
70,0
Rýchlostnú prémiu už má za sebou aj druhú skupina utečencov. V pelotóne sa bude bojovať len o desiate až pätnáste miesto, čiže o minimum bodov.
 
71,4
V krátkom časovom slede nasledovala po horskej prémii aj rýchlostná. Ako prvý ňou prešiel Greg Van Avermaet, na ktorého práve vtedy vyšlo vo vedúcej skupinke ťahanie špice.
 
73,5
O víťazstvo na horskej prémii tretej kategórie sa nebojovalo. Zhruba sto metrov pod jej vrcholom nastúpil Thomas De Gent, na ktorého nástup Van Avermaet ani Grivko nereagovali, a tak si Belgičan zapísal do hodnotenia súťaže o bodkovaný dres dva body.
 
75,2
Pelotón, ktorý stráca na čelo etapy trinásť minút a tridsať sekúnd, už niekoľko desiatok kilometrov vedie jediný cyklista, Luke Rowe z tímu Sky.
 
79,0
Dve unikajúce skupiny aktuálne stúpajú na Côte du Puy Saint-Mary, kopec s priemerným sklonom 3.9%, ktorý meria takmer sedem kilometrov a z hľadiska kategórie náročnosti je ohodnotený trojkou.
 
82,5
Cyklisti už pomaly začínajú vstupovať do tej náročnejšej časti dnešnej etapy. O niekoľko kilometrov je na programe ďalšie kategorizované stúpanie a takisto rýchlostná prémia.
 
87,5
Situácia na trati piatej etapy je nasledovná: vpredu sa nachádzajú De Gent, Van Avermaet a Grivko, ktorí majú pred šesticou prenasledovateľov dvojminútový náskok a rozdiel medzi nimi a pelotónom činí až dvanásť minút.
 
100
Pod spomalenie pelotónu sa podpísal i prechod zónou na občerstvenie. V momente, keď do konca etapy ostáva rovných sto kilometrov, manko balíka presiahlo hranicu jedenástich minút.
 
106,5
Na absolútnom čele etapy sa spoločne s Grevom Van Avermaetom a Andriyom Grivkom nachádza Belgičan Thomas de Gendt. Ten zaznamenal doposiaľ najväčší úspech svojej kariéry pred štyrmi rokmi, kedy obsadil celkové tretie miesto na talianskom Gire. Na preteku pretekov sa nepočítajúc tento ročník predstavil trikrát, pričom sa prezentoval najmä únikmi. V minuloročnej edícii získal v trinástej etape červené číslo pre najbojovnejšieho jazdca etapy.
 
110,0
Počas toho, ako sa na čele formovalo nové rozdelenie úniku, výrazne narástla strata hlavného poľa. Balík momentálne za vedúcou trojicou zaostáva deväť minút.
 
118,0
Z deväťčlennej skupinky sa odpútala trojica Andriy Grivko (Astana), Greg Van Avermaet (BMC) a Thomas De Gendt (Lotto-Soudal). Trio, ku ktorému sa snaží pripojiť aj Serge Pauwels, má pred zvyškom pôvodného úniku približne polminútový náskok.
 
119,0
Na čele pretekov nastali rozkoly. Niektorí cyklisti odmietajú pravidelne striedať špicu a podieľať sa tak na tvorbe tempa skupiny, s čím ostatní, samozrejme, nie sú spokojní a gestami im to dávajú najavo.
 
120,5
Ak sa dnes bude o víťazovi rozhodovať z úniku, svoje bude chcieť v závere určite povedať aj domáci pretekár Romain Sicard jazdiaci za tím Direct Énergie, ktorý bol v minulých rokoch známy pod názvom Europcar. Sicard je kvalitný vrchár, čo demonštruje predovšetkým jeho pätnáste a trináste miesto na dvoch predchádzajúcich ročníkoch španielskej Vuelty. Majster sveta na ceste v kategórii U23 z roku 2009 obsadil v celkovej klasifikácii minuloročnej Tour de France 33. priečku.
 
124.0
Pretekári práve prechádzajú cez obec Meymac, ktorá hostí výstavy súčasného umenia a v minulosti bola známa ako akási politická pevnosť Jacquesa Chiraca, bývalého francúzskeho prezidenta.
 
128,2
Náskok unikajúcej skupiny, ktorý sa dlhší čas držal na konštantnej úrovni, teraz vzrástol na 6:45.
 
132,0
Medzi borcami, ktorým sa podarilo sformovať do úniku dňa, je i belgický cyklista Serge Pauwels, ktorý má rovnako ako jeho dnešný spolubojovník Grivko 32 rokov. Pretekár juhoafrického zoskúpenia Dimension Data, ktorý v minulosti pôsobil aj v popredných tímoch Sky či Omega Pharma–Quick-Step, je na svojej tretej Tour de France. Pauwels má veľmi dobré spomienky na vlaňajší ročník Starej dámy, na ktorom obsadil fantastické trináste miesto celkového poradia.
 
135,5
Na trati nič nové. Manko pelotónu na utečencov je stále zhruba na rovnakej úrovni. Cyklisti momentálne absolvujú jednoduchú časť etapy.
 
143,5
Jedným z deviatich cyklistov v úniku je Ukrajinec Andriy Grivko. 32-ročný skúsený pretekár jazdiaci za Astanu je výborným tempárom, niekoľkokrát sa stal majstrom Ukrajiny v časovke. Momentálne je už na svojej deviatej Tour de France, najlepší výsledok zaknihoval v roku 2012, keď skončil na solídnom 42. mieste.
 
146,8
Náskok čelnej skupiny pred hlavným balíkom sa v posledných kilometroch ustálil na hranici šiestich minút a pätnástich sekúnd.
 
154,7
Na špici pelotónu diktuje tempo Brit Luke Rowe, za ktorým je zoradený kompletný tím Tinkoff.
 
163,5
Cyklisti opustili department Haute-Vienne a vstúpili do departmentu Corréze, z ktorého pochádza aj futbalista anglického Arsenalu Laurent Koscielny.
 
169,5
Jedným z najväčších mien v dnešnom úniku je bezpochyby Greg Van Avermaet. Belgičan pred štartom piatej etapy povedal: "Vyhrať etapu na Tour je jedna z najťažších prác, pretože existuje množstvo cyklistov, ktorí to chcú urobiť. Už som to dokázal vlani a verím, že to budem schopný urobiť znovu. Cítim však, že dnes je to pre mňa pravdepodobne príliš ťažké."
 
175,5
Náskok čelnej skupinky neustále narastá. Momentálne je už takmer šesťminútový.
 
180,0
Spomedzi cyklistov v úniku je na tom v priebežnom celkovom poradí najhoršie Poliak Rafal Majka, ktorý stihol v štyroch etapách nazbierať obrovskú, takmer osemnásť minútovú stratu. Kráľ vrchárov z Tour de France 2014 však má za sebou v plnej intenzite absolvované Giro a na francúzskej grandtour bude v horských etapách plniť rolu domestika Alberta Contadora, prípadne sa snažiť o zisk etapového víťazstva z podobného úniku, v akom je dnes.
 
185,3
Zdá sa, že pelotón je so zložením úniku spokojný a nebude pracovať na jeho zničení. Rozdiel prerástol hranicu troch minút.
 
187,1
Do úniku sa prepracovalo týchto deväť pretekárov: Andriy Grivko (Astana), Rafal Majka (Tinkoff), Cyril Gautier (AG2R-La Mondiale), Greg van Avermaet (BMC), Serge Pauwels (Dimension Data), Bartosz Huzarski (Bora-Argon 18), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Romain Sicard (Direct Energie) a Florian Vachon (Fortuneo-Vital Concept).
 
188,7
Rozdiel medzi hlavným poľom a unikajúcou skupinkou činí viac ako dve minúty, s veľkou pravdepodobnosťou sa tak už úspešne sformoval únik dňa, v ktorom je deväť cyklistov.
 
193,2
Pred pelotónom sa v dvoch štvorčlenných skupinách sformovalo osem cyklistov.
 
196
Sam Bennett pri stúpaní na Côte de Saint-Léonard-de-Noblat spadol. Pretekár tímu Bora-Argon sa v podobných nepríjemnostiach neocitol na tohtoročnej Tour prvý raz, na zemi skončil i v prvej etape.
 
199,5
Vrcholom úvodného kategorizovaného stúpania dnešného dňa prešiel ako prvý priebežný líder bodkovanej klasifikácie Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), ktorý tak zveľadil svoj náskok pred Paulom Vossom na rozdiel troch bodov.
 
202
Cyklisti vstúpili do dediny Saint-Léonard-de-Noblat. Žije v nej najobľúbenejší francúzsky cyklista všetkých čias Raymond Poulidor, ktorému počas kariéry prischol prívlastok večné druhý. Na Tour de France štartoval štrnásťkrát, dvanásť ročníkov dokončil, trikrát dorazil do Paríža ako druhý muž celkového poradia, päťkrát mu patril tretí stupienok, no žltý dres si neobliekol ani na jeden deň. Počas svojho pretekárskeho života zvádzal súboje s dvomi velikánmi svetovej cyklistiky, Eddym Merckxom a Jacquesom Anquetilom. Druhý menovaný, ktorému sa na Starej dáme podarilo zaknihovať päť celkových víťazstiev, na smrteľnej posteli svojmu večnému rivalovi Poulidorovi povedal: „Priateľ môj, aj tentoraz budeš iba druhý.“
 
211
Počas prvých piatich kilometrov sa v pelotóne odohralo viacero pokusov o atak, dopredu sa však zatiaľ nikto nedostal. Všetci pretekári idú pohromade.
 
5. etapa 103. ročníka Tour de France práve začala.
 
Príjemný deň všetkým fanúšikom cestnej cyklistiky! Najslávnejšie preteky sveta sa dnes hlásia so svojou piatou etapou, ktorá meria 216 kilometrov a pelotón prevedie z Limoges do Le Lioran.

Úvodné štyri etapy podľa predpokladov vyvrcholili hromadným dojazdom. V dvoch vyložene špurtérskych koncovkách sa presadil Brit Mark Cavendish, ktorý vyhral prvú i tretiu etapu. Ten si však nosenie žltého dresu vychutnal len jeden deň. Druhá etapa ponúkla finiš doslova ako šitý na Petra Sagana, ktorý ponúknutú príležitosť využil, po trojročnej odmlke sa konečne dočkal na Tour de France ďalšieho etapového triumfu a na našu veľkú radosť sa stal priebežným lídrom celkovej klasifikácie. Ako majiteľ žltého trička sa v nasledujúcich dvoch etapách umiestnil na štvrtom a treťom mieste. V štvrtej etape sa po neskutočne tesnom súboji s Bryanom Coquardom z víťazstva radoval Marcel Kittel.

Peter Sagan má za sebou fantastický štart 103. ročníka Tour de France. V prvých štyroch etapách sa neumiestnil na horšom ako štvrtom mieste a je priebežným držiteľom dvoch najhodnotnejších dresov, žltého i zeleného.

Piata etapa itinerára aktuálneho ročníka Starej dámy má doposiaľ najťažší profil. Jej prvá časť je ešte jednoduchá, na cyklistov v nej čaká len jedno stúpanie 4.kategórie. V druhej polovicu etapy však už budú musieť pretekári prekonať až päť kopcov, dva druhej kategórie a tri tretej. Zaujímavé cyklistické zápolenie možno očakávať predovšetkým na posledných 36 kilometroch, kde sú pripravené dve stúpania, ktoré obsahujú aj úseky s desať a viac percentným sklonom. Pred samotným cieľom stojí ešte jedna kategorizovaná horská previerka, ktorá však už podobne ostré pasáže neobsahuje. Po nej nasleduje krátky zjazd a finiš do mierneho stúpania.

Okruh ašpirantov na etapový vavrín je v tento deň nesmierne široký. Uspieť môžu špecialisti na klasiky, útočníci do kopcov, pretekári jazdiaci na celkové poradie, ale aj odolní rýchlonohí borci typu Petra Sagana. Na slovenského fenoména čaká v piatej etape náročná obhajoba žltého dresu. Na základe skúseností z minulosti však vieme, že Žilinčan sa dokáže vypnúť k fantastickým výkonom aj na náročnejšom profile. Motivácia urobiť tak aj dnes mu rozhodne nechýba, veď každý deň strávený v žltom drese sa považuje za veľkú prestíž.
 
Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 11:35.