koniec udalosti 5. etapa: Limoges – Le Lioran
Greg Van Avermaet (BMC)
Komentuje: Michal Bakoš
 
S viac ako 23-minútovou stratou je v cieli už aj Peter Sagan. Jeho najväčší súperi Greipel, Cavendish či Kittel v cieľovom meste zatiaľ absentujú. Možno budú mať aj problém so stihnutím limitu.
 
Profil dnešnej etapy napovedal, že sa môže skončiť nevyspytateľným výsledkom. Málokto však zrejme očakával, že ju s náskokom piatich minút ovládne Greg Van Avermaet. V každom prípade, aj toto svedči o veľkej nepredvídateľnosti a kráse súťažnej cyklistiky.
 
Alberto Contador evidentne nie je v stopercentnej pohode, dnes si na konto opäť pripísal stratu, hoci len niekoľko sekundovú, no aj tá o niečom vypovedá.
 
Skupinu favoritov sa rozhodol trošku prevetrať Romain Bardet, ktorý je v týchto stúpaniach veľmi silný, keďže z tej oblasti pochádza a veľmi často v nej trénuje!
 
Cieľ
Víťazom piatej etapy 103. ročníka Tour de France sa stáva Greg Van Avermaet, ktorý sa po celodennom úniku dočkal zaslúženej odmeny v podobe etapového vavrínu a zisku žltého dresu!
 
12,9
Greg Van Avermaet má za sebou aj druhé najťažšie stúpanie, pred sebou má ešte posledných niečo viac ako desať kilometrov, na ktorých ho ešte čaká jedna horská prémia tretej kategórie. Tá by ho však už nemala zastaviť v ceste za etapovým víťazstvom i žltým dresom!
 
17,4
Greg Van Avermaet nastúpil z háku svojmu krajanovi, ktorý nedokázal reagovať. Toto je už výrazný atak na etapový triumf!
 
18,0
Osemnásť kilometrov pred cieľom možno konštatovať, že víťazom dnešnej etapy bude Belgičan. O etapový vavrín sa pobijú Greg Van Avermaet a Thomas De Gendt.
 
29,0
Movistar to v pelotóne v týchto chvíľach doslova rozbalil. V hlavnej skupine už prebehlo veľké množstvo selekcií, jej tempu už nestačil ani náš Peťo Sagan či Talian Vincenzo Nibali.
 
31,0
Thomas De Gent získal na najťažšom stúpaní dnešného dňa najväčší počet bodov, zajtra sa takmer s určitosťou oblečie do bodkovaného dresu.
 
31,5
V najtvrdších pasážach Pas de Peyrol už Grivko nestačil tempu svojich belgických spolubojovníkov z úniku, ktorí tak smerom na vrchol tohto kopca druhej kategórie už pokračujú len ako dvojica.
 
42,5
Druhá dnešná vrchárska prémia tretej kategórie sa podľa očakávaní stala korisťou Thomasa De Genta. Van Avermaet ani Andriy Grivko opäť neprejavovali záujem bojovať o body.
 
60,0
Šprint hlavného poľa nakoniec pred Kittelom vyhral Bryan Coquard, za ktorými skončili Mark Cavendish a Peter Sagan. Slovenský cyklista tak ostane lídrom bodovacej súťaže aj po dnešnej etape, o žltý dres však s najväčšou pravdepodobnosťou príde.
 
71,4
V krátkom časovom slede nasledovala po horskej prémii aj rýchlostná. Ako prvý ňou prešiel Greg Van Avermaet, na ktorého práve vtedy vyšlo vo vedúcej skupinke ťahanie špice.
 
73,5
O víťazstvo na horskej prémii tretej kategórie sa nebojovalo. Zhruba sto metrov pod jej vrcholom nastúpil Thomas De Gent, na ktorého nástup Van Avermaet ani Grivko nereagovali, a tak si Belgičan zapísal do hodnotenia súťaže o bodkovaný dres dva body.
 
100
Pod spomalenie pelotónu sa podpísal i prechod zónou na občerstvenie. V momente, keď do konca etapy ostáva rovných sto kilometrov, manko balíka presiahlo hranicu jedenástich minút.
 
119,0
Na čele pretekov nastali rozkoly. Niektorí cyklisti odmietajú pravidelne striedať špicu a podieľať sa tak na tvorbe tempa skupiny, s čím ostatní, samozrejme, nie sú spokojní a gestami im to dávajú najavo.
 
188,7
Rozdiel medzi hlavným poľom a unikajúcou skupinkou činí viac ako dve minúty, s veľkou pravdepodobnosťou sa tak už úspešne sformoval únik dňa, v ktorom je deväť cyklistov.
 
199,5
Vrcholom úvodného kategorizovaného stúpania dnešného dňa prešiel ako prvý priebežný líder bodkovanej klasifikácie Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), ktorý tak zveľadil svoj náskok pred Paulom Vossom na rozdiel troch bodov.